Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Inger och Kikki har lirat musik ihop i 40 år

Inger Stähring och Kikki Ekblom har funnits vid varandras sida länge. Foto: Anders BjörkInger Stähring och Kikki Ekblom har funnits vid varandras sida länge. Foto: Anders Björk

Inger Stähring och Kikki Ekblom har spelat ihop i samma band i 40 år. Många minnen har de samlat på sig och fler lär det bli. - Vi har spelningar nästan varje vecka, säger Kikki Ekblom.

Inger och Kikki började i samma band april 1981. 

Sedan dess har de hängt ihop. Under många år hette bandet “Tre tjejer” då de hade sällskap av ytterligare en musikant, men sen ungefär åtta år tillbaka är det bara Inger och Kikki och sen dess heter de “Två tjejer”. 

Fick ge sig för Carola

Musik var något som väldigt tidigt fanns i bådas liv och de sjöng och spelade i band flera år innan de gick ihop. Inger har uppträtt i band sedan hon var 12 år nästan non-stop och Kikki började plinka på gitarren redan som 6-åring.

Inger och Kikki med en tavla som visar framfart mellan 1981-1993 Inger och Kikki med en tavla som visar framfart mellan 1981-1993

Hon var med i flera olika talangtävlingar som yngre och vann bland annat en som hette “Nya ansikten” i Kumla och gick då vidare till Stockholm. Hon fick dock ge sig om vinsten, den tog en viss Carola hand om. En bakgrund inom dansband skaffade de sig båda tidigt, men hur fann de varandras sällskap?

- Vi kände inte varann då, men Inger hade hört talas om mig och ringde en dag och frågade om jag ville ställa upp och vikariera som musiklärare på Kumlabyskola där hon jobbade. Det sa jag ja till och ganska snart började vi därefter prata om att bilda en tjejgrupp ihop, minns Kikki. 

Mängder av spelningar och minnen har det blivit sedan dess. Mestadels lokalt, men ett minne som sticker ut är när de skulle spela på Åland. De missade färjan dit, men försökte att lösa det ändå så de skulle hinna.

- Vi hyrde då istället ett mindre privatflygplan från Bromma och lyckades få en pilot att köra oss till Åland. När vi kom dit var uppträdandet slut och alla hade gått hem, men vi fick provsjunga ändå och blev lovade en ny spelning, och den lyckades vi komma i tid till, säger Kikki. 

Neg för Hyland

I hemstaden Kumla har de uppträtt ett oräkneligt antal gånger på allt från sångkvällar i Kumlasjön, privata fester, restauranger och äldreboenden. Bland annat minns de när Lennart Hyland var i Kumla. 

- Han var väldigt stor på den tiden, vi neg när vi hälsade på honom och sa god dag herr Hyland, fastslår Kikki. 

Inger är en fena på saxofon, Kikki är bäst på gitarr Inger är en fena på saxofon, Kikki är bäst på gitarr

De minns på 80-talet när det var 4 000 besökare i backen framför scen vid Kumlasjön, ICA Kvantum i Kumla firade då tio år och hade bjudit in olika artister. De minns hur de spelat med Svante Thuresson. Intervjuats av Lasse Lönndahl. 

De har alltid stått för sång och spelat gitarr båda två. Dessutom är Inger duktig på att spela saxofon.  Och vad väntar framöver då?

- Broadway, säger Inger med ett skratt.

Har inga problem få spelningar

De har aldrig haft några egenskrivna låtar utan spelar covers. Framförallt från 50, 60 och 70-talet. Men även en och annan nyare dänga. Pop, schlager och country. Broadway lär förbli en dröm, men de har att göra så det räcker. 

Kikki och Inger med Lasse Lönndahl i början av 90-talet.  Kikki och Inger med Lasse Lönndahl i början av 90-talet.

- Vi har spelningar inbokade nästan varje vecka, konstaterar Kikki Ekblom. 

Trots att de uppträtt under så lång tid ihop känns det inte som att de ser något slut än. Tvärtom, energin och glädjen över att få spela lär finnas där i många år till. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-05 19:04
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.