Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
27 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

TittUt i Sannahed

Alice, Bell och Isabell galopperar runt käpphästbanan på TittUt, utefritiset som Sannahedsborna ordnat för barnen under pandemin. Alice, Bell och Isabell galopperar runt käpphästbanan på TittUt, utefritiset som Sannahedsborna ordnat för barnen under pandemin.

Det myllrar av barn, och faktiskt också av vuxna, i parken vid Tvärgatan i Sannahed. Eller på Aktivitetstorget som de som myllrar kallar det. Och namnet passar.
Barnen gungar, cyklar över ramper eller rider varv på varv på käpphästbanan som är en tillfällig attraktion.

- Det är min mamma som har lånat käpphästarna och hindren på ... vad heter det nu igen ... Fritidsbanken, säger Alice.

Mamma heter Malin Gustafsson och sitter i styrelsen för Sannaheds aktivitetsförening som bildades för ett par år sedan. Idag är det Malin och styrelsekollegan Alexandra Johansson som står för TittUt, ett utomhusfritis som startade förra våren när pandemin satte p för så mycket, men de vuxna turas om. Varje onsdag ses man, och blandar fri lek med mer organiserade aktiviteter.

TittUt är en lek med namnet på fritidgården Tittin som fanns i Sannahed förr, och nu skulle de ju vara ute.

Malin och Alexandra serverar mellanmål, melon och isglass. 41 barn har prickats av, några fler än vanligt för skolans fritis kom förbi en stund också.

- Det är jätteroligt att även skolan hänger på, tycker Malin.

Mellanmålet drar. Eddii, Ivar och Liam hugger in, och Viktor och Charlie är på gång. Mellanmålet drar. Eddii, Ivar och Liam hugger in, och Viktor och Charlie är på gång.

Runt femton föräldrar småpratar i grupper och håller ett öga på barnen, som är i alla åldrar, från ett par år till tidiga tonår.

- TittUt är roligt för att man leker, säger Bell som just har gjort några varv på käpphästbanan tillsamman med Isabell och Alice.

Käpphästarna är roliga, även om det inte går upp mot riktiga hästar:

- Man kan hoppa, säger Bell.

- Och leka hästskola, tillägger Alice.

Barn i alla åldrar deltar. Elias är två år, och använder rampen på sitt sätt. Barn i alla åldrar deltar. Elias är två år, och använder rampen på sitt sätt.

Aktivitetsföreningen startade för att det fanns ett behov, av aktiviteter och av att lära känna varandra.

- Sannahed är ju en boendeort. Det finns ju inget här, inte ens en kiosk längre, konstaterar Malin.

- Jag kan göra bakåtvolt, säger Liam. Vill du se? - Jag kan göra bakåtvolt, säger Liam. Vill du se?

Så de tog tag i det själva.

Det har blivit många mer eller mindre organiserade aktiviteter i föreningen, inte bara TittUt: skridskoåkning med pizza - slice on ice! - när dammen frusit hos en av grannarna, burk- och flaskinsamling där panten ger pengar till föreningen, gympa, fester ... Många bidrar, som en medlem som anlade en tomterunda med utplacerade figurer och uppgifter i skogen till advent i fjol.

- Det är litet Bullerbykänsla, tycker Malin. Det är härligt!

Liam tar sats ... Liam tar sats ...
... lyfter ... ... lyfter ...
... och landar på fötterna. Bara reportern blir nervös för att ungen ska slå sig. - Äh, säger Ivar som står bredvid. Jag kan också göra bakåtvolt. ... och landar på fötterna. Bara reportern blir nervös för att ungen ska slå sig. - Äh, säger Ivar som står bredvid. Jag kan också göra bakåtvolt.

Fotnot. Sannaheds aktivitetsförening får aktivitetsstöd från Kumla kommun för barnverksamheten i TittUt - därav närvarolistan som föräldrarna som håller i aktiviteten kryssar i.

​Fritidsbanken, som finns i Kumla skofabrik, Södra Kungsvägen 1, lånar ut sport- och fritidsutrustning gratis, som ett bibliotek för prylar.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-02 12:40
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.