Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Årstider och lurviga
djur i utställningar

Nu finns det ny konst att skåda på Kumla bibliotek. Foto: Sandra WallinNu finns det ny konst att skåda på Kumla bibliotek. Foto: Sandra Wallin

Nu finns nya utställningar att skåda på Kumla bibliotek. I konsthallen har besökarna chans att se ”Årstider,” där barn i Kumlas grundskolor och deltagare på LSS-verksamheten Hjärtat i Kumla tolkat den årstid man tycker bäst om. Utställningshörnan i sin tur bjuder på färgsprakande verk av Kumla-killen Jonas Wahlstedt med temat ”Flera lurviga djur.”

Det är under våren som barn i Kumlas grundskolor tolkat sina respektive favoritårstider och skapat konstverk utifrån dessa premisser. Barnens konst samsas med verk av deltagare på LSS-verksamheten Hjärtat i Kumla, som även dem jobbat med samma tema.

Deltagarna från Hjärtat handleds av Kumla-konstnären Olle Medin och kan därmed titulera sig som dennes lärlingar. Deltar i utställningen gör Roman, Ida, Sandra, Emma, Ahmed, Philip, Elin och Otto, tillsammans med personal från verksamheten.

Resultatet är en hejdundrande färgfest där målningar, skulpturer och dikter samsas med varandra.

– Det är en spännande och varierande utställning. Många olika tekniker och färger har använts och vi hoppas att besökarna kommer bli glatt överraskade, hälsar Tomas Borg, kulturintendent och bibliotikarie.

En tjusig viktoriansk iller. Illustration: Jonas Wahlstedt En tjusig viktoriansk iller. Illustration: Jonas Wahlstedt
Fantasifulla djur

I utställningshörnan, som även den ligger i bibliotekets lokaler, finns sedan tidigare utställningen ”Flera lurviga djur.” Det är konstnären Jonas Wahlstedt som ligger bakom de många verken där, mycket riktigt, djur i alla möjliga och omöjliga former bjuder på en fantasieggande utställning.

Jonas är uppvuxen i Kumla men är numera bosatt i Skövde. Han är en självlärd konstnär med en bakgrund i tv-spels-utveckling och brädspels-design. Han har bland annat gjort omslaget till musikprojektet Arkhillians EP Triad, en illustration som faktiskt går att se i sin helhet just på utställningen.

Passa på

”Flera lurviga djur” går att se fram till och med 3 augusti. ”Årstider” ställs ut fram till och med 23 augusti. Utställningarna är corona-anpassade och tillgängliga under bibliotekets ordinarie öppettider.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-12 16:12
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.