29 November 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Stig P om sitt förhållande till idrott

Stig Pettersson kollar igenom ett album med gamla löparbilder. Foto: Anders BjörkStig Pettersson kollar igenom ett album med gamla löparbilder. Foto: Anders Björk

Stig Petterssons startade sin idrottskarriär i 35-års åldern. Därefter höll han på i ett drygt årtionde med löpning. Men en sjukdom som han dragits med hela livet har försvårat idrottande.

​- Nä, jag var inte så speciellt intresserad av idrott i yngre år, och höll aldrig på med någon idrott själv. Men när jag var äldre började jag motionera och tävla i löpning, berättar Stig Pettersson på frågan om sitt förhållande till idrott.

Ska ha sprungit 4 000 mil

Stig gissar att han var i 35-års åldern när han började med distanslöpning för Östansjö SK. Han har räknat ut att han sprang ungefär 4 000 mil under de år han var verksam i träning och tävling. Och verksam var han i lite mer än tio år.

Stig har många gamla löparbilder sparade i sina album Stig har många gamla löparbilder sparade i sina album

- Jag sprang mest i Viaspåret, kring Brånsta och Säbylund som träning.

Stig Pettersson gillade mest att tävla i stafetter inom löpning. Han minns att Östansjö åkte runt lite varstans i landet och var med på evenemang. Bland annat en stor tävling i Lidingö där 1 023 lag deltog. Stigs sträcka var där 4,5 kilometer. En annan favorittävling var Bergslagsstaffeten.

- Morgan Lalander var en duktig löpare! Han var från Kumla och blev tvåa på SM i maraton, fastslår Stig.

Sjukdom har försvårat idrottandet

Varför började du springa som 35-åring, det är rätt sent ändå?

- Det var några kompisar till mig som började, ett par äldre gubbar och då hängde jag med. Jodå, jag hade bra kondition och var snabb, men det avtog snabbt om jag blev för varm i kroppen eftersom jag hade en sjukdom som hette ektodermal dysplasi (ED)

ED är en ovanlig sjukdom som bärs av hundratalet personer i Sverige.

Stig Pettersson har dragits med den under hela sitt liv förmodligen, även om sjukdomen upptäcktes först i vuxen ålder.

Kännetecknande för ED är bristande förmåga att sänka kroppstemperaturen genom svettning vid feber, varm väderlek eller fysisk ansträngning, med risk för överhettning. Tecken på detta kan vara huvudvärk, dåsighet, illamående, svimning och i svåra fall kramper.

Har en brorson på SVT Sport

Du höll aldrig på med nån bollsport?

- Nej, det var jag dålig på och de som höll på med fotboll jobbade ofta på fabrik och slutade då klockan 16. Jag slutade halv sju på kvällen och då var det ändå för sent att vara med och spela. Sen hade jag svårt vara med ändå på grund av min sjukdom.

Stig Pettersson har tidigare berättat om att han gillade att åka och se på boxning och på tävlingar med motorcykel. Att ta sig in och kolla på när ÖSK Bandy spelade uppskattade han också. Finns det någon sport han gillar att kolla på idag då?

- Fotboll är rätt roligt! Men vilket lag som spelar gör inget, jag tar vad som kommer.

Stig berättar även att han har en brorson som jobbar för SVT Sport. Något som också ett par stiliga jackor med SVT-loggan i tamburen talar om. “Igår var han och gjorde ett jobb i Evertsberg om Vasaloppet, det ska bestämmas nu snart om loppet blir av eller inte”, avslutar Stig Pettersson.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-24 14:13
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.