02 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Vädjan om halltider

INNEBANDY: Förbundet inom innebandy har uppmärksammat en orättvisa inom hallfördelningen och mailat till Kumla kommun. Ett mail som publiceras här. 

Hejsan Kumla Kommun!

Jag har idag blivit kontaktad av media ang tidsättningen i Kumla. Jag ville i detta skede inte ta dialogen med media gällande detta eftersom jag inte är insatt i ärendet. Jag är dock väldigt intresserad av att få till en lösning och då måste vi som förbund hjälpa våra föreningar med en fin dialog.

Ekeby IF samt Kumla IBK är mina föreningar och de har påtalaT att det blivit förändringar vid själva förfarandet gällande tidfördelningen i hallarna i Kumla kommun. Vi inom förbundet förstår att det kan vara snårigt att få ihop det men som föreningsmänniska och förbundsansvarig över all tävling i både Örebro Län (ÖLIBF) och Västmanland (VIBF) ser vi gärna att vi träffas i ett fysiskt möte för att få klarhet i vad som sker i detta specifika ärende.

Vi på ÖLIBF förstår dock våra föreningar som kan känna en frustration över att man gått från dialog till utdelning av önskningar när det gäller halltider. Jag har läst in mig lite i ärendet under morgonen och ser att Kumla Kommun gett Kumla IBK och Ekeby IF olika förutsättningar gällande pass. Ett pass i Ekeby IF är 1 timme och ett pass i Kumla IBK är 1.5 timme. Sånt kan man ju tycka är märkligt och jag ser att detta kommer att skapa en massa problem. 

Vi på ÖLIBF ser gärna att våra föreningar samverkar, Dock blir svårt att samverka om kommunen inte behandlar alla likvärdigt. ÖLIBF ställer sig frågan om dessa pass ser olika ut i de andra sporterna som huserar i hallarna i Kumla?.

Mellan 1 april – 30 april anmäler man sig till seriespelet inom innebandyn. Under majmånad har vi serieträffar och under juni lottar vi serierna. Ibland blir det urdragningar i vår sport och då måste man meddela sin kommun att man tappat ett lag. Detta är ju inget unikt utan måste självklart gälla alla sporter.

Vem kontrollerar då detta med hur många lag man anmält till seriespelet? Ja det ansvaret måste åligga kommunen eftersom vissa föreningar kanske inte har den kollen vad man har för organisation eller hur många lag man har i seriespelet. Man anmäler under april-Juli månad men i sept. när säsongen startar kanske man har tappat några lag. Under min tid här på förbundet (11 år och 28 år inom sporten) så har jag alltid haft en fin dialog med våra kommuner. Varje år sitter jag i möte med kommunerna för att säkerställa att de anmälda lagen stämmer överens med de tränings- eller matchtider de sökt av kommunen. Det gäller all idrott som bedrivs i hallarna.

Som exempel kan nämnas att vi detta år gjorde hela matchschemat till Örebro Kommun eller rättare sagt vi lämnade ett förslag till kommunen på matchtider så att vi på ett lättare sätt kunde tillsätta domare.

Vi vill ha matcherna i block så att vi slipper en massa resor för våra domare i länet. Bokningscentralen på Örebro Kommun blev otroligt lättade över detta. Jag vill rikta ett stort tack till den anställde Henrik Axling på ÖLIBF som gjort ett hästjobb för att underlätta för Örebro Kommun. För oss är det otroligt viktigt att ha en fin dialog med våra kommuner. 

Som sagt vi förstår att det kan vara svårt att vara alla till lags gällande halltider MEN är man likvärdig mot alla så borde det underlätta. Vi vill att alla sporter ska behandlas på ett likvärdigt sätt, ett pass bör vara lika mycket värt om du spelar innebandy eller håller på med gymnastik dvs ett pass bör således vara 1 timme långt.

Nu sitter vi här med två st innebandyföreningar som har fina verksamheter inom Kumla kommun. Vi på ÖLIBF ser alla möjligheter att tillsammans med dessa föreningar sätta Kumla stad på kartan. Den reklamen dessa två föreningar inbringar till kommunen är bland det bästa vi har just nu. Dra nytta av det Kumla kommun.

Glädjande gällande Kumla och Ekeby: När det gäller antalet spelare under det gångna året så uppkom Kumla IBK till ca 140 spelare och Ekeby IF till ca 400 spelare. Mina damer och herrar, vi har alltså ca 540 stycken innebandyspelare i Kumla. Smaka på den siffran. Jag vill hävda att det är MAGI hur ni lyckats med denna tillströmning av utövare.

Kumla IBK har ett Damlag i Damer Div 1 och ett Herrlag i Herrar Div 1 och det är jag otroligt tacksam för. Det är Örebro Läns enda div 1 lag på både Herr och Damsidan.

Ekeby IF har gjort en magisk resa och lagt grunden för hur man bedriver ungdomsverksamhet i hela Sverige. Ja ni läste rätt, vi är så otroligt imponerade av dess verksamhet att vi inom innebandyn i Sverige börjat använda Ekeby-modellen i fler förbund. Man har fått pris av både Örebro Län samt Västmanlands Innebandyförbund för sitt arbete MEN det stannar inte där utan även Svenska Innebandyförbundet har dragit nytta av Ekebymodellen. Vi har kunnat läst om det i de sociala medierna och jag själv har fått äran att förmedla dess verksamhet till olika organisationer.

Vad säger ni, ska vi ses och försöka komma till en lösning med detta.? ÖLIBF förstår självklart att alla kan inte vara nöjda MEN vi ska verka för att alla får samma förutsättningar att bedriva en verksamhet. Vi med vår erfarenhet och ni med era hallar kan skapa god dialog i Kumla kommun.

Ser fram emot en fin dialog med Kumla kommun.

Med vänlig hälsning

Distriktschef & Tävlingsansvarig
Stefan Karlsson

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-07-06 12:38
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.