26 October 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Vad betyder urskog för dig?"

Debatten om Viaskogen utanför Kumla fortsätter. Thomas Berglund angriper både sättet avverkningen skötts på och kommunens sätt att informera om det.

En tidigare signatur tyckte att Carina slarvar lite med fakta….

Då tänker jag såhär: Vad är urskog för dig?

Enligt fakta är urskogmark som inte rörts av människor på 150 år. I urskog menas både jordbruksmark och skogsmark. Sedan 1600-talet var granen väl etablerad i nämnda område, Viaskogen. Inte förrän på 1860-talet rördes området (enligt befintliga dokument). Det vill säga under 250 år rördes inte skogen som redan var etablerad, vilket kvalificerar den som urskog. Detta var första gången som man ignorerade skogsvärdena.

Dessförinnan både fanns det och finns jordbruksområden som klassas som fornåker. Den är i sin tur daterad tillbaka till sekelskiftet.

Med andra ord är det i detta område som urskogsmarken faktiskt är väl etablerat långt innan staten och senare kommunen lade sina oroliga händer på den. I dagarna är skadorna både stora och svåra efter dessa intrång men att ställa det som ett krav att de åtminstone kunde reparera en del av skadan de åstadkommit genom att följa skötselplanen och hålla rent i markörgraven är ett rimligt krav anser jag som kränkt medborgare.

Enligt skötselplanen skall den hållas rent från biologiskt material.

Gamla trädstammar som vräks ner i markörgraven och upp mot skottvallen är INTE att följa skötselplanen.

Man hade på grund av säkerheten kunnat valt att faktiskt följa skötselplanen och släpat bort de stammarna in i skogen och lagt dem ner i skogen på andra sidan om stigen. Det hade inneburit en förflyttning på cirka två meter åt andra hållet som man valde. Istället valde man att ytterligare krångla till det för sig genom att först inte följa skötselplanen och sen också försöka lägga dem ner på skottvallen för att Inte röra upp den blyförgiftade skottvallen. En skottvall som dessutom enligt skötselplanen skall lämnas oberörd!

Sen försöker man att nedvärdera värdet av ett kulturminne genom att sätta upp en ”skämtsam informationsskylt” för allas beskådning och på det viset tala om för alla att ”Vi tyckte att skogsavverkningen var mer värd än kulturvård, vi trumfar helt enkelt bort den”. Denna tråkiga uppfattning och negativa känsla delas av flera kumlabor jag pratat med.

Kommunen upplyste oss genom en smaklös informationsskylt som berättar att kriget inte har kommit till Kumla. Men som egentligen mer smakar och låter som ”Ursäkta röran, men vi bygger om”. Är detta verkligen en bra formulerad informationsskylt?

Jag har varit runt i både vår kommun och i närstående kommuners olika naturreservat samt även Kilsbergens reservat men ALDRIG har jag sett en så dåligt formulerad skylt! Man kan ju undra till Vad var skylten tänkt?

Ett naturreservat skall vara ett lugnt område för rekreation i lugn och ro.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-06 6:59
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.