13 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Två döda kopplade till covid-19 i Kumla

Kumla kommun bekräftar under onsdagen att det finns två dödsfall inom deras verksamhet som är kopplade till covid-19. Av de 12 anställda som testats för Coronaviruset har tre testat positivt.

Under onsdag eftermiddag bekräftar socialchef Gabriella Müeller Prabin för Sydnärkenytt att två vårdtagare i Kumla avlidit till följd av covid-19. Något som hon inte medgav vid tisdgens artikel när Sydnärkenytt frågade.

En fjärdedel har testat positivt

Enligt Müeller Parbin hade det sina orsaker. Ingen ska ha avlidit på ett äldreboende. 

- Vad gäller den ena personen som avlidit i hemtjänsten avvaktade vi besked att anhöriga var underrättade och vad gäller den andra personen så var detta på en korttidsplats, svarar Müeller Prabin.

Kan ni säga något om hur många av de som jobbar inom hemtjänst/äldrevård som har testats, eller kommer testas? Och om några testat positivt för covid-19?

- Vad gäller tester av personal så sker en dialog med den upprättade Covidmottagningen inom Region Örebro län. Detta är ingenting som vi själva genomför utan dialog.

- I dagsläget är tolv ur personalen testade och fram till nu har tre av dessa visat positivt. Övriga svar väntar vi på. Hur många som ska testas kan vi inte svara på utan detta sker löpande utifrån rådande situation.

Väljer bort pressutskick

Om man kollar i närområdet så väljer Laxå kommun att dagligen skicka ut pressinfo om hur läget ser ut i kommunen. Detta är inget som Kumla kommun valt. 

- Vi uppdaterar vår hemsida löpande med ny information när sådan finns.

Anser ni att personal ska ha munskydd eller inte som jobbar inom äldrevård/hemtjänst, och har de det?

Vi följer de rekommendationer och riktlinjer som är vad gäller skyddsutrustning till vår personal, avslutar Gabriella Müeller Prabin. 

Samma ämne:
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-04-08 16:23
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.