Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
04 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Många arbetssugna besökte jobbmässan

Anneli Nilsson, Kumla Promotion, tillsammans med Veronica Kitti och Malin Bergstrand från Atria har haft en lyckad jobbmässa. Foto: Sandra WallinAnneli Nilsson, Kumla Promotion, tillsammans med Veronica Kitti och Malin Bergstrand från Atria har haft en lyckad jobbmässa. Foto: Sandra Wallin

Under måndag eftermiddag arrangerades, för tredje året i rad, en jobbmässa på Folkets Hus i Kumla. Intresset var stort och arrangörerna, Kumla Promotion tillsammans med Kumla kommun, kunde glädja sig åt flera hundra besökare.


När Sydnärkenytt besöker mässan precis efter klockan 17 har strömmen av besökare lugnat ner sig något.

– När vi öppnade var det helt knökfullt här. Det gick knappt att ta sig runt! berättar Anneli Nilsson på Kumla Promotion.

Hundratals besökare

Det är alltså tredje året i rad man arrangerar en jobbmässa och det ser ut att vara ett framgångsrikt koncept. 

– När det gäller utställare är det ungefär lika många som föregående år. Och jag gissar på att vi, efter mässans slut, kommer att ha haft mellan 400 och 600 besökare, konstaterar Anneli.

Lika många män som kvinnor har enligt Annelis gissning besökt mässan och åldern på besökarna har varierat stort. Både unga och gamla har tittat förbi.

– En del som vi pratat med har redan anställning men har känt sig sugna på att testa något nytt. Sedan har vi många unga vuxna som kanske är ute efter sitt första jobb. Jag skulle säga att det har varit en väldigt lyckad mässa och vi är nöjda! menar Anneli.

Det var aningen lugnare på mässan efter kl. 17, Sydnärkenytt missade den stora ruschen tidigare under eftermiddagen.
Förskolepersonal sökes

Bland utställarna kunde man bland annat skymta Svenska kyrkan, Polisen, Arbetsförmedlingen och Kumla kommun. De senare kunde erbjuda olika vikariat och jobb i flera sektorer, däribland inom förskolorna.

Cathrine Hansson-Sonnerstedt är verksamhetschef inom förskolorna och fanns på plats  tillsammans med rektor Pernilla Alm (Duvan och Trädgården) för att berätta mer om yrket.

– Kumla är ju en växande stad och behovet av personal inom förskolorna är stort, slår Pernilla fast och fick medhåll av Cathrine.

Främst söker man utbildade barnskötare och förskolepedagoger men man passar även på att puffa för vikariepoolen.

– Vi har ju nio förskoleområden, det behövs personal. Vi ser ju helst att man är utbildad, till exempel har vi många från Alléskolans barn- och fritidsprogram som kommer till oss, men samtidigt vill man ju också kunna locka dom som vill jobba med det här men kanske inte är utbildade än. Det är fin balansgång, menar Cathrine.

Tips till företagare

En av annan av utställarna var Coompanion Örebro, representerade på plats av Josephine Hedlund.

- Förenklat kan man säga att vi jobbar med tillsammansföretagare. Är man några stycken som till exempel vill starta företag tillsammans så hjälper vi till. Vi är statligt finansierade så det kostar ingenting, berättar Josephine.

Coompanion har inriktningen tillsammansföretagande, eller kooperativ som man också kan kalla det.

- Vi vill gärna se hållbara idéer och jobbar mycket med sociala företag. Vi finns i hela länet och kommuner som vi har serviceavtal med, säger Josephine.

Josephine Hedlund från Coompanion gav råd och tips till dom som var sugna på att starta eget företag.
"Steg för steg"

- Jag har pratat med många under dom här timmarna, båda unga och äldre. Många av dom har förklarat att dom tänkt på att starta eget företag, det både lockar och skrämmer många. Men hos Coompanion finns mycket hjälp att få som företagare. Man kan vända sig till oss. Vi sätter oss ner och snackar och förklarar steg för steg, lugnt och tillsammans, hur man går till väga för att starta eget, vad man ska tänka på, förklarar Josephine.

Ett tips att ta vara på är att ta det lugnt och långsamt, menar Josephine.

- Starta inte eget i någon slags panik! Ta små steg i taget, understryker hon.

Atria nya utställare

Några nya utställare hade också hittat till Folkets Hus. Bland dem finner vi Atria, kanske mest känt som Lithells i folkmun, med Veronica Kitti och Malin Bergstrand i spetsen.

- Vi har haft väldigt många som kommit förbi och pratat med oss, det är kul att se, säger Veronica.

Atria är ett av de ledande matföretagen i norra Europa och har många välkända varunamn i rockärmen, så som Sibylla, Pastejköket och Lönneberga. Fabriken i Sköllersta är en av sju i hela landet.

- Vi söker både fasta medarbetare och även vikarier till sommaren, hälsar Malin.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-02-03 19:23
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.