Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

"Det är tid att investera socialt"

Ingen vanligt första maj det här året heller. Digitalt är det som gäller idag. Men en sak som har inte förändrats är nyheter.

Papperstidning eller online, det är fortfarande samma nyheter. Rubrikerna vi alla kunnat läsa de senaste 12 månaderna är till exempel:

”Omfattande skadegörelse på skola i Kumla”
”Däcksabotage i Kumla”
”Ordningsproblem i Kumla har en politisk grund”
”Nytt stök vid tågstation i Kumla”
”Inga tågstopp i Kumla”

Alla frågar vad gör Kumla kommun och polis? Bra fråga men Kumla utgör inget undantag från samhällsutvecklingen i Sverige. Kumla kommun har ett samverkansavtal med polisen, ett bra initiativ tycker jag. Övervakningskameror och ett förlängt avtal med Securitas. Bra insatser som bygger trygghet för alla Kumlabor. Tryggheten för tågvärdar, biblioteksanställda och butikspersonal är en viktig fråga.

Ett område där Kumla kommun satsar mer är föreningarnas ungdomsverksamhet. Det är bra men tyvärr är det så att ungdomar på glid antigen aldrig deltar i föreningsaktiviteter eller slutar där efter en tid. Det finns mer att göra och resurser borde inte saknas. Vänsterpartiet i Kumla vill föreslå att Kumla kommun investerar i människor helt enkelt, Sociala investeringar.

Barn som växer upp med föräldrar som lever på försörjningsstöd har sämre förutsättningar för att klara skolan. Ungdomsarbetslöshet växer i Kumla under pandemin. Olika grupper har olika behöv, även här i Kumla har klyftorna ökat och fler har hamnat i utanförskapet.

De som stökar och begår brott i Kumla är en brokig blandning av infödda Närkebor från centralorten eller landsbygd. Barn till flyktingar och invandrare och även ungdomar som är mer eller mindre nyanlända. Förebyggande och proaktiva insatser behövs!

Utanförskapets pris? Utanförskapet är stort och dyrt. Förebyggande och tidiga insatser är det vi vill satsa på. Vi vill se stora investeringar och inte bara polis, ordningsvakter och övervakningskameror. Vi vill att socialförvaltningen får de resurser den behöver. Fler handläggare och socialsekreterare, utöka fältgruppen, fler fötter på marken. Det finns gott om forskning som visar att sådana insatser ger resultat.

Vi vill att Kumla kommun satsar stort, Vi vill att Kumla kommun använder dom pengar som behövs, och pengar har vi gott om just nu! Sociala investeringar hjälper för att minska utanförskapet, minska klyftorna och därmed på sikt minska brottslighet och öka tryggheten i samhället. Investeringar, tidiga insatser och rehabilitering och förebyggande insatser för att minska samhällskostnader.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-05-01 13:24
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.