Gå till innehåll
Kumla / Brott

Tre dömda för rån och grov misshandel i Kumla

Publicerad: 5 July 2024 11:33

Tre unga män döms för att rånat och grovt misshandlat en jämnårig vid en tunnel i Kumla den 9 april i år. Två av dem döms till fängelse i två år och sex månader och en 16-åring döms till ungdomsövervakning i åtta månader.

Det är lite oklart vad som var upprinnelsen till rånet och misshandeln. De inblandade har lite olika versioner, men det tycks handla om en obetald skuld.

Filmade misshandeln

Det var den 9 april. En ung man togs med till en tunnel i närheten av Hägergatan. Där väntade ytterligare några unga män. Det uppstod en diskussion om pengar. Sedan började misshandeln. Det hela filmades.

Av filmerna framgår att de tre unga männen ger sig på den jämnårige man sparkar och slag när han ligger ner på marken. Flera sparkar riktas mot huvudet. Någon säger att det är tur att de inte har kniv med sig. 

De tre aggressiva unga männen tvingar till sig bland annat pengar, mobiltelefon, jacka och cigaretter.

Den misshandlade lyckades ta sig från platsen och han fördes till sjukhus med bland annat knäckt näsben.

Nu har de tre unga männen dömts för grov misshandel och rån. De tre, 21, 18 och 16 år gamla, medger att de varit på platsen. De medger också att de utdelat någon spark eller slag, men att det inte handlar om någon grov misshandel. Samtliga tre är också förtegna om vilka övriga som fanns i tunneln vid den grova misshandeln.

Film som bevismaterial

Tingsrätten konstaterar att filmen visat tydligt hur den grova misshandeln går till. Av filmen framgår också att man ropar till den misshandlade:

“Du ska fixa pengar idag!” och “Låt mig inte knivhugga dig din lilla horunge!”

Enligt tingsrätten framgår det av filmerna att de tre unga männen är skyldiga till misshandeln. Så här skriver tingsrätten i sin dom:

Det våld som utövades av dem tillsammans och i samförstånd var hänsynslöst och rått på det sätt åklagaren påstått. Brottet skall därför bedömas som grov misshandel.

Fängelse och ungdomsövervakning

Två av männen: 21 år och 18 år gamla och hemmahörande på mindre orter i Sydnärke, döms till fängelse i två år och sex månader. Den tredje unge mannen, 16 år gammal och från Kumla, döms till ungdomsövervakning i åtta månader. 

Samtliga tre är tidigare dömda för ringa narkotikabrott.

De tre dömda ska också solodariskt betala 64 300 kronor till den de misshandlade och rånade. De två äldre har suttit häktade för brottet och ska bli kvar i häktet tills fängelsestraffet ska avtjänas.

De som kan dömas till ungdomsövervakning är unga, i huvudsak personer mellan 15 och 17 år, som har begått ett allvarligt brott.
Ungdomsövervakning är tänkt att fylla luckan mellan ungdomsvård/ungdomstjänst och sluten ungdomsvård.
Ungdomsövervakning innebär en nära samverkan mellan frivården och socialtjänsten i den dömdes hemkommun. Man upprättar en plan som ska ta hänsyn till riskfaktorer, skyddsfaktorer och den dömdes sociala situation och personliga förhållanden.
Eventuell vård, utredning eller andra insatser som socialtjänsten har planerat, ska kunna genomföras under övervakningstiden.
Planen innehåller tre obligatoriska föreskrifter:
* En skyldighet att regelbundet (som huvudregel två gånger i veckan) träffa en särskild koordinator inom frivården.
* Förbud mot att använda alkohol, narkotika och vissa andra hälsofarliga medel. 
* Förbud att lämna bostaden på helgkvällar och helgnätter, så kallad helghemarrest.

Källa: kriminalvarden.se
 

Annons

kumla