Gå till innehåll
Kumla

Stig Pettersson var en sann lokalpatriot med ett minne utöver det vanliga. Foto: Anders Björk

Stig Pettersson har somnat in efter en tids sjukdom

Publicerad: 13 November 2023 11:44

Stig Pettersson har gått ur tiden. Under flera års möten i slutet av sitt långa liv berättade Stig om saker han upplevt och minns genom reportageserien "Stig P minns" i Sydnärkenytt. Stig Pettersson blev 88 år gammal och ska begravas i hemorten Hardemo.

Stig Pettersson föddes 1935. Han växte upp i Hardemo, i utkanten av Kumla kommun, med föräldrarna Gustav Adolf och Edla Viola. Huset de bodde i låg bara ett stenkast från såväl ortens kyrka som skola. 

Om sina föräldrar, skolgången, uppväxten och mycket annat har Stig Pettersson berättat för Sydnärkenytt under de fyra senaste åren i reportageserien som döptes till “Stig P minns”. 

Berättelser från ett långt liv

Stigs berättelser har handlat om allt möjligt som inträffat i hans långa liv. 

Stig Pettersson gjorde sin värnplikt i Nyköping på 1950-talet.

Familjen, ungdomsåren, yrkeslivet, idrottandet, sitt resande, tiden som värnpliktig, saknaden efter sin bortgångna fru, flytten till Kungsparken på ålderns höst är några axplock.

Den sista intervjun med Stig handlade om “maten han åt och maten gärna inte åt”. Drygt två veckor efter den intervjun somnade Stig stillsamt in, efter en tids sjukdom, torsdagen den 2 november. 

Stig, en sann lokalpatriot

Då undertecknad haft förmånen att i flera år bli inbjuden till Stigs hem för att höra honom berätta om allt han upplevt vill jag gärna ge min personliga syn på Stig och våra möten. 

"Jag har stor respekt för den äldre generationen och att Stig bjöd in mig till sitt hem för att öppna upp om saker han varit med om och vad som format honom kände jag alltid en tacksamhet kring. 

Stigs minne var något extra. Han hade mycket sparat i böcker. Detta hjälpte säkerligen till.

Nånting som stack ut med Stig är hans minne, som var något utöver det vanliga. Även om kroppen inte hängde med i slutet så svek hans minne honom aldrig. 

Ofta efter att vår intervju var avklarad lades anteckningsblocket och pennan åt sidan och vi umgicks en stund som vanliga vänner gör. Tittade på TV, pratade om vad som händer på stan/i världen, eller om Stig behövde hjälp med något, etc. 

Stig var en sann lokalpatriot både vad gäller Kumla och även sin uppväxtort Hardemo, som han kände stor stolthet för. Han var vänlig, rättvis och rolig på ett gammeldags vis (tolka det hur ni vill). 

Begravs i Hardemo 

Att Stig var sjuk visste jag om, men att han gick bort kom ändå som en överraskning, han ville inte berätta hur sjuk han verkligen var och han levde alltid upp när vi träffades och fick berätta gamla minnen. 

I somras flyttade Stig från sin egna lägenhet till Kungsparkens vård/omsorgsboende.

Jag hade tänkt besöka Stig nu i veckan och vi skulle då prata om hur han ser på döden. Nu blev det så att detta inte hanns med utan döden hann före. Men jag är övertygad om att Stig skulle sagt att han känner frid.

Stig Pettersson föddes 27 maj 1935. Han sörjs närmast av syskon och deras familjer samt övrig släkt och vänner. Begravningen sker fredag 8 december i Hardemo kyrka. 

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter / Kumla