28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Nöjda efter utvärdering"

Meddelanden till folk om att stänga in sig utgick efter den kraftiga branden i Kvarntorp i torsdags  Foto: Anders BjörkMeddelanden till folk om att stänga in sig utgick efter den kraftiga branden i Kvarntorp i torsdags Foto: Anders Björk

Någon fastställd orsak till varför det började brinna kraftigt hos Fortum i torsdags finns ännu inte och att räddningstjänsten fick vänta fem minuter utanför en låst grind är inget problem som nått Fortum.

- Orsaken till branden utreds fortfarande, men branden startade i lager för avfall till förbränning med hushållsprodukter, till exempel leksaker, säger Annika Lorin, kommunikatör hos Fortum Waste Solutions i Kvarntorp.

"Inte fått till oss att dröjsmål uppstått"

Men hur kunde branden uppstå?

- Vissa material har egenskaper som kan orsaka självantändning, alltså att material är känsliga för tryck, värme, fukt eller liknande. För att svara på exakt hur denna brand kunnat uppstå måste först orsaken vara helt fastställd.

Flera vittnesuppgifter säger att brandkåren som ryckte ut fick vänta fem minuter utanför er stängda grind när de kom. Varför?

Både vårt företag och räddningstjänst har tydliga rutiner hur vi hanterar bränder. Det är både vår och räddningstjänst gemensamma bedömning att insatsen fungerade mycket väl och enligt rutin. Vi har också en genomgång tillsammans med räddningstjänst planerad framöver för att gå igenom händelsen i detalj som en del av ett systematiskt förbättringsarbete.

Men varför fick de vänta fem minuter bakom en stängd grind innan de kom in? Ingår det i era rutiner att räddningstjänst inte blir insläppta eller vad menas?

- Vi har inte fått till oss från räddningstjänst att ett dröjsmål uppstått vid något tillfälle under insatsen varför vittnesmålet är svårt att kommentera, tvärtemot var räddningstjänst mycket nöjda vid avslutande utvärdering efter insatsen.

Badet fick skicka ut alla gäster

Ni har sagt att ni genomför arbete för att förbättra säkerheten, ändå utbröt nu en stor brand igen, den andra på ett drygt år. Vad är det som inte funkar? 

Det stämmer att vi har gjort många brandsäkerhetsförbättrande åtgärder och vi utvärderar löpande vilka ytterligare förbättringar vi kan göra. Denna brand var inte av samma karaktär som tidigare brand och intern utredning av brandorsak och förbättringsåtgärder har redan startat, avslutar Annika Lorin.

Boende i området uppmanades att stänga alla fönster, dörrar och ventilation och låsa in sig. Även i Kumla medförde branden konsekvenser. Djupadalsbadet tvingades under några timmar utrymma badet och stänga all ventilation.

- Det var ungefär 200 gäster vid badet som fick utrymma och då vi inte kunde säga när det skulle öppna igen var det många som inte kom tillbaka.

- Vi upplevde ändå att vi hade god hjälp i samarbetet med räddningstjänsten och att utrymningen gick bra. De allra flesta hade förståelse för det, säger Elisabeth Jangenby, vikarierande Förvaltningschef

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-06-01 13:52
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.