Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Edgrens återinvigde Trilobiten i Hällabrottet

Niklas och Anna Edgren utanför Trilobiten. Anno 1900 har fått sällskap av  2021. Foto: Anders BjörkNiklas och Anna Edgren utanför Trilobiten. Anno 1900 har fått sällskap av 2021. Foto: Anders Björk

Under onsdagen återinvigde Anna och Niklas Edgren anrika Trilobiten i Hällabrottet. - Det känns fantastiskt, säger Niklas Edgren.

Yxhultbolagets gamla huvudkontor är byggt år 1900 och har i långt över tio år stått tomt och förfallit. Men i början av året blev det klart att krögarparet Anna och Niklas Edgren köpt byggnaden av Kumla kommun. 

Har tagit tillbaka ursprungskänslan

Trilobiten är Q-märkt. Dock inte precis allting. Det är det exteriöra och hallen det handlar om. I övrigt har dock fria händer getts att bygga om. Och detta har Edgrens gjort. De har tagit Trilobiten bakåt i tiden.

Kommunstyrelsens ordförande Andreas Brorsson (S) klipper bandet ihop med Anna och Niklas Edgren Kommunstyrelsens ordförande Andreas Brorsson (S) klipper bandet ihop med Anna och Niklas Edgren

- Trilobiten är byggd 1900. Kollar man invändigt är det mycket 50- och 60-tals känsla efter renoveringar då. Vi vill ta tillbaka ursprungskänslan, uttalade sig Niklas Edgren i en tidigare artikel efter att köpet blivit klart. 

Under onsdagen bjöd paret in för att visa upp huset efter renoveringen. 

- Etapp ett är klar kan man säga. Bottenvåningen är klar. Men fem hotellrum på ovanvåningen och området utanför huset är inte klart än, säger Anna Edgren.

“Varit extremt mycket jobb”

Så mycket mer hinner inte Anna vara med i intervjun. Nyfikna gäster kom och gick och värdparet ville såklart säga hej eller hejdå till folket. 

Maken Niklas tog dock över med svarandet. 

Trilobiten har stått tomt i många år. Här en bild från sommaren 2020. Trilobiten har stått tomt i många år. Här en bild från sommaren 2020.

- Vi kan sätta igång driften av företaget nu, fastslår Niklas.

Konceptet blir ungefär detsamma som vid deras tidigare boende. Den gamla kyrkan i Åbytorp som fungerade som matstudio, utbildning, evenemang och övrigt. En skillnad nu är ju att man kommer ha sex olika hotellrum till sitt förfogande. I maj 2022 förväntas allt vara klart, inklusive utemiljön.

Har det varit som ni trott att renovera Trilobiten?

- Vi var inställda på att det skulle bli en jätterenovering och så har det också varit. Det har varit extremt mycket jobb, som tur är har vi inte stött på så många oväntade problem längs vägen. 

Bosätter sig även i byggnaden

Vad är det framförallt ni gjort om?

- Vi känner så här, att när vi får ta över en så pass anrik byggnad har vi ett stort ansvar som fastighetsägare. Så vi har renoverat det på ett sätt så att det ska vara tillgängligt i minst 70 - 100 år till. Vi har bland annat bytt stammar, el, ventilation från källare till vind. Sen såklart även ändrat en del vad gäller färg och form.

Matsalen består av två rum och två kök finns tillgängliga. Matsalen består av två rum och två kök finns tillgängliga.

Blir det samma stuk på verksamheten som ni hade i Åbytorp?

- Till en början alla fall. Men i den här fastigheten har vi mycket mer möjligheter för olika grejer i och med att vi har två olika kök. I Åbytorp fanns ett kök. Så vi tänker att vi ska bli lite mer tillgängliga här.

Ska ni bo här själva också?

- Ja, det blir så nu i början alla fall. Och det är mest av ekonomiska skäl. Det här har kostat oss väldigt mycket pengar, och vi har inte råd att ha ett boende till. Så vi installerar oss i ett av hotellrummen, bröllopssviten, tillsvidare. 

“Känner mig väldigt ödmjuk”

Hur känns det när det nu delvis står klart?

- Det känns fantastiskt. Att äga Trilobiten har varit en dröm för oss i många år och nu är vi här. Jag bara hoppas att det kommer att gå som vi önskar.

En känsla över var man befinner sig inbringades bland annat genom böcker och tavlor. En känsla över var man befinner sig inbringades bland annat genom böcker och tavlor.

- Nu ska vi komma in i lokalerna och börja känna oss hemma och varma i kläderna. Jag känner mig väldigt ödmjuk inför uppgiften, avslutar Niklas Edgren.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-24 17:33
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla