03 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Stig i Kumla om sina boxningsminnen

BOXNING: 85-årige Stig Pettersson var en sann boxningsälskare. Här berättar han om några av sina minnen från sporten.

Kumlabon Stig Pettersson visar upp ett gäng gamla matchprogram och egentagna bilder från boxningens värld. Hans intresse för sporten har varit stort och förr om åren gillade han att åka runt och titta på galor.

Stig Pettersson med ett matchprogram från Mässhallen i Göteborg.

- Jag var lite överallt och kollade på 50 och 60-talet. I Stockholm, Eskilstuna, Göteborg och Örebro till exempel och kollade proffsboxning. I Örebro såg jag Lennart Risberg och Bosse Högberg fightas, armar gick som pistånger.

Nutidens stora kampsport MMA ger Stig inte mycket för.

- Det är otäckt när de håller på och sparkar på varann och slår när motståndaren ligger ner. Det är äckligt.

Trädet utanför Stigs fönster på Sveavägen kallar han för ett "boxningsträd" eftersom det ser ut som nävar som slår.

En av de matcher som Stig såg på plats var när Ingemar Johansson boxades på Ullevi i Göteborg 1958 mot amerikanen Eddie Machen inför drygt 54 000 i publiken. En match "Ingo" vann som gjorde att han fick titelmatch mot Floyd Patterson.

- Matchen var väldigt kort, han slog ju ner amerikanen på en gång.

Stig berättar att "Ingo" hade en svensk manager som hette Ahlkvist i efternamn. Det tyckte han var bra, istället för att ha en amerikan.

- Det var en reko kille det. Amerikanska skummisar däremot fanns det många av, fastslår Stig Pettersson och bläddrar vidare i sin boxningsmemoria. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-02-26 16:03
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.