Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
04 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Fler kameror och ordningsvakter på gång

Katarina Hansson och Andreas Brorsson (S) ihop med Oskar Svärd och Åsa Windahl (M). Foto: Anders BjörkKatarina Hansson och Andreas Brorsson (S) ihop med Oskar Svärd och Åsa Windahl (M). Foto: Anders Björk

Fler kameror ska upp och ordningsvakter anställas. Det var beskeden som politiska majoriteten i Kumla kommun gav vid en pressträff under måndagen på grund av att SJ hotar med att sluta stanna tågen i Kumla.

Det var Socialdemokraterna och Moderaterna som bjudit in till pressträffen. De två partierna styr Kumla ihop.

Fler kameror ska upp

De påtalade att de väktare som redan syns i Kumla kommer att få utökad tid i centrala delar omgående. Man kommer därefter att involvera ordningsvakter också. Dessa lär dock dröja ett tag innan de kommer då ansökan tar två, tre månader att få beviljad.

– Ordningsvakter har en annan befogenhet än väktare. De kan gripa in mot de personer som stökar och bråkar, och tanken är att de ska vara centralt i Kumla, säger Oskar Svärd (M), kommunalråd.

Man säger sig även jobba för att få upp fler kameror centralt.

– Syftet med det är ju att hjälpa till att klara upp eventuella brott som begås, säger Katarina Hansson bakom podiet med partiets logga.

Dessutom kommer man skyndsamt att se över offentliga miljöer och vad som kan göras där kring exempelvis belysning och buskage.

Ett förslag Liberalerna tidigare lagt

Hur ofta dessa ordningsvakter kommer jobba, om ansökan om deras närvaro i Kumla först och främst beviljas, är oklart.

Oskar Svärd säger att man ska se över det, men inte kommit så långt ännu. Förslaget om ordningsvakter är något Liberalerna i Kumla under en längre tid lobbat för. Nu ser det alltså ut att bli så.

– Det finns många åtgärder man kan sätta in i en kommun för att skapa större trygghet, ordningsvakter är en sådan. Sen att Liberalerna önskat det tidigare, inget parti har egentligen varit emot det. Men frågan är vilken åtgärd man ska göra och när, och nu kommer vi att anställa ordningsvakter, säger Oskar Svärd.

“Det är SJ:s ansvar på tågen”

Det var i förra veckan som SJ hotade med att tågen skulle sluta stanna vid stationen i Kumla.

Enligt Jan Kyrk på SJ är det en åtgärd man aldrig tidigare gjort. Helt klart ser man extremt allvarligt på läget efter att personal vid många tillfällen på kort tid blivit hotade, spottade på och utsatta för våld, framförallt i anslutning till Kumla.

Blev ni förvånade att få höra hur SJ beskrev situationen?

– Det vi är förvånade över är att det är inget vi som kommun fått någon vetskap om förrän nyligen och för att vi ska kunna vara behjälpliga behöver vi ju få kunskap om vad som händer. Sen är ju inte kommunens ansvar på tågen, det är SJ:s ansvar, det måste man förtydliga, säger kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson (S).

“Tågen en livsnerv för Kumla”

Är det en överdrift från SJ att hota med att helt stanna i Kumla?

– Jag tänker inte lägga någon värdering i om det är överdrivet eller inte. Det jag känner är att det skulle vara otroligt sorgligt om det blir så. Att några få personer ska få förstöra för så väldigt många. Tågen är en livsnerv för Kumla, både in- och utpendling.

Huruvida alla dessa incidenter som inträffat på och kring tågen blivit anmälda av SJ eller inte råder det oklarhet om.

– Oavsett vad som hänt så behöver polisen få in anmälningar för att kunna prioritera sina resurser. Det är otroligt viktigt, fastslår Hansson.

Vill se anmälningar från SJ

Ni har ju ett samarbete med polisen och det finns ett medborgarlöfte undertecknat. Borde ni inte kunna kräva att de här personerna grips?

– Polisen har en ökad närvaro i Kumla och har haft det en tid. Men om det inte funnits några rapporter från SJ eller andra att det har hänt något, då har ju inte resurser kunnat bli styrda dit. Vi ser otroligt allvarligt på att saker händer, men om det händer på tågen måste SJ anmäla det för att det ska kunna bli bra.

Så du menar att ni i stort sett inte hört nånting från SJ om de här allvarliga problemen innan de gick ut med att de funderar på att stanna tågen i Kumla?

– Vi fick veta det en vecka innan från SJ att det var bekymmer kring Kumla, men inte att de funderar på att sluta stanna tågen här, avslutar Katarina Hansson.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-02-08 13:39
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.