Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
24 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Tennisikonen Björkman tävlade i padel i Kumla

Jonas Björkman gillar att spela padel och är inte oväntat väldigt duktig på det också. Foto: Anders BjörkJonas Björkman gillar att spela padel och är inte oväntat väldigt duktig på det också. Foto: Anders Björk

Den gamle tennisspelaren Jonas Björkman var rankad fyra i världen i singel och vann nio Grand Slams i dubbel. Numer gillar han att tävla i padel och i helgen var han i Kumla för turnering hos Papa Padel.

​Jonas Björkman är en av landets främsta tennisspelare genom tiderna. Han gjorde sig framförallt känd som en väldigt skicklig dubbelspelare och bärgade där titeln i hela nio Grand Slams, bland annat tre titlar i Wimbledon.

Låg tröskel för att komma in i padel

I singel var han inte så pjåkig heller och rankades som högst 4 i världen. Men numer är det mer padel som gäller och i helgen var Björkman en av många spelare när Papa Padel inhyste en deltävling i “Swedish Padel Tour” från fredag till söndag.

​- Jo det blir nog mer padel än tennis för mig nu för tiden även om jag är mycket inblandad i tennis ännu, jag coachar exempelvis Miriam Björklund som är tvåa i Sverige. Men jag spelar vanligtvis padel ett par gånger i veckan, säger Björkman.

Vad är det du gillar framförallt med padel då?

- Det är ett socialt och roligt aktivt sällskapsspel. Spelar jag tennis med några av mina kollegor är det fortfarande fantastiskt roligt, men då spelar jag med de som är jämnbra. I padel kan man egentligen vara på fyra olika nivåer, men ändå mixa ihop det så att man kan ha jäkligt kul ihop. Det är väl det som är styrkan i sporten, att tröskeln in är mycket lägre. Sen är det självklart roligt att få tävla lite, som här idag.

Håller inte med om att intresse försvunnit för tennis

Padel har ju växt väldigt mycket de senaste åren. Hur länge kommer det fortsätta växa?

- Det är en såpass bred målgrupp som kan spela. Det gör att sporten fortfarande kan växa. Sen handlar det kanske om ett, högst två år till som det kan växa med nya hallar och banor för att därefter stanna upp. Men sporten kommer fortfarande hålla sig kvar och vara väldigt bred även därefter. Den är här för att stanna.

​Att tennisen tappat mycket i intresse höll dock Björkman inte med om.

- Det är nog väldigt olika. I Stockholm där jag numer bor är det ett väldigt stort tryck för att spela tennis och vi skulle lätt kunna bygga 30 banor till där, alla klubbar står och skriker efter bygglov till fler banor. Så jag tror det är beroende på vilket landskap man pratar om. Just nu under covid-19 har jag fått uppfattningen att man spelat mer tennis än någonsin. Så jag tror nog att intresset fortfarande är där, och det kommer alltid att finnas.

- Sen kanske det inte pratas och skrivs lika mycket om tennis som det gjorde förr då vi inte har samma internationella framgångar längre, avslutar Jonas Björkman.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-10-11 13:27
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.