Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Nya arbeten krävdes för att kunna ge alla ungdomar jobb

Stefan Hollsten är ansvarig för att få ihop sommarjobb till ungdomar. Foto: Anders BjörkStefan Hollsten är ansvarig för att få ihop sommarjobb till ungdomar. Foto: Anders Björk

Det har varit tuffare än normalt att hitta sommarjobb till alla ungdomar i Kumla kommun då flera områden nekar ta emot dem på grund av pandemin. Men ett par nya arbetsområden löste det hela och alla sökande har nu erbjudits jobb.

​Vi träffas i Växthuset, bredvid Goda Rum. Här har Stefan Hollsten (S) kontor. Tidigare under denna fredag har han, i sin roll som handläggare hos AMI, skickat ut brev per post till alla de ungdomar födda 2004 som har sökt sommarjobb hos Kumla kommun.

Inget sommarjobb på förskola

Sammanlagt är det 122 ungdomar som sökt sommarjobb i år.

– Vi kan bevilja alla sökande jobb, det är ganska mycket, säger Stefan.

​Det har varit betydligt tuffare än vanligt att få ihop det då flera områden inte kan ta emot sommarjobbare i år på grund av pandemin. De sökande har fått fördelas på Samhällsbyggnad, Kultur & Fritid och AMI. Något som innebär att många inte kommer få det jobb de sökt, men de erbjuds ett jobb i alla fall.

– Förskola och skola erbjuder ingen feriepraktik i år på grund av covid-19. Samma sak gäller inom socialens verksamheter. Vi trodde det skulle gå att lösa med förskola och skola, det brukar gå åt ungefär 35 platser dit, men det togs beslut att vi inte skulle ha feriepraktik där på grund av smittrisk.

“Fått vara påhittiga”

Det brukar ligga på mellan 100 och 130 sökande för sommarjobb. Brukar man kunna erbjuda jobb till alla?

–Ja, nu är det första året som jag har hand om det. Men de senaste åren har alla erbjudits.

Vid Kumlasjön kommer Föreningsbanken flytta ut i sommar, en nyhet som inte funnits tidigare inom sommarjobbandet. Vid Kumlasjön kommer Föreningsbanken flytta ut i sommar, en nyhet som inte funnits tidigare inom sommarjobbandet.

​Har det varit svårt erbjuda jobb till alla då flera områden inte tar emot?

– Vi har fått vara mer påhittiga än normalt för att kunna lösa det. Så vi har lite nya grejer som vi inte haft tidigare. Vi har bland annat en grupp som ska kallas “fixargruppen” som kommer göra saker som ingen annan gör. Som exempel ska de göra rent alla papperskorgar centralt och åka ut i ytterområden och fräscha upp kommunens anslagstavlor, plocka rent dem och måla om dem, säger Stefan.

Fritidsbanken till Kumlasjön

En annan nyhet är att Fritidsbanken kommer att flytta ut delar av sin verksamhet. Vanligtvis finns Fritidsbanken på Södra Kungsvägen 1.

Fritidsbanken är som ett bibliotek för att låna fritidsartiklar. Och nu kommer alltså en del sommarjobbare ha hand om deras grejer. Fast inte i lokalen, utan utomhus vid Kumlasjön.

– De kommer att finnas där varje dag mellan vecka 24 och 32. Sen är det också tänkt att de ungdomar som jobbar med det här får ett ansvar att hålla rent och fräscht i parken kring Kumlasjön och hitta på lite egna aktiviteter med den fritidsutrustning de har med sig.

Inget kollo på Åsa i år

Stefan Hollsten fastslår även vid vårt möte att det inte blir något kollo i Kumlagården i Åsa i år heller.

- Tyvärr sätter pandemin stopp för det. Länsstyrelsen i Halland tillåter inte det. Vi hoppas dock kunna ersätta med ett dagkollo här på hemmaplan, som vi hade förra året och som var väldigt populärt, avslutar Stefan Hollsten.

FAKTA: Ungdomarna beviljas alla 75 timmars arbete fördelat på två eller tre veckor. Deras lön är 59 kr/timmen. Ungefär 70 av ungdomarna kommer att jobba inom AMI. 20 inom Samhällsbyggnad och 30 hos Kultur & Fritid. AMI = Arbetsmarknadsintegrationsenheten.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-05-03 12:37
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.