Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Stig P lärde sig artighet och respekt i skolan

Stigs klass i årskurs 5 i Hardemo Kyrkskola. Stig är näst längst ner till höger på bilden.Stigs klass i årskurs 5 i Hardemo Kyrkskola. Stig är näst längst ner till höger på bilden.

Stig Pettersson började sin skolgång 1942 och slutade 1949 när han nått årskurs 7. Då tyckte hans far att han skulle börja jobba. Han gick alla sina år i Hardemo Kyrkskola. - Man lärde sig att vara artig och uppträda med hyfs, jag hade full respekt för min skola, säger Stig Pettersson.

Stig Pettersson började Hardemo Kyrkskola 1942. 

- Jag bodde granne med skolan och farsan var vaktmästare i kyrkan så han var granne med jobbet, berättar Stig. Efter att föräldrarna gått bort köpte Stig föräldrahemmet. Han sålde det för tio år sedan och bor nu i Kumla i lägenhet.

“Hon lärde oss hyfs”

Det är många år bak i tiden, men Stig minns sin första klassföreståndare.

- Hon hette Tyra Carlsson. Hon lärde oss hyfs och att vara artiga. När vi kom på morgonen så stod vi vid bänkarna och hälsade och sjöng sen en psalm, och det gjorde ingen skada.

Stig Pettersson bläddrar igenom gamla album i jakt på bilder från skolåren. Stig Pettersson bläddrar igenom gamla album i jakt på bilder från skolåren.

Stig minns framförallt en flicka som hette Elvy. Hon kom från Estland och hade med sin familj flytt andra världskriget .

- De flydde med roddbåt över havet. Sen gick hennes pappa bort efter bara en månad på plats här. Han drabbades av en hjärtinfarkt. Men hon hade mamma och syskon med sig också.

Kontakt med Elvy än idag

Elvys mamma hade dock svårt att hitta jobb i Kumla. Så när mamman efter några år fick erbjudande om att börja på en syfabrik i Borås flyttade Elvy dit. 

- Men jag och Elvy har kontakt än idag. Hon bor sedan många år i Australien. Hon träffade en sjöofficer som hon gifte sig med, säger Stig och visar det senaste vykortet som kom från Elvy tidigare i år.

Tillbaka till skolgången. Stig minns hur man i träslöjden inte hade något virke att såga och arbeta med, enligt honom var det för att beslutsfattare var för snåla, men man löste det ändå.

- Inte en bräda ens kunde de köpa in åt oss. Vi fick såga i gamla möbler istället.

Viktigt att skriva snyggt

Stig påtalar att hans bästa ämnen i skolan var geografi och kristendomskunskap. Han var inte lika förtjust i matte, eller räkning och geometri som det då hette. 

Redan från första klass delades det ut betyg i ordning och uppträdande. Betyg i själva ämnena började att sättas i tredje klass.

Stig Uno Petterssons betyg vid årskurs 7. Året som blev hans sista i skolan. Stig Uno Petterssons betyg vid årskurs 7. Året som blev hans sista i skolan.

Noterbart är att ett sånt ämne som välskrivning fanns. 

- Man skulle kunna skriva snyggt! Bokstäverna skulle ha rätt form, fastslår Stig.

På rasterna spelade man ofta brännboll. Stig vill minnas att en ruta sparkades sönder efter att man spelat fotboll och därefter var fotboll inte så populärt att syssla med. “Då fick det vara slut”.

“Mycket mer städat”

Årskurs 7 blev Stigs sista år i skolan. Han gick alla sina skolår i Hardemo Kyrkskola. Men efter sjuan tyckte Stigs far att det var dags för honom att börja arbeta och dra in pengar.

- Då var jag 14 år och började jobba på järnhandeln inne i Kumla. Farsan hade bara ett halvtidsarbete och tyckte jag skulle börja dra in pengar med.

Kanske hade Stig velat utbilda sig vidare och inte börja jobba så tidigt. Men nu blev det som det blev och han trivdes i sitt yrke på järnhandeln där han blev kvar i många år. Och skolan då, minns Stig den som en bra tid?

- Jag trivdes bra. Man lärde sig att vara artig och respektera de äldre. Det var mycket mer städat än jag upplever att det är idag där det gapas och skriks mer. Jag hade full respekt för min skola, avslutar Stig Pettersson.

INFO: Stig Pettersson bor i en lägenhet i centrala Kumla. Han har alltid bott i kommunen under sina 87 levnadsår och fått uppleva en hel del. Här berättas om saker "Stig P" upplevt i sitt långa liv. Vissa berör världsliga händelser, andra är mer vardagliga och lokala.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-11-21 11:44
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla