31 October 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Stig P om sina många år som järnhandlare

Stig Pettersson tittar tillbaka på gamla minnen från sitt yrkesliv som till största delen var från Svärds Järnhandel. Foto: Anders BjörkStig Pettersson tittar tillbaka på gamla minnen från sitt yrkesliv som till största delen var från Svärds Järnhandel. Foto: Anders Björk

Stig Pettersson började jobba som 14-åring hos Svärds Järnhandel 1949. Där blev han kvar större delen av sitt yrkesliv. Han trivdes väldigt bra, även om en "oförskämd norrman" som tog över de sista åren solkar ner intrycket något.

​Stig Pettersson minns till och med vilket datum hans första arbetsdag var.

- Jag började jobba den 1 augusti 1949 på Svärds Järnhandel, då var jag 14 år. Man skulle vara där klockan nio på morgonen och sen slutade jag halv sju på kvällen, berättar Stig som oftast tog cykeln till jobbet från Hardemo till Kumla.

Cyklade runt med tunga balkar

- Var det sommar, vår och höst cyklade jag alltid. Det var 23 kilometer fram och tillbaka.

Cykeln hade han även användning av under arbetstid.

- Jag fick cykla ut med mycket grejer som folk hade beställt. Det kunde vara tunga järnbalkar som lades med på en kärra, så det var ett jäkla kämpande. Och på den tiden var nästan allt grusväg med, inte asfalt, säger Stig som fick 30 kr extra att ta ut i lön under året för “slitage på cykeln”.

Stig, längst till höger, med arbetskamrater. Näst längst till vänster syns föreståndare Olof Svärd Stig, längst till höger, med arbetskamrater. Näst längst till vänster syns föreståndare Olof Svärd

​Järnhandeln låg till en början på Odengatan 11, där det numer är stor parkering. 1962 flyttade dock affären till Köpmangatan 24. Efter att ofta agerat cykelbud i ungdomsåren flyttade Stig med åren mer in som expedit och förman i affären.

Som mest var de sex personer som jobbade på järnhandeln, vill Stig minnas.

Bytte jobb till Samhall

Hur kom det sig att du började där i så tidig ålder?

- Svärd frågade en farbror om han “kände till nån bra pojk från Hardemo” och då nämnde farbrorn mig och då blev jag kontaktad. Svärd hade stort förtroende för pojkar från landsbygden, eftersom han frågade om just Hardemo, och vi kom bra överens.

Olof Svärd är för övrigt far till Anders och Lennart, som många kumlingar säkert känner till. Stig blev kvar på järnhandeln i 34 år innan han bytte jobb och började jobba på Samhall där han jobbade de sista dryga 15 åren av sitt arbetsliv innan han gick i pension.

Stig trivdes inte lika bra med den nya chefen som tog över efter Olof Svärd.

En oförskämd norrman som chef

- Det var en norrman som köpte det efter Svärd, och han var väldigt oförskämd. En gång skulle han börja slåss med en av våra anställda som hette Börje. Han slog efter honom flera gånger, men Börje var van vid boxningsrörelser och duckade så norrmannen slog in handen i cementväggen och började blöda själv istället.

Svärds Järnhandel med en annons 1952 i Kumla Julblad. Svärds Järnhandel med en annons 1952 i Kumla Julblad.

Stig minns dock framförallt de många åren på järnhandeln med värme. Och han hade inget annat “drömjobb” som han saknade.

- Jag blev väldigt kunnig inom yrket och fick en status kring det.

Stig minns inte riktigt när Svärds Järnhandel slog igen, men det var många år sen nu. Kanske minns nån läsare?

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-25 12:47
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.