Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
05 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Konst i Hörsta drar publik

Besökaren Svempa Svensson tar sig en titt på Besökaren Svempa Svensson tar sig en titt på "Giraffen" av Olof Astrup Hällqvist. Foto: Sandra Wallin

Blåbandslokalen i Hörsta slog upp dörrarna till en konstutställning under tisdagen 27 oktober. Medverkar gör en stor samling konstnärer från Örebro län, var av somliga kommer från Sydnärke. Och än finns det chans att ta sig en titt på utställningen - den har öppet både idag, fredag 30 oktober, och imorgon, lördag 31 oktober.

När Sydnärkenytt besöker konstutställningen under torsdagen 29 oktober är parkeringen utanför Blåbandslokalen så gott som full. Många är dom nyfikna som hunnit besöka utställningen sedan vernissagen tidigare i veckan.

– Under öppningen i tisdags hade vi närmare 50 besökare här. Det är ett väldigt bra resultat, säger Irene Johansson som är med och håller i tömmarna under arrangemanget.

Stadig ström besökare

Strömmen av besökare har sedan varit en stadig sådan med siffror som sträcker sig närmare, och över, 30 personer per dag. Det är något som märks tydligt när Sydnärkenytt är på plats: besökare i alla åldrar kommer och går med jämna mellanrum.

– Det känns jätteroligt att så många vill komma hit och titta på utställningen, det är vi glada för! Även föreläsningen vi hade under onsdagen, med konstnärerna Peter Ekström och Cecilia Jansson, kom det många till, kommenterar Irene.

Här syns konstverken av Aguirre & Jonsson Här syns konstverken av Aguirre & Jonsson
Många olika verk

På plats i lokalen finns 51 olika verk av de många konstnärerna. Vissa av verken har redan hunnit blivit sålda, det påvisar de röda prickarna som ackompanjerar somliga exemplar av konsten.

Besökarna Svempa Svensson och Ing-Marie Johansson har fastnat särskilt för Olof Astrup Hällqvists ”Giraffen.”

– Den här tycker jag mycket om, den tilltalar mig på något vis, säger Ing-Marie och inspekterar tavlan som är målad i akryl på duk.

– Jag gillar att det är som en inblick i en vardag, hemma hos en familj på 50- eller 60-talet, och sen står plötsligt giraffen där och tittar in genom fönstret, som för att kolla läget, menar Svempa.

Ett annat av konstverken som många av besökarna verkar fastna för är Henrik Jonssons ”Gubben i lådan.”

– Den är för himla kul. Man ser en sliten och lite rostig verktygslåda först, sen när man kollar närmre får man syn på den här lilla gubben som ligger där inuti och vilar, spritt språngande naken, kommenterar Svempa konstverket.

"Gubben i lådan" av Henrik Jonsson.
Pågår till lördag

Utställningen i Hörsta Blåbandslokaler går under parollen ”Konst åt alla” och arrangeras av Bygdegårdarnas riksförbund, Folkets Hus och parker samt organisationen Våra gårdar. Den senare organiserar Nykterhetsrörelsens allmänt samlingslokaler.

Den som inte hunnit se utställningen har ännu chansen, den är öppen idag fredag 30 oktober mellan klockan 14 och 19 samt imorgon lördag mellan klockan 13 och 16.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-10-30 14:02
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.