31 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Företagare till tuff attack - saknar stöd

Petra Nilsson på Klippgränden är förgrymmad över att hon som småföretagare inte får mer hjälp i tuffa tider. Foto: Anders BjörkPetra Nilsson på Klippgränden är förgrymmad över att hon som småföretagare inte får mer hjälp i tuffa tider. Foto: Anders Björk

Två frisörsalonger i Kumla går till tuff attack mot Kumla kommun och sina hyresvärdar. Klippgränden och Hair Studio M anser att de inte får nog med stöttning och tror att Kumla kan bli en spökstad om det inte blir snabb bättring.

Klippgränden vid torget i Kumla ägs av Petra, Therese och Mia. Sedan 1993 har de huserat i lokalen på Hagendalsvägen. Kumla är en frisörtät stad och likt många andra branscher har frisörer tappat kunder de senaste veckorna.

Lista som inte föll i smaken

- Jo, vi har redan tappat en del. Men jag tänker framförallt framåt, det är där oron finns, säger Petra Nilsson.

Under tisdagen presenterade Kumla kommun en lista med åtgärder för att stötta företagen i Kumla. Det var dock inte den hjälp som Petra och flertalet andra näringsidkare kring torget hoppades på. De känner att de är värda mer.

Den här listan som presenterades igår då?

- Det tycker jag inte direkt var nånting för oss, inget som vi kan ta del av. Det kanske är bra för restauranger att de får ha uteservering något tidigare, men för oss var det inte till någon hjälp alls, säger Petra.

- Sen tycker jag våra kommunpolitiker ska föra talan till regeringen. Vad gör de för oss småföretagare, är det bara de stora företagen det handlar om?

Besviken på kommunen och Kumla Bostäder

Klippgränden hyr lokalen av Kumla Bostäder. Den ungefärliga hyran är på 6 000 kr i månaden. Med alla extra utgifter som är för allt från el, kassasystem, internet m.m hamnar månadsutgiften på ungefär 16 000 kr.

Petra klipper en stamkund.

- Nej, vi har inte hört nånting från Kumla Bostäder och det tycker jag är förskräckligt. Jag tycker man alltid har agerat väldigt svagt mot oss småföretagare, så jag är inte förvånad över det egentligen.

- Nu om nånsin borde de stå upp för oss. Det är nu ska de visa om de vill ha en blomstrande kommun. Eller jag vet inte om de har tänkt lägga det på hyllan, så att folk försvinner härifrån? Är det så att butiker får slå igen så kommer de ju inte få in nånting i hyra alla fall, säger Petra Nilsson.

Petra tycker dock inte bara att det är Kumla som gör för lite för sina småföretag, utan överlag att det är så över hela landet.

- Det är inte bara de stora företagen som ska få stöd!

"Det är kaos hos oss"

Petra var på Handelsbanken i dagarna och frågade förutsättningslöst om det gick att ta en checkkredit på 50 000 kr. Men hon säger sig inte ha fått något svar på om det gick. Denna aversion uppskattades inte.

- Då blev jag riktigt sur, vill inte bankerna heller värna om oss mindre företag?

Ett par stenkast bort ligger Hair Studio M på Trädgårdsgatan. Här jobbar Marina och Mikaela. Eller just nu bara Mikaela två dagar i veckan då Marina är sjukskriven för nyopererat knä och Mikaela nyss gått på efter mammaledighet.

- Hon jobbar två dagar i veckan just nu och hade åtta avbokningar på dessa dagar i veckan, det är kaos! Och då gäller det bara för en frisör, hade jag varit på jobbet med hade vi säkert haft det dubbla, säger Marina Ljungdahl.

Marina känner sig jätterädd

Vad har de som ställt in angett för orsak?

- En del vågar sig inte ut på grund av rädsla. Andra har frågat om de får komma fast de hostar och är hemma från jobb, vilket vi varit tvungna att neka för allas skull. Några har även varit febriga, hostiga så de inte vill gå ut.

På Trädgårdsgatan finns Hair Studio M, som känner stark oro.

Känner ni oro för framtiden?

- Verkligen! Jag är jätterädd över vad jag ska komma tillbaka till. Vårt ställe kostar en del att driva runt och just nu har jag belånat mig för att vara sjukskriven några veckor, men vad händer sen?

- Kommer det kunder som kan täcka de kostnader vi har? Jag som ägare står för det mesta av kostnaderna och kan inte slappna av.

Hair Studio M har Ekströms Bygg som hyresvärd. Drygt 9 000 kr i hyra, och 17 000 kr med övriga avgifter.

Fruktar att Kumla blir en spökstad

Har ni fått något besked om eventuell hjälp av hyresvärd och kommun?

- Nej, inget besked om det. Och att Kumla kommun väljer att sopa gatorna för att uteserveringar ska komma upp lite tidigare är att spotta oss andra i ansiktet tycker jag. Vad får vi ut av det? Det behövs mycket mer än såhär om inte Kumla ska bli en spökstad på riktigt.

Vad anser ni bör göras då?

- Jag önskar att Kumla kommun tillsammans med alla hyresvärdar hjälper oss med hyrorna eftersom det är en stor del vi måste betala varje månad. De får ändå in pengar för sina fastigheter genom hyresgästerna som bor permanent. Sen är momsen en annan bit, men den måste ju komma från högre instanser, avslutar Marina Ljungdahl.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-25 15:19
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.