Ulfgren (S): Det föds för lite barn i Hardemo
Som vi redan kunnat berätta kommer totalt sju förskolor, och en skola i Kumla kommun läggas ner. När det gäller förskolorna är kommunledningens förklaring betydligt färre barn, samt det faktum att Kumla kommun, på en ovanligt liten yta har ovanligt många förskolor. Det kommer bli 100 förskolebarn färre redan nästa år.
När det gäller Hardemo skola, som kommunstyret alltså vill lägga ner, går där i dag 40 elever. Av dessa slutar sex, som börjar sjuan nästa år. Eftersom kommunen ju stänger även förskolan i Hardemo innebär det att det inte kommer några nya barn som börjar ettan, och då kan man alltså räkna med ett än lägre elevantal på skolan.
Så här kommenterar Veronica Ulfgren (S), ordförande för Nämnden för livslångt lärande detta:
– Det föds för få barn i området och det sker ingen inflyttning av barn, det är förklaringen till beslutet.
Men hade man haft kvar förskolan hade ju skolan ändå fått ett visst tillflöde av elever. Hade inte det räckt för att driva skolan vidare?
– Det hade inte hjälpt. Det föds för få barn i området.
Enligt vad Sydnärkenytt erfar är dock förskolan i Hardemo i dag fullbelagd, med totalt 18 barn. Det ska finnas flera sökande till förskolan, kö.
– Det är också så att 33 av skolans elever redan i dag åker skolskjuts. Så vi håller inte med om att det skulle vara ett stort problem med just skolskjutsen, som flera kritiker hävdat.
– Det är ingen stor skillnad att åka buss till Stene skola i Åbytorp istället för Hardemo, fortsätter Ulfgren.
“Handlar om elevers rätt till likvärdig utbildning”
Hade man inte kunnat låta skolan och förskolan övervintra några år för att se om elevantalet ökar igen? Det är ju ett ganska stort steg att återöppna en ny skola om man väl lagt ner?
– Men det handlar också om likvärdighet, alla elevers rätt till likvärdig undervisning i hela kommunen. Vi har fått kritik om det från revisorer, bland annat när det gäller Hardemo. Det finns inte full ämnesbehörighet bland lärarna på skolan. Det gäller också måluppfyllelsen, som i vissa delar är lägre på Hardemo skola än på andra skolor.
Även här går dock uppgifterna isär en del. Enligt andra källor är andelen lärare med ämnesbehörighet snarast högre på Hardemo skola. Skolans elever har enligt samma uppgifter högre måluppfyllelse än på andra skolor i Kumla.
– I vissa delar är den lägre, säger Ullfgren, men kan inte precisera närmare.
Har samarbetat med Stene
Enligt vad Sydnärkenytt har det också fungerat så att barnen åker iväg och har lektioner i ämnen där det saknas ämnesbehörighet på Hardemo skola. Skolan utgör redan i dag en undervisningsenhet tillsammans med skolan i Stene, där barnen bland annat har gymnastik, slöjd och träffar en skolsköterska.
Ulfgren nämner också det faktum att skolan har B-form, det vill säga två årskurser med klass som ett problem.
– Det blir inte likvärdig undervisning med med andra skolor.
Små förskolor med bristfälliga lokaler försvinner
När det gäller de andra sex förskolorna som ska läggas ner handlar det om enligt Ulfgren om dels små förskolor, med en eller två avdelningar, dels om förskolor vars lokaler inte är så ändamålsenliga ochi behov av renovering.
– Vi har ovanligt många förskoleenheter i förhållande till vår geografiska yta, vi har totalt 22 förskolor, varav flera är små. Vi har också tvingats använda lokaler som inte är så väl anpassade för förskola, som kontor och rentav någon gammal butik. Nu ser vi att det blir 100 förskolebarn färre redan nästa år. Då kan vi lägga ner en del enheter. Vi har ju dessutom fördelen att flera av dem ligger ganska nära andra förskolor.
Förksolorna som försvinner är följande:
Borgens förskola
Hardemo förskola
Solhaga förskola
Solgläntans förskola
Kvarngårdens förskola
Myggans förskola
Duvans förskola
Har förståelse
Pedagogisk omsorg Trollskogen. Det är det som tidigare kallades dagmammor. Den verksamheten inryms sedan flera år på förskolan i Hällabrottet. För några år sedan ändra nämligen kommunen reglerna så att dagmammorna inte längre kunde bedriva verksamhet hemma. Nu blir det en del av förskolan, pedagogisk omsorg försvinner.
– I praktiken gäller det få barn. Ofta har man erbjudits plats på pedagogisk omsorg, i brist på förskoleplatser, fast man kanske hellre fått en förskoleplats.
Veronica Ulfgren avslutar med en önskan om att vi inte bara ska skriva negativt.
Har du förstålelse för satt en nedläggning av en byskola som funnits i över 120 år kanske inte känns så positivt för Hardemoborna?
– Jo, men det förstår jag, vi tycker givetvis också det är tråkigt, avslutar hon
Kritisk opposition
Flera oppositionspolitiker har sagt sig vara kritiska till nedläggningen av Hardemo skola. Centerpartiets Jan Engman säger så här:
– Att läggas ner små skolor på landsbygden är helt fel väg att gå. Man spar väldigt lite pengar och lägger en död hand på utvecklingen framåt. Den styrande majoriteten har inte på fötterna när de fattar de här besluten. En kommun som haft överskott på över 100 miljoner ska inte behövas lägga ner byskolor med 120 år på nacken, det är ett underbetyg, vi kan bättre.
Även SD menar att det är fel att lägga ner Hardmeo skola. Anna Steen (SD) skriver att Nämnden för livslångt lärande är underfinansierad och att man behöver tillföra 40 miljoner, som därmed kan rädda skolan.
Christian Liljenhed (L), oppositionsråd, skriver i ett pressmeddelande att den demokratiska processen satts ur spel när det gäller skolnedläggningen.
”Idag skickades ett pressmeddelande ut där den politiska majoriteten med Socialdemokraterna och Moderaterna redan tycks ha beslutat att genomföra utredningen i sin helhet innan nämnden ens tagit beslut i frågan. Jag fick utredningen om skolorna igår kväll. 50 sidor utredning. Vi måste ju hinna ta ställning innan allt är beslutat. Kommunstyret har bara en rösts majoritet i nämnden. Det skulle räcka med att en person från majoriteten röstade mot, så skulle utgången bli en annan".