Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

"Stenart" visas på utställning

Tredjeklassare från Tallängens skola i sina stenmöbler som finns att beskåda i skogen bakom Stenarbetsmuséet. Foto: Jelena RundqvistTredjeklassare från Tallängens skola i sina stenmöbler som finns att beskåda i skogen bakom Stenarbetsmuséet. Foto: Jelena Rundqvist

Under lördagen 10 november är det vernissage för konstprojektet ”Jag är Stenart” som genomfördes i Hällabrottet våren 2018. Det var tredjeklassare från Tallängens skola som under handledning av Jelena Rundqvist skapade stenkonst inspirerad av Yxhults stenindustri.


När Sydnärkenytt tittar förbi Kumlas utställningshall under fredagen är Jelena i full färd med att fixa och dona inför morgondagens vernissage. Golvet i hallen är täckt av skyddande skivor. På dem ligger sten i både obearbetade och bearbetade format. Utrymmets vita väggar håller på att täckas av fotografier tagna under konstprojektets gång.

– Det är hela processon som man ser och som kommer täcka hela det här rummet, berättar Jelena.

Konst blev permanent

Det var utifrån platsen och Yxhults historiska stenindustri som barnen lärde känna stenen som material, objekt, rum, koreograf och medarbetare. Bland annat byggde barnen stenmöbler i lättbetong som kläddes med cement, vad som kom att bli en permanent konstinstallation av stenmöbler i skogen bakom Stenarbetsmuseet.

– Barns konstnärliga uttryck är så starkt. Det blir så påfallande i det här arbetet, det är en sån avancerad nivå, de har nyfikenhet och fantasi. Det var ganska svåra grejer de gjorde emellanåt, reflekterar Jelena.

Utställningen visar material och dokumentation från arbetet som tillsammans bildar en installation i utställningshallen.

– Här finns stenen i sina olika former och skepnader, lerfigurer som barnen skapade och vi kommer också visa en film som vi gjorde tillsammans med koreografen Ossi Niskala, säger Jelena.

Jelena Rundqvist på plats i Hällabrottet i maj 2018. 
Deltar i workshops

Som en del av konstinstallationen kommer nya tredjeklassare från Kumla bjudas in att skapa organismer från jordens olika tidsåldrar i lera på golvet.

– Det är jag och Per Karlsson Linderum från Naturskolan som kommer hålla i det. Här får man perspektivet att sten tar miljoner år att bildas. Jag kommer lägga ut de olika stenarna i en tidslinje på golvet och så får de nya klasserna komma och göra dom organismer som kom i varje tidsperiod med hjälp av lera, förklarar Jelena.

– I trean läser dom lite om dom här olika tidsperioderna så det passar bra att också göra något konstnärligt och materiellt av informationen. Och utställningen får ett liv och utvecklas i fler workshops!

Blir kvar i länet

Utöver dessa kommande workshops i Kumla så har Jelena en pågående utställning i Malmö och längre fram kommer hon arbeta med konstnärlig gestaltning på en förskola i Stora Mellösa.

– Jag fick reda på det härom dagen bara. Då är med barn i förskoleåldern, så det är jätteroligt. Jag kommer fortsätta jobba här i länet. Det är jättenytt så vi får se vad det blir. Workshops vill jag ha i alla fall, slår Jelena fast.

Utställningen på Kumla bibliotek pågår från 10 november fram till 3 december. Vernissage för utställningen är imorgon lördag mellan klockan 11 och 14.

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2018-11-09 19:46
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.