29 November 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Kumlaborna har inte misslyckats"

Antalet nya smittade i Kumla har skenat. Sjätte mest drabbade kommunen i landet. Men varför just Kumla? Vi har varit i kontakt med flera personer och försökt få svar på detta.

Två veckor i rad har Kumla legat med bland de tio mest drabbade kommunerna gällande nya smittade av covid-19. Förra veckan var man åtta och nu senast sexa av de totalt 290 kommuner som finns i Sverige.

Pendling till Örebro en orsak

Det innebar även ett rött ljus för Kumla och dess utveckling, precis som Hallsberg ska tilläggas. Samtidigt har kommuner som Askersund och Laxå, bara några mil söderut, noterat väldigt få nya fall.

Det är inte helt lätt att försöka få en större bild vad det beror på då Kumla kommun utåt valt att vara restriktiva i sitt berättande. Men vi har försökt alla fall genom att prata med kommundirektören, skolchefen och en person inom hemtjänsten.

Varför sticker Kumla ut så just nu i denna statistik?

- Vi har inget bra svar på denna fråga. Bäst lämpade för ett sådant svar bör Regionens smittskydd vara. Min egen personliga tolkning är att det kan bero på att Kumla är väldigt tätt sammankopplat med Örebro, som ju för någon vecka sedan låg på tredje plats, med tanke på den mycket stora arbetspendling som råder. En betydande stor del av Kumlas befolkning jobbar i Örebro, säger kommundirektör Daniel Jansson-Hammargren

“Kumlabor inte misslyckats”

Är det bara otur eller har Kumlaborna misslyckats att skydda sig som många andra?

- Nej, jag tror inte att Kumlaborna misslyckats. Inte heller kommunens egna verksamheter. Vi har sett att spridningen sedan tidigare varit ojämn både inom och mellan regioner och kommuner. Så har det varit under hela pandemin.

Inom vilket av era områden har framförallt nya smittade tilkommit?

- Vi ser inte att någon specifik verksamhet är mer drabbade än andra i nuläget.

Hur ser ni på läget framöver?

- Vi arbetar på utifrån de riktlinjer som meddelas på regional och nationell nivå. Det är ett pågående arbete som aldrig tar vila, avslutar Daniel Jansson-Hammargren.

Få testade positivt på Skogstorp

Ann-Sofie Vennerstrand är skolchef i Kumla kommun. Förra veckan fick hon svara på många frågor om ett smittutbrott på Skogstorpsskolan. Men faran där ska vara över nu och det kanske inte var så illa som många trodde.

- Skogstorpsskolan hade innan höstlovet hög frånvaro bland personal och många testade sig men få var konstaterat smittade. Förutom pandemin så är det tyvärr andra virus som drabbar oss just nu och som påverkar oss i hög grad när det gäller frånvarande personal och symtomen kan likna covid-19, men hittills har vi få som är konstaterat smittade.

Och hur är läget i övriga skolor i nuläget?

- Vi har fortfarande få smittade inom Förvaltning för livslångt lärande och vi har i dagsläget ingen skola som sticker ut negativt när det gäller konstaterad smitta varken nu eller tidigare, konstaterar Ann-Sofie Vennerstrand.

Saknar visir åt alla inom hemtjänst

Inom hemtjänsten i Kumla kommun noterades många nya sjuka inom personalen i våras när man genomförde en kritiserad omorganisation. Nu ska dock läget se bättre ut gällande sjukdomsfall, även om många fortfarande har svårt ta till sig nya organisationen.

- Det finns väl några fall nu med, men så illa som i våras är det inte, säger en person inom yrket vi pratar med.

Hen är dock fortfarande inte nöjd med de skyddsåtgärder som de tilldelas.

- Det jag reagerar mest på är att alla inte har ett eget visir att använda utan det läggs ut visir hos brukare som alla ska använda. Det är ett väldigt dåligt ansvar. Och jag är absolut inte rasist, men många med utländsk bakgrund verkar inte förstå att man ska använda dessa visir utan använder egna munskydd istället, avslutar den tillfrågade.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-11-02 16:59
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.