Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
10 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Tennisbanor försvinner och ersätts av padel

Tennisbanorna i Kumla har gjort sitt. Kumla kommun ville hellre ha in padel här. Foto: Anders BjörkTennisbanorna i Kumla har gjort sitt. Kumla kommun ville hellre ha in padel här. Foto: Anders Björk

Kumlas tre utebanor i tennis vid Djupadalsbadet är snart borta. Det ska istället byggas nya padelbanor. - De kunde väl ha sparat en tennisbana alla fall, säger Tommy Thalbäck, ordförande i Kumla Tennisklubb.

​Förra veckan skrevs kontraktet som innebär att Kumla kommun arrenderar ut marken till PD Padel, bakom detta namn finns Daniel Karlsson och Peter Sahlén. Det är Kultur och fritidsavdelningen som tagit beslutet att helt skippa tennisen för padel.

Inga nya tennisbanor planerade

- De vill nog komma igång så fort som möjligt och står i startgroparna att börja bygga om, säger Elisabeth Jangenby, Parkavdelningschef och utredare hos Kultur och Fritid.

Varför just på denna plats där det redan finns tennisbanor?

- Varför borde de som arrenderar svara på, men det har varit väldigt svårt att sköta tennisbanorna på ett bra sätt och efterfrågan har varit väldigt begränsad. Vi tror att det här kommer att gynna området med fler besökare.

Att marken som tennisbanorna ligger på inte är optimal för tennis behöver inte betyda att det är så för utomhusbanor i padel, hävdar Jangenby, som också tillägger att PD Padel säkerligen vet om dessa föruttsättningar.

Tennisen då som blir helt utan banor ute nu, ska de få någon ny plats?

- Det är inget planerat för det nu utan då finns Rackethallen med två innebanor och tennisklubben verkar föredragit att hålla till där, avslutar Elisabeth Jangenby.

Ordförande i Kumla TK besviken

​Tommy Thalbäck är ordförande i Kumla Tennisklubb. Han får nyheten presenterad när undertecknad ringer upp.

- Nej, jag kan inte säga att jag eller klubben blivit informerad om detta. Däremot ringde Magnus Persson (banskötare) upp mig förra veckan och sa att det kunde vara på gång och att vi borde genomföra en protestaktion, fast det är ju för sent nu då.

Vad tycker ni om beslutet?

- De kunde ha sparat en tennisbana alla fall, det måste jag säga. Det är väldigt synd att Kumla inte får en enda tennisbana kvar utomhus.

Kumla kommun säger att efterfrågan varit väldigt begränsad, håller ni med?

- Det där hänger ihop med banornas kvalitet som beror på platsen de ligger på som är väldigt sankt mark kombinerat med att det är blåsigt där. Det är som att jämföra natt med dag med hur det var innan när banorna låg vid Östra Drottninggatan, innan de blev flyttade. Och de som gillar att spela tennis har ju självklart känt av denna stora skillnad.

“Undermålig plats för tennis”

​Kumla Tennisklubb har sedan några år tillbaka friskrivit sig från skötseln av utebanorna.

- Anledningen var att det inte spelade någon roll hur mycket tid man la på att hålla banorna i bra skick eftersom de placerades på en så undermålig plats. Så hur mycket klubben än jobbade med banskötseln kom det kritik att banorna inte var tillräckligt bra. Det blev aldrig som vi hoppades på efter flytten av banorna från tidigare plats.

Vad har ni för förhoppningar om att få utebana/banor i Kumla nu då?

- Jag kan tänka mig att nu när det byggs så mycket anläggningar för padel så kommer den marknaden snart vara mättad. Så nästa gång det kommer ett beslut hoppas jag att det är tennisen som blir gynnad och får alla fall en bana. Underlaget kan vara gummiasfalt, som är väldigt lätt att sköta om, avslutar Tommy Thalbäck.

​Magnus jobbade förgäves

Magnus Persson är den som närmast på egen hand tagit hand om banorna de senaste åren. Då Kumla Tennisklubb avsagt sig ansvaret och Kumla kommun inte haft kunskapen, eller intresset.

- De senaste två åren har jag varit där varje dag och fixat mellan maj till oktober. Tidigare har det tagit 20-30 timmar att göra en bana. Men nu när jag konstruerat en ny maskin för montering av linjer så skulle det bara ta fyra timmar om fyra personer hjälpte till att färdigställa en bana inför säsongen.

Magnus hade flera planer för tennisen.

- Jag hade börjat jaga sponsorer, samt ladda för tävlingar. Tänkte ha en invigning och marknadsföra banorna med drönare. Dessutom tänkte jag diskutera med kommunen om att börja använda Matchi som bokningssystem.

Magnus Persson vid banorna. Magnus Persson vid banorna.
“Bedrövligt”, anser Ronnie Båthman

​Magnus Persson är väldigt besviken och ledsen över att alla banor nu plötsligt försvinner.

- Jag kan inte förstå att de som sitter på kommunen och bestämmer över pengar inte bryr sig om idrott överhuvudtaget utan tänker bara på ekonomi. Jag har erbjudit mig att sköta banorna gratis, bara jag får ha sponsorer med deras namn på banan. Jag har haft flera diskussioner med Annica Hallberg, Kultur och Fritidschef, men hon har aldrig velat lyssna har jag känt, avslutar Magnus Persson.

Den gamle storspelaren Ronnie Båthman från Örebro, nu boende i Kumla, är kritisk.

- Jag tycker att det är bedrövligt. Det är en stor möjlighet för intresserade ungdomar och motionärer att komma ner och spela här på sommaren och nu får de ingen möjlighet att spela tennis på hela sommaren, nej det här är ett väldigt dåligt beslut.

Hur tycker du banornas skick är här då?

- Den bana vi står på nu är exemplarisk, den är jättebra. Magnus Persson har gjort ett jättejobb med att få ordning här, fastslår Ronnie Båthman.

Padel tar över

Detta blir den tredje större anläggningen för padel i Kumla. I höstas stod Papa Padels inomhushall klar i norra delen av Kumla. Den innehar fyra innebanor och har varit flitigt uthyrd, speciellt på kvällar.

Dessutom kommer inom kort en ny padelanläggning byggas i området Norra Mos, bara en dryg kilometer från Papa Padel. Tanken är att den ska ha tre till fem banor och kombineras med uthyrning till mindre företag.

I dagarna stod även en ny utebana i Villa Hälgholmen, utanför Hällabrottet klar.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-05-25 17:10
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.