Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Svea kvinnojour
tryckte på Kumlas politiker

Ulrika Haraldsson, Elisabeth Berglund och Lena Rosborg från Svea kvinnojour pratar med KD-politikerna Per Holm, André Norgren och Peder Möller. Foto: Henrik Östensson.Ulrika Haraldsson, Elisabeth Berglund och Lena Rosborg från Svea kvinnojour pratar med KD-politikerna Per Holm, André Norgren och Peder Möller. Foto: Henrik Östensson.

Det är inte bara politiker som försöker påverka väljare vid valstugorna på torget i Kumla. Här om kvällen var eldsjälarna bakom Svea Kvinnojour på plats för att prata med politiker och allmänhet vid valstugorna.
– Det behövs ökad kunskap i alla led när det gäller att möta våldsutsatta kvinnor. Vi upplever en ofta skrämmande okunskap och naivitet hos de som ska möta våldsutsatta kvinnor, sa Lena Rosborg, ordförande i kvinnojouren.

Det är Lena Rosborg, Ulrika Haraldsson och Elisabeth Berglund som oftast bemannar Svea Kvinnojours jourtelefon.

– Vi ser ett ökat inflöde, fler som ringer nu. En nyhet är att polisen i Karlstad kopplar ihop oss med kvinnor som behöver hjälp. Vi tror man har särskild personal i Karlstad som tar emot polisanmälningar om våld mot kvinnor, säger Lena Rosborg.

Elisabeth Berglund fortsätter.

– Det är ofta förfärliga historier vi får höra, ibland är det kvinnor som lever under närmast slavlika förhållanden. Våld mot kvinnor skär genom alla samhällsklasser och folkgrupper.

Carina Riberg, som själv blev utsatt för våld , säljer målsde stenar till förmån för Svea kvinnojour.. Carina Riberg, som själv blev utsatt för våld , säljer målsde stenar till förmån för Svea kvinnojour..

– Inför valet 2022 har vi, Svea kvinnojour i Kumla med omnejd, valt att lyfta vårt ämne med politiker, yrkesverksamma och allmänheten i Sydnärke. Vi har haft träffar i Kumla sjöpark, och på Folkan i en paneldiskussion med politiker på främst regionnivå och på Kumla torg i valstugorna. Vi har bjudit in tidigt, mailat och ringt. Deltagande utlovas, men få politiker dyker upp. Vi undrar varför intresset för kvinnor utsatta för hot, våld och kontroll är så lågt? När vi möts öga mot öga finns intresset, men sen…

Hårdare straff inte viktigast

Det är inte hårdare tag, hårdare straff kvinnorna i jouren ser som viktigast.

– Just nu är det ju mycket fokus på det. Även när det gäller våld mot kvinnor talar partierna gärna om högre straff. Problemet för de kvinnor vi möter är ett helt annat. Få, om en några gärningsmän lagförs, får straff överhuvudtaget. Samhället, rättsväsendet, från sociala myndigheter har inte kunskaperna för att få till det, fortsätter Lena Rosborg.

– Vi vill väl genom att prata med politiker här få dem att framför allt påverka uppåt. Påverka sina rikspolitiker till utbildning, lagändringar etc. Vad man gör på kommunernas socialkontor styrs rätt hårt av socialtjänstlagen. Men även i kommuner kan man man bidra till utbildningar och att öka kunskapen, menar Lenar Rosborg.

Sålde stenar

Vid Miljöpartiets valstuga stod Carina Riberg, som själv, i en artikel i Sydnärkenytt, berättade om sitt liv som våldsutsatt. Hon målar speciella stenar som säljs till förmån för Svea Kvinnojour.

– De kostar 50 kronor. Vi har faktiskt fått in en del pengar till vår verksamhet via stenarna Köp en och tänk lite på vårt arbete och vad vi jobbar med när du ser stenen, avslutar Lena Rosborg.

Svea kvinnojour har lätt igenkännbara tröjor när de är ute på uppdrag. Svea kvinnojour har lätt igenkännbara tröjor när de är ute på uppdrag.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-09-08 19:07
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla