Gå till innehåll
Kumla / Utställning
Träsniderier utställda i en glasmonter.

Här är några av Boohästarna som kan ses på den aktuella utställningen. Foto: Henrik Östensson

Boohästen som blev en
populär souvenir

Publicerad: 18 January 2024 17:23

På Kumla bibliotek pågår just nu, och fram till och med 14 februari, en miniutställning om vad man kan kalla Närkes alldeles egna version av Dalahästen, nämligen Boohästen. Som namnet antyder fick trähästen, som främst tjänat som leksak till många barn, sitt namn efter bygden där den en gång uppstod.

Det var under 1800-talets slut som Boohästen först kom till i händerna på torparsonen Axel Andersson Bror. Axel föddes år 1863, som son till Anders-Petter Bror och Sara-Lotta Olsdotter, som tillsammans bodde i torpet Pålsmossen i skogen väster om nuvarande väg 51, cirka 3 kilometer norr om Hjortkvarn.

Pappa Anders-Petter var en skicklig snickare som på sin tid var känd även utanför sockengränserna. Familjen levde fattigt och via Anders-Petters talang för snickeri fick man in lite välbehövliga extrainkomster. Den lilla torpstugans kök tjänade som verkstad och beställningslokal.

Anders-Petter specialiserade sig först och främst på tröskverk, som då var en nyhet på marknaden, men tillverkade också likkistor, husgeråd, möbler, leksaker och mycket mer. Bland annat gjorde han en stor gunghäst åt förvaltare Kirkegaards barn på Averby herrgård (beläget i utkanten av Hjortkvarn och med anor från 1650-talet.)

En visning av träleksaker i en glasmonter.

En av Axel Andersson Brors originalhästar från 1800-talet. Foto: Sandra Wallin

Sonen tog över

Det var dock sonen Axel som kom att ta över tillverkningen av trähästar. De var av enklare allmogemodell och kom i olika storlekar, allt från små exemplar till sådana barnen kunde sitta på. Framförallt såldes hästarna till barnfamiljer och blev till stor glädje i stugorna, där det inte alls var vanligt med köpta leksaker; de tillverkade man ofta själv av material man hade till övers, eller så nöjde man sig med det som skogen och naturen stod till bjuds med, det vill säga kottar och bark.

Axels hästar, som gick under namnet Pålsmossahästen, döpt efter torpet där han var uppväxt, var också populära på marknader, där de såldes för ungefär 1 krona styck under strykande åtgång. Men att hans leksaker i framtiden skulle komma att ge Närke en ny souvenir, det hade nog upprorsmakaren inte en aning om när han tillverkade sina trähästar.

Ett svartvitt foto av en familj som poserar framför ett träd.

Stående från vänster skymtas Hugo Hamilton och hans hustru Greta Hamilton, som senare såg till att Boohästen blev en souvenir. Foto: Gustaf Ferdinand Hallberg/Örebro Läns Museum

Fick nytt liv

Två exemplar av Pålsmossahästen fanns på Boo slott och i baron Hugo Hamiltons och hans bror Carls ägo. Det var friherrinnan Greta Hamilton som under tidigt 1960-tal hittade en av familjens bortglömda Pålmossahästar, varpå hennes make Hugo kände igen den som en av sina leksaker under 1890-talet. Greta var då själv ordförande i Örebro läns hemslöjdsförening och blev mäkta glad över fyndet. Hon lät kopiera hästen till försäljning genom Hemslöjden.

Den nya souveniren fick namnet Boohästen och såldes av Hemslöjden och Turisbyrån i Örebro. Stig Nedergård från Hallsberg blev den förste tillverkaren, varpå uppdraget under 1980-talet gick vidare till Gunnar Anderssson i Brevens bruk. Sedan 2008 tillverkas den återigen i Boo av Stig Malteskog.

Egen prägel

Boohästen är brunmålad, har tagelsvans och hjul med svartmålade ekrar. De tre moderna tillverkarna har dock alla satt sin egen prägel på hästens utseende och har även gjort den i flera olika storlekar. Stig Malteskogs hästar kommer i en ljusbrun nyans som ska vara en exakt kopia av den Pålsmossahäst som finns på Boo slott. Numera kan Boohästen köpas hos Örebro Läns Museum, Boo Hembygdsförening eller av tillverkaren Stig Malteskog.

Axel Andersson Bror dog 1911. Ännu idag finns några av hans populära originalhästar bevarade i bygden. En av dessa går att beskåda i utställningen på Kumla bibliotek som nu pågår.

Källa: Boohästen - Leksak, symbol, souvenir av Christina Ågren & Ann-Sofi Lindsten.

Annons

kumla