Gå till innehåll
Kumla / Fotboll
Man som står framför en röd byggnad med en skylt där det står

Pontus Rosén går in på sin femte säsong som huvudtränare i Stene IF. I år vill man ta ett historiskt kliv.

Malcolm och Pontus vill skapa historia med Stene IF

Publicerad: 3 April 2024 14:12

När Pontus Rosén tog över som tränare i Stene IF låg de i Division 6. Nu nämns de som seriefavoriter i Division 4. - Vårt mål är att gå upp, säger Pontus Rosén.

Pontus Rosén går mot sin femte säsong som tränare i Stene IF. 

När han tog över laget låg de i Division 6, vilken de direkt avancerade från. I Division 5 behövde man två säsonger på sig att gå upp och som nykomlingar i Division 4 ifjol var man inte långt borta från att gå upp ännu en division. 

Värvat Kumlas lagkapten

Laget tappade dock i slutomgångarna och slutade på fjärde plats. Men i år så spänner man bågen högre. Stene IF nämns som en seriefavorit för att gå upp i Division 3. 

- Rynninge gick upp ifjol. Övriga lag före oss i tabellen då var Bosna och Sturehov, men ingen av dem tycker jag förstärkt laget medans vi blivit klart starkare, då måste målsättningen vara att göra en bättre säsong än förra året, säger Pontus Rosén. 

Bland annat har Joel Källgren, som i flera år varit lagkapten i IFK Kumla, skrivit på. Dessutom har flera spelare med tidigare erfarenhet av Division 3 skrivit på för Stene IF. Bland annat backen William Mellberg, som kommer från Yxhults IK. 

Stene IF har en trupp som är både bred och har spets för Division 4. 

- Vi har över 25 man i truppen som ska konkurrera om platserna och jag tycker vi har bra konkurrens på nästintill alla positioner, säger Rosén.

“Första åren var en kamp"

Hur har lilla Stene IF plötsligt blivit så hett att representera?

- Det är mycket Malcolms förtjänst. 

- Han har från början fått hit rätt typ av spelare, såna som valde att gå ner i divisioner efter att spelat på högre nivå, trots att de ännu inte är så gamla. 

Man står på ett snötäckt fält och håller en spade.

Här var tanken att fota ett vårgrönt Hagavallen. Men vädret är svårt styra över.

Denne Malcolm, som Pontus nämnde, heter Öholm i efternamn. Han är både ordförande och sportchef i Stene IF. Vi återkommer till honom. 

Först Pontus Rosén, som direkt efter egna spelarkarriären blev tränare. 

- Jag var 32 år och hade precis slutat spela själv. 

- Stene IF hörde av sig då och jag tyckte det kunde vara kul att testa. Första åren var kul, samtidigt var det en kamp att stå vid sidan av planen, när jag så länge varit van att vara på den. Men nu har de tankarna släppt. 

Inga fler inhopp

Så tiden är förbi när du hoppar in från tränarbänken till planen?

- Jo, jag skulle säga det. Några inhopp har det blivit under de här åren, men jag hoppas att jag slipper det framöver. Det ska vara ett extremt skadeläge i så fall. 

Enligt Pontus Rosén drivs föreningen av Malcolm Öholm och hans pappa Janne. Malcolm är “bara” 25 år och skulle kunna spela än, men har lagt skorna på hyllan och satsar på att utveckla laget vid sidan av planen. Och än så länge har det gått rätt bra.

- De sköter det mesta kring föreningen, jag kan koncentrera mig på att bara vara tränare, vilket känns skönt, avslutar Pontus Rosén.

“Har ett par starka sponsorer”

Malcolm Öholm är inte på plats, vid ett för dagen snöigt Hagavallen! Men tur att det finns telefon. Sydnärkenytt slår en signal och får tag i Stenes unge ordförande och sportchef, som är uppväxt i Åbytorp.

- När jag tog över herrlaget 2017 (som tränare) så var det ett kompisgäng som ställde upp för att Stene IF skulle kunna ha ett lag i Division 7. Så det känns väldigt kul att varit med sen dess och sett utvecklingen. 

Om Stene IF går upp i Division 3, skulle klubben klara av det ekonomiskt?

- Det skulle vi absolut klara. 

- Vi har ett par starka sponsorer i ryggen. Mitt personliga mål är att se Stene IF spela minst en säsong i Division 3, så högt upp har klubben aldrig varit. 

Bara ett lag i föreningen

Det finns i nuläget inga barn/ungdomslag i Stene IF, “bara” herrlaget. 

- Det fanns ett juniorlag för fem, sex år sedan. Sedan hade vi ett damlag en kort sejour, men de la ner när pandemin kom. Varför det inte finns några barn/ungdomslag i Stene IF är svårt att säga. 

- Delvis är IFK Kumla duktiga på bedriva verksamhet för de yngre, jag kan tänka mig att många kring Åbytorp spelar i IFK Kumla nu. Sen om det ska finnas lag för barn här måste det finnas föräldrar som är manade att driva det. 

Det som ändå finns i klubben vill Malcolm göra det bästa av. 

- Vi ska upp i Division 3 i år, skriv det, avslutar Malcolm Öholm. 

Seriepremiären är fredag 5 april borta mot Latorps IF. 

Annons

kumla