Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Välkänd Kumla-entreprenör fick utmärkelse

Lill-Anna Nilsson, till vänster,  fick en utmärkelse av Kumla-Ekeby centerkvinnor, I mitten, Zitha Ahlin och till höger, Gudrun Persson. Foto: Henrik ÖstenssonLill-Anna Nilsson, till vänster, fick en utmärkelse av Kumla-Ekeby centerkvinnor, I mitten, Zitha Ahlin och till höger, Gudrun Persson. Foto: Henrik Östensson

Något 30-årsjubileum har det inte blivit än för Lill-Annas bageri i Kumla
– Nej, det har inte riktigt hunnits med, fast vi är inne på det 31 året, säger Lill-Anna. I dag fick hon besök av Centerkvinnorna som traditionellt delar ut en utmärkelse till en kvinnlig förebild på kvinnodagen.
– Egentligen är det konstigt att hon inte fått utmärkelsen tidigare, för hon är något extra och har betytt massor för Kumla, sa Zitha Ahlin, från centerkvinnorna  Kumla/Ekeby.

Lill- Anna började med sitt bageri på Västra Drottninggatan i Kumla 1992, invid det så kallade Multekhuset. 

– Jag var 22 då. efter några år blev jag uppsagd från lokalen. Ericsson växte så det knakade. Huset jag höll till i skulle rivas för en parkering. I dag är Ericson utflyttade, husen tomma, det jag höll till i finns kvar, berättar Lill-Anna, hon är faktiskt döpt till det, Lill-Anna alltså.

I dag finns bageriet och ett kafé i lokaler på Marsvägen i Kumla. 

– Jag driver också ett kafé på Vasagatan i Örebro och på Örebro slott. Och så säljer vi sedan 28 år bröd från en vagn på USÖ, det är fortfarande en lönsam affär.

Lill-Anna berättar att pandemin blev lite av ett stålbad.

Sålde kaféet i stationen

– Ja, 2018 var liksom alla satsningar klara. Vi hade slottet i Örebro, Vasagatan, USÖ och så vårt kafé i järnvägsstationen här i Kumla. En fantastiskt, fin äldre miljö. Jag gillar den tanken, upplevelse, fin miljö, bra produkter och ett bra bemötande. Men så kom pandemin. Det slutade med att jag fick sälja verksamheten i stationshuset. Kanske lärde jag mig att man inte ska ha för många projekt igång, säger hon.

Som om inte ett bageri, tre kaféer och en brödförsäljning räckte.

Lill- Annas har i dag totalt 12 anställda. Brödet bakas i Kumla.

– Lill-Anna har betytt  massor som inspiratör för andra kvinnliga entreprenörer. En verklig förebild. Hon har också betytt mycket för Kumla med sina verksamheter, sa Zitha Ahlin.

Delegationen från Centerkvinnorna delade ut ett diplom och en blombukett.

– Vi brukar dela ut en tårta också, men det kändes lite som tårta på tårta när man besöker en konditor och bagare, sa Zitha Ahlin.

I de här lokalerna på Marsvägen har Lill-Anna både kafé och Bageri I de här lokalerna på Marsvägen har Lill-Anna både kafé och Bageri
Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-03-08 16:38
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla