Gå till innehåll
Kumla / Brott
Människor som går ombord på ett tåg på en station med snö på marken.

En tågvärd blev misshandlat på Kumla station. Personerna på bilden är inte kopplade till artikeln. Foto: Anders Björk.

Tågvärd misshandlades
på Kumla C

Publicerad: 9 February 2024 15:21

Strax efter klockan 12, natten mot torsdag, stannade ett tåget från Örebro på Kumla station. En tågvärd kontrollerade om tre män som fanns på tåget hade giltigt färdbevis. Det visade det sig att ingen av dem hade någon biljett. När de lämnat tåget gav sig en av männen på tågvärden.

Männen hade gått på tåget vid södra station i Örebro. Tågvärden och hennes kollega kontrollerade om passagerna hade giltigt färdbevis. Ingen av de här tre männen hade det. De skulle ändå lämna tåget i Kumla, så det hela ledde inte till mer diskussioner just då.

När männen skulle gå av tåget attackerade en av dem tågvärden, som också lämnat tåget.

Mannen försökte rycka av tågvärden ID-kortet, som sitter i ett tygband, hand drog hårt, så att bandet blev som en strypsnara, tågvärden, försökte hindra mannen och fick då en rejäl spark på knäet.

Enligt tågvärden var mannen påverkat av något, troligen droger.

– Faktum är att hans kompisar faktiskt kom till undsättning och avbröt det hela, säger tågvärden till Sydnärkenytt.

Tågvärden berättar att de fysiska skadorna inte efterlämnade några större men. Men att händelsen är  mycket jobbig mentalt.

Ingen gripen

Händelsen är polisanmäld och polisen ska ha genomfört vissa utredningsåtgärder.

– Vi har inte gripit någon misstänkt än. Än så länge hanteras det här ärendet av vår utredningsjour i Örebro, men kommer troligen flyttas över till utredare på lokalpolisområde Hallsberg, säger Christina Hallin, polisens presstalesperson.

Enligt vad Sydnärkenytt erfar ska gärningsmannen vara identifierad.

Det är inte första gången tågpersonal får uppleva våld och hotfulla situationer på tågen vid Kumla och Hallsbergs stationer. Ofta handlar det om att påverkade personer, inte sällan missbrukare, tar sig mellan stationerna i Örebro, Kumla och Hallsberg. 2021 gick det så långt att både SJ och Tåg i Bergslagen övervägde sluta stanna på stationen i Kumla.

Den gången blev en effekt att  Kumlas kommun anställde ordningsvakter som sedan patrullerat i Kumla. Dessa arbetar dock inte nattetid.

Annons

kumla