25 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

ICA-handlarna i Kumla ropar efter hjälp

Gustav Johansson är handlare på ICA Maxi och vill se att andra aktörer än näringslivet tar större ansvar. Foto: Anders BjörkGustav Johansson är handlare på ICA Maxi och vill se att andra aktörer än näringslivet tar större ansvar. Foto: Anders Björk

En ökning av droganvändande i Kumla ligger bakom många problem som ICA Maxi och ICA Profilen har. Detta är handlarna Gustav Johansson och Ulf Danielsson ense om. - Det har eskalerat, säger Gustav Johansson.

"Kom här ska du få se". ICA-handlaren Gustav Johansson visar vägen. Vi kommer in i ett litet rum med en dator, det är här butikens övervakningsbilder samlas. Gustav vill visa ett par incidenter som inträffat senaste dagarna.

Använder knytnävar mot personal

Filmen visar ett par yngre män som går ut. En anställd har dock sett att de snattat med sig en sallad och stoppar killarna vid utsläppet. Det uppskattas inte. En av dem slår flera knytnävsslag mot den anställde.

- Min anställde ville inte anmäla för misshandel, och de fick inte ens åka med polisen till en cell trots det syns hur påverkade de är utan de blev släppta direkt. De blev bara anmälda för snatteri, säger Gustav Johansson.

När två poliser anlänt kommer ytterligare en ung man fram och bråk uppstår med poliserna. Även denne person är påverkad. Han får dock följa med poliserna. Detta inträffade för ett par dagar sedan. Tidigare under denna dag har man gripit en köttjuv på bar gärning.

- Larmet utlöstes när han gick genom kassan. Han stal bara kött av det finare slaget och en såpass stor mängd så vi anar att han själv inte skulle ha det, utan sälja till någon annan verksamhet, berättar Gustav.

"Droganvändandet har eskalerat"

Om köttjuven var drogpåverkad är oklart. Men det största problemet som Gustav upplever på ICA Maxi är människor som är påverkade av narkotika. Det skapar en otrygghet mot att ingripa för de anställda. 

- Jag har inte tillgång till nån statistik, men min känsla är att droganvändandet eskalerat, att det är påtagligt fler påverkade människor inne i butiken. De som började bråka för salladen hade varit på Pickaboo innan och plockat på sig varor och tydligen då sagt "jag har kanyler på mig, så rör mig inte"

Ett tag hade ICA Maxi egna vakter i butiken, men det är ohållbart i längden. 

- Jag kan tycka det är märkligt att vi i en såpass stor kommun inte har fler synliga poliser. De som finns gör sitt bästa, men det räcker ju inte, suckar Gustav uppgivet.

Ropar efter förändring

Hos ICA Maxi är det alla typer av människor som skapar oreda. Såväl kvinnor som män. Äldre och yngre. 

- Det blir gärna i kommentarsfält att det bara är invandrare, men så är det inte. Det finns alla kategorier. 

Vad är din förhoppning?

- Att kommunen ser de problem som är. Vi finns här och vill vara delaktiga och hjälpa till på det sätt vi kan, både mot kommunen och polisen. Men det måste bli nån förändring, vi bara väntar på att något allvarligt ska inträffa.

Droger gått ner i åldrar

Till ICA-kollegan "Profilen", på andra sidan järnvägen, är det några hundra meter. ICA Profilen är inte lika stort som ICA Maxi, men drabbas även dem. Och en sak har handlare Ulf Danielsson reagerat på.

Ulf Danielsson på gatan utanför sin butik. 

- Det har gått ner så i åldrar med drogpåverkade personer, och det tycker jag är otäckt. Just för personalens skull kan jag känna mig jäkla rädd och vi hade ju nyligen ett rån med kniv alldeles här utanför, säger Ulf Danielsson.

Ett annat problem är gäng som kommer in i butiken.

- Det blir mer och mer, och det är klart det är svårt att ha koll när fem, sex stycken kommer in samtidigt och går på olika ställen. Sen syns det på bilder efteråt hur det stulits. Vi har ett osynligt svinn på 600 000 kr per år, alltså varor vi inte vet var de tar vägen.

Ulf känner sig maktlös

Enligt Ulf är det inte lätt att stoppa de som stjäl från butiken. Visst, man kan se på kamerabilder i efterhand, men om personen har huva uppdragen eller inte är igenkänd så blir det svårt. 

- Det räcker ju inte att lämna bilder från kameran där det stjäls, det läggs ner i brist på bevis. Jag tycker det ska vara hårdare straff för snatteri, det är alldeles för mjäkigt och händer ingenting nu. 

Vid kassan hos ICA Profilen. 

Finns det något att göra för att motverka era problem?

- I många fall tror jag det är en vettig sysselsättning som saknas. Och sen är det ju en handel med droger som sker väldigt öppet i Kumla. Jag kan se ibland hur de håller på alldeles utanför butiken.

ICA Profilen brukar ha en ordningsvakt som finns på plats en liten stund innan butiken stänger kl 21. Men exempelvis förra söndagen kom det in flera påverkade personer redan vid kl 8:30 och började ha sönder hyllor.

- Så det är svårt att säga en speciell tid. Men det är klart att vi skulle behöva ha mer folk här som höll koll. Polisen gör så gott de kan, men det räcker inte. Det är på tiden att vi får mer hjälp nu, avslutar Ulf Danielsson bestämt.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-25 15:10
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.