03 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Stig P har koll på Älgasjön och Öjamossen

Stig Pettersson med sitt album om Öjamossen och Älgasjön. Foto: Anders BjörkStig Pettersson med sitt album om Öjamossen och Älgasjön. Foto: Anders Björk

Stig Pettersson lär vara en av de mest frekventa besökarna vid lilla Älgasjön på Öjamossen. Han har trevliga minnen från ungdomsåren därifrån, men det har också utspelat sig tragedier där.

Öjamossen är en myr som består av kärr och mossar. Den ligger i Kumla kommuns allra västligaste del cirka en kilometer väster om Hardemo kyrka.

Öjamossen är en ungefär fem kvadratkilometer stor del av den tidigare grunda slättsjön Skarbysjön som torrlades under 1800-talet. Den vattenfyllda del som finns kvar av Skarbysjön kallas Älgasjön.

Kumlas enda naturliga sjö

Namnet ska enligt sägnen tillkommit efter att en älg drunknat i vattendrag i Viby och därefter flutit upp i Älgasjön, det tvistas dock huruvida detta påstående är sant

Här finns ett rikt djur och växtliv och mitt på mossen ligger Älgasjön som är Kumlas enda kvarvarande naturliga sjö. Stig Pettersson, som växte upp i ett hus alldeles vid kyrkan, har massvis av gånger varit på mossen och vid Älgasjön.

Stig Pettersson, i hatt i bakgrunden, ihop med kamrater ute vid Älgasjön för många år sedan Stig Pettersson, i hatt i bakgrunden, ihop med kamrater ute vid Älgasjön för många år sedan

- Jag gissar på att jag varit där 300 gånger! Jag har till och med varit med när lokalradion direktsände därifrån under en dag. Jag blev ditkallad som gäst och åkte dit kl 8 på morgonen och var med i nån timme.

Stig minns ungdomsåren när han tillsammans med kamrater ofta tog sig dit för att åka skridskor. Trevliga minnen! Men det har också utspelat sig tragedier vid området. Mest välkänt är när en pojke med spark ramlade ner under isen 1924 och avled.

Hittades med sin spark på botten

Detta var innan Stig var född ska sägas, men han har ändå stor vetskap om händelsen och hans far var med och hittade pojken.

- En bonde hade sågat upp ett hål i isen och inte märkt upp det, och det kom ett gäng pojkar från Hardemo för att leka vid sjön. Den här pojken som avled var yngst, så han hängde inte riktigt med och hamnade bakom de övriga och när han skulle ta sig över sjön åkte han ner i hålet. Det var först när de kom hem som deras mamma frågade de andra vart de hade gjort av Tore och de svarade att de inte sett honom, säger Stig.

Pojken hette Tore Andersson och var nio år. Han hittades av Stigs pappa och några övriga när de återvänt till Älgasjön för att leta. Hans mössa sågs flyta i vaken och då förstod man. Tore Andersson hittades på sjöns botten fortfarande stående vid sin spark.

“Den så sorgligt omkomne var en hurtig och snäll yngling. Närmast sörjande förutom föräldrarna finns fem bröder, bland vilka Tore var yngst”, står att läsa i tidningen för nästan 100 år sedan om händelsen.

Bröder hade gård mitt på mossen

- Det var inte utmärkt med skyltar eller varningar på nåt sätt. Bonden som borde satt upp varningar hade stor inkomst och klarade sig därför från nån fällande dom. Det blev inte ens rättegång. Storpampar har klarat sig undan i alla tider, säger Stig med hetta i rösten.

Foto: Kumla kommun Foto: Kumla kommun

​Det har bott en del folk ute på mossen. Bland annat två bröder med efternamnet Grahn som hade sin egen gård mitt ute på mossen. Även en kvinna bodde på Öjamossen men hennes stuga brann ner av oklar anledning. Det är fullständigt eldningsförbud på Öjamossen eftersom det är ett så torrt område. Numer bor det dock ingen på mossen.

Har badat och fiskat i sjön

Har du badat nån gång i sjön?

- Ja. Det finns en brygga där och den var jag med när den byggdes. Och fiskat har jag gjort med. Jag och en kompis hade burar för abbore där när vi var mindre. Och vi metade även från kanten. Det fanns också gädda i sjön.

Senast som Stig var ute vid mossen och sjön var ett par år sedan. Han minns inte precis, men gissar på det. Han har även varit med som guide för fyra, fem år sedan när grupper av turister kommit på besök.

- Kommunen ville jag skulle vara guide, men jag sa att jag kunde inte engelska. Så då tog de en annan guide istället. Jag följde dock med ändå, det var 25 personer som kom en av gångerna så det var många att hålla reda på och då gjorde det inget att vi var två, avslutar Stig Pettersson.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-30 12:36
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.