Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Tre män från Kumla frias

från misstankar om våldtäkt

Det var efterfest i en lägenhet i Kumla. Det var natten till den 19 september förra året. En kvinna och tre män hamnade i samma säng. Kvinnan, som var kraftigt berusad, tog av sig byxor och tröja, men behöll trosorna och BH på sig.
Sedan berättar kvinnan att hon somnade och när hon vaknar till uppfattar hon att de tre männen på olika sätt våldför sexuellt på henne. Hon uppger att hon i sitt näst intill medvetslösa tillstånd blir utsatt för sexuella övergrep som sker oralt, vaginalt och analt.

När kvinnan vaknar på morgonen är männen borta. Det tar någon dag, men sedan beslutar sig kvinnan för att anmäla det sexuella övergreppet till polisen. Hon får också genomgå en läkarundersökning. De trosor som kvinnan haft på sig undersökts med hjälp av DNA. De visar sig att samtliga tre män har lämnat spår av spermier på kvinnans trosor.

De tre männen åtalade för grov våldtäkt av kvinnan. Men tingsrätten friar de tre männen från misstankarna. Bland annat råder det oklarheter om det var kvinnan som sa åt männen att de också kunde klä av sig och komma ner i sängen.

Går inte att bevisa

Vidare lägger tingsrätten stor vikt vid den tekniska bevisningen. I samband med läkarundersökningen tog man DNA-prov i kvinnans vagina och hennes ändtarm. Där fanns inga spår av spermier från de tre männen, däremot från en annan man (kvinnan berättade då att hon också haft sex med ytterligare en man). Enligt tingsrätten finns det därför oklarheter vad som egentligen hände under natten.

Två av männen har erkänt att de låg i sängen med kvinnan och att de på olika sätt gned sig mot henne. Det kan förklara varför deras spermier återfanns på hennes trosor.

Den tredje mannen har berättat att han försökte få in sin penis i kvinnan men han lyckades inte. I lagens mening är det att jämställa med ett samlag. Tingsrätten måste då ta ställning till om det var frivilligt eller inte. Det finns ingen utredning om huruvida kvinnan kunde freda sig eller inte. Åklagaren har inte kunnat bevisa att det inte handlade om frivilligt sex.

Därmed frias de tre männen från misstankarna om grov våldtäkt.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-06 8:11
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.