02 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Stig P minns sina föräldrar i Hardemo

Stig Pettersson minns sina föräldrar Gustaf Adolf och Edla Viola som reko personer. Foto: Anders BjörkStig Pettersson minns sina föräldrar Gustaf Adolf och Edla Viola som reko personer. Foto: Anders Björk

Stig Petterssons föräldrar Gustaf Adolf och Edla Viola var båda frireligösa och levde, efter att de träffats, ihop i Hardemo hela sitt liv. Stig minns en bra uppväxt, men föräldrarna var noga med att han inte skulle synda.

​Stigs far hette Gustaf Adolf Pettersson och föddes 19 mars 1895. Han bodde hela sitt liv i Hardemo och jobbade större delen av sitt yrkesliv som kyrkvaktare. Innan det arbetade han även som skogshuggare. Den 1 april 1966 gick han bort.

Dog på cykel mot Brändåsen

- Han var på väg med cykel till en gubbe som bodde i Brändåsen som han skulle lämna tillbaka böcker till, han läste nämligen mycket. Gubben i Brändåsen var kommunist och pappa frireligös, men de kom bra överens. Alla fall, när han var halvvägs dit så sjönk han ihop över cykeln på landsvägen, berättar Stig.

Gustaf Adolf fick en hjärtinfarkt och hans liv gick inte att rädda. Stigs far och mor träffades i unga år då de båda jobbade på en gård i området. Stigs mor hette Edla Viola och var född och uppväxt 1898 i Undenäs, som tillhör Karlsborgs kommun.

Stigs föräldrar på bild tillsammans i juni 1921. Stigs föräldrar på bild tillsammans i juni 1921.

Det fanns dock dåligt med jobb där, men hon hittade jobb som piga i Lanna i Hardemo och flyttade då dit. Edla växte upp bland tolv syskon och hon var äldst i skaran. Både Stigs far och mor var frireligösa och var med i Lanna Friförsamling.

Stig minns att han som ung grabb ofta fick hjälpa till med faderns jobb vid kyrkogården. Och det var inte långt till arbetsplatsen. Familjen bodde i ett hus byggt 1933 som låg/ligger alldeles bredvid kyrkogården i Hardemo.

Mamma ville resa till Amerika

Vad hade din far för främsta intresse på fritiden?

- Han gillade att forska om forntiden. Uppsala Universitet skickade honom mycket material med posten som han hade beställt. Men han jobbade mycket, oftast sju dagar i veckan och hade aldrig semester.

Stigs mor ville, innan Stig föddes 1935, att hon och Gustaf skulle resa till Amerika och starta ett nytt liv. Förhållandena på hemmaplan med jobbet som piga var tufft. Vad Stig minns så var fadern inte helt negativ till att följa med, men han hade en bror som var svårt sjuk och ville inte lämna honom så det blev inget med Amerika.

Stig hade sex syskon. Ett av syskonen dog dock i väldigt tidig ålder. De är fyra som lever än idag. Han har två systrar som är 90 och 91 år gamla som bor i Örebro och en bror som är 81 år och bor i Askersund.

Stig pallade äpplen på gårdar

Stigs mor Edla Viola gick bort 1953 när hon skulle opereras för gallsten, “hon åkte in till sjukhuset och kom aldrig tillbaka”, fastslår Stig. Hans förhållande till föräldrarna då?

- De var reko personer båda två och de svek en aldrig. Men de var noga med att det aldrig fick förekomma något syndigt.

Hittade du aldrig på nåt jävelskap när du var yngre då?

- Jo, det kanske jag gjorde ibland när man var ute och åkte cykel på kvällar och pallade äpplen från gårdar, men mer var det inte.

Huset som byggdes 1933 fortsatte Stig att bo i, ihop med sin fru Ulla, efter att föräldrarna gick bort. Sedan några år är dock huset sålt till Kumla kommun och Stig har flyttat in till lägenhet i centrala Kumla.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-05 13:40
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.