Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Det är inte bara politiker som försöker påverka väljare vid valstugorna på torget i Kumla. Här om kvällen var eldsjälarna bakom Svea Kvinnojour på plats för att prata med politiker och allmänhet vid valstugorna.
– Det behövs ökad kunskap i alla led när det gäller att möta våldsutsatta kvinnor. Vi upplever en ofta skrämmande okunskap och naivitet hos de som ska möta våldsutsatta kvinnor, sa Lena Rosborg, ordförande i kvinnojouren.
Det är Lena Rosborg, Ulrika Haraldsson och Elisabeth Berglund som oftast bemannar Svea Kvinnojours jourtelefon.
– Vi ser ett ökat inflöde, fler som ringer nu. En nyhet är att polisen i Karlstad kopplar ihop oss med kvinnor som behöver hjälp. Vi tror man har särskild personal i Karlstad som tar emot polisanmälningar om våld mot kvinnor, säger Lena Rosborg.
Elisabeth Berglund fortsätter.
– Det är ofta förfärliga historier vi får höra, ibland är det kvinnor som lever under närmast slavlika förhållanden. Våld mot kvinnor skär genom alla samhällsklasser och folkgrupper.
– Inför valet 2022 har vi, Svea kvinnojour i Kumla med omnejd, valt att lyfta vårt ämne med politiker, yrkesverksamma och allmänheten i Sydnärke. Vi har haft träffar i Kumla sjöpark, och på Folkan i en paneldiskussion med politiker på främst regionnivå och på Kumla torg i valstugorna. Vi har bjudit in tidigt, mailat och ringt. Deltagande utlovas, men få politiker dyker upp. Vi undrar varför intresset för kvinnor utsatta för hot, våld och kontroll är så lågt? När vi möts öga mot öga finns intresset, men sen…
Det är inte hårdare tag, hårdare straff kvinnorna i jouren ser som viktigast.
– Just nu är det ju mycket fokus på det. Även när det gäller våld mot kvinnor talar partierna gärna om högre straff. Problemet för de kvinnor vi möter är ett helt annat. Få, om en några gärningsmän lagförs, får straff överhuvudtaget. Samhället, rättsväsendet, från sociala myndigheter har inte kunskaperna för att få till det, fortsätter Lena Rosborg.
– Vi vill väl genom att prata med politiker här få dem att framför allt påverka uppåt. Påverka sina rikspolitiker till utbildning, lagändringar etc. Vad man gör på kommunernas socialkontor styrs rätt hårt av socialtjänstlagen. Men även i kommuner kan man man bidra till utbildningar och att öka kunskapen, menar Lenar Rosborg.
Vid Miljöpartiets valstuga stod Carina Riberg, som själv, i en artikel i Sydnärkenytt, berättade om sitt liv som våldsutsatt. Hon målar speciella stenar som säljs till förmån för Svea Kvinnojour.
– De kostar 50 kronor. Vi har faktiskt fått in en del pengar till vår verksamhet via stenarna Köp en och tänk lite på vårt arbete och vad vi jobbar med när du ser stenen, avslutar Lena Rosborg.