Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Tre utställningar
att njuta av

Karin Wallin ställer ut sina alster i Utställningshörnan på Kumla bibliotek. Foto: Sandra WallinKarin Wallin ställer ut sina alster i Utställningshörnan på Kumla bibliotek. Foto: Sandra Wallin

Den som är sugen på att se lite konst kan nu glädja sig åt att det pågår tre olika utställningar i Kumla. I Utställningshörnan på biblioteket kan man se Karin Wallins färgglada alster medan den stora konsthallen befolkas av Helena Pyy Ryhänens skulpturer. Och på Skoindustrimuseet ställer Örebrodöserna ut under sommaren.

Sydnärkenytts utsända tittar förbi biblioteket när Karin Wallin, från Hallsberg, är i full färd med att hänga sina alster i Utställningshörnan. Det rör sig om cirka 30 olika verk som går under temat ”Kvinnan i mig - mina tankar och drömmar.”

– Man kan väl säga att det handlar om min resa genom livet, hur jag blev den kvinna som jag är idag, säger Karin och kastar en blick över de väntande konstverken.

En drömvärld

Hennes tavlor är färgrika och praktfulla, fyllda av symbolik. Delvis känns det verkligen som att kliva in i en privat drömvärld, omgiven av magiska ting och gnistrande färgskalor.

– Det handlar om olika saker jag varit med om eller upplevt, en reflektion över min livsresa, som kvinna. Funderingar om vem jag är idag och vägen hit, förklarar Karin.

Karin har alltid tyckt om att måla, att skapa överhuvud taget, men passionen för konsten växte sig större med åren. När hon så blev sjukpensionär blev konsten en vital del av hennes liv.

– Jag målar för att må bra. Genom att måla får jag utlopp för känslor och kan bearbeta olika saker, det är jätteviktigt för mig. Det känns bra i både kropp och själ när jag arbetar med att skapa, beskriver Karin.

Akryl en favorit

Karin arbetar mestadels med akrylfärg, men även akvarell och bivaxmålning. Hon har tidigare ställt ut sina verk i olika sammanhang, bland annat via Aniara i Hallsbergs kommun.

– Det känns jättekul att få komma till Kumla och ställa ut här. Jag hoppas så klart att så många som möjligt kommer och tittar på det jag gjort. Kanske köper några besökare en tavla också, det vore roligt, jag tycker själv att dom är ganska prisvärda, skrattar Karin och blinkar skämtsamt.

Karins utställning pågår mellan den 12 och 29 juni. Utställningen är coronanpassad och endast två personer får vara i Utställningshörnan samtidigt.

Ett broderi av Elin Wägner, journalist och författare som stred för kvinnlig rösträtt. Foto: Henrik Östensson Ett broderi av Elin Wägner, journalist och författare som stred för kvinnlig rösträtt. Foto: Henrik Östensson
Visar skulpturer

På biblioteket, i den stora konsthallen, kan man också se Helena Pyy Ryhänens konstverk i utställningen ”Time past, time future and eternity.”

Helena kommer från Arboga och är konstnärligt utbildad på Lidingö, i Munka Ljungby och Lund mellan åren 1979 till 1986. Hon arbetar mycket akryl och olja, men skapar även skulpturer i gips, trä och keramik, och på senare år även i glas, plast och metall.

Tiden som fenomen

Den aktuella utställningen är ett projekt som Helena arbetat med under de senaste åren. Konstnären beskriver själv i en pressrelease att temat ”Time past, time future and eternity” handlar om tanker kring tidsperspektivet, tidsfenomenet och tidsproblematiken, samt olika sätt att försöka förhålla sig till tiden.

– Den kronologiska tiden skapar historia, både kollektivt och personligt, medan den cykliska tiden är den personliga, den är minnenas tid och tillåter oss färdas ut och in i vår tid fritt och associativt. Framtiden kan upplevas antingen som utopi eller dystopi beroende på sinnelaget man har, en oändlig vision. Evigheten når vi aldrig, den kan vi varken föreställa oss eller uppleva med våra sinnen, berättar Helan i ett pressmeddelande.

Ett medvetet val

Till utställningen hör 9 verk, gjorda av material som består både av mer eller mindre bestående ämnen. Objekten är delvis, eller helt, genomskinliga eller opaka.

”Det är ett medvetet val, som om man på det viset ville genomlysa det svåråtkomliga eller visualisera det som är osynligt,” står att läsa i pressmeddelandet.

Utställningen finns att se fram till och med 5 juli. Utställingshallen är tillgänglig under bibliotekets ordinarie öppettider.

Äntligen utställning

Slutligen har vi också Skoindustrimuseets sommarutställning att se fram emot. Museet har väntat i hela 209 dagar på att kunna öppna för besökare igen och gjorde så den 1 juni, ett välkommet beslut.

Sommarutställningen går under temat ”KVINNOHISTORIA - en broderutställning” av Örebrodöserna i Täcklebo broderiakademi.

Täcklebo Broderiakademi är en förening som jobbar för att visa de möjligheter som broderiet har som konstnärligt uttrycksmedel. Föreningen grundades under 1980-talet av textilkonstnären Elsa Agélii. Föreningen har idag runt 1 000 medlemmar med många lokalgrupper över hela landet. En av dessa lokalgrupper är just Örebrodöserna ,som står för Skoindustrimuseets sommarutställning.

Träffa kvinnokämpar

I fri broderiteknik berättas i bilder om kända och okända, alla lika fantastiska, kvinnor. Bland annat får besökarna stifta bekantskap med Elin Wägner, Honorine Hermelin, Beda Hallberg, Lydia Lithell och många fler.

Runt halva utställningslokalen sträcker sig ett ”historiskt broderiband2 som visar kvinnohistoria mellan årtalen 1842 till 2017. Hur långt har vi egentligen kommit?

Utställningen pågår fram till och med 15 september och har öppet samma tider som museet.

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-14 20:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.