03 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Marianne visar sina speglingar

Marianne Degerman på plats i Kumla konsthall under torsdagen 27 augusti. Foto: Sandra WallinMarianne Degerman på plats i Kumla konsthall under torsdagen 27 augusti. Foto: Sandra Wallin

Lördag 29 augusti, mellan kl- 11 och 14. är det vernissage för Marianne Degermans ställning ”Speglingar” där målningar och skulpturer samsas om utrymmet. Utställningen visas fram till och med 28 september.

Sydnärkenytt träffar Marianne Degerman torsdagen 27 augusti, då hon är i full färd med att hänga upp sina konstverk inför lördagens vernissage. Konsthallens vita väggar är pyntade med hennes målningar som går under namnet ”Speglingar.”

– Jag jobbar med skulpturer också. Med flodhästarna och noshörningarna där borta har jag försökt fånga djuret så som jag ser det i mitt huvud. De andra skulpturerna är mer överdrivna och fria, säger Marianne pekar ut sina konstverk.

Bekant med Kumla

Marianne är född i Gunnarsbyn i Bodens kommun men flyttade för 20 år sedan till Lindesberg tillsammans med sin familj. Marianne studerade på konstfack under åren 1964 till 1974 och har varit aktiv som konstnär sedan tidigt 1980-tal.

– Jag har jobbat som lärare på konstskola i många år men nu när jag är pensionär arbetar jag heltid med konsten, säger Marianne.

Det är en diger samling utställningar Marianne samlat på sig under åren, från norr till söder och mer därtill. Kumla är inte någon ny bekantskap, vare sig när det gäller personlig koppling eller utställningssammanhang.

– Jag var faktiskt på besök här i Kumla som liten. En av mina mostrar bodde här, på det som då hette Stenebyvägen, och jag kommer ihåg hur det såg ut där och att jag badade i Kumlasjön, berättar Marianne.

– Här i Kumla konsthall har jag också haft en utställning tidigare, jag tror det var 2015, då tillsammans med en annan konstnär från Örebro läns grafiska sällskap som jag är medlem i.

En av Mariannes speglingar, Atlején 3 En av Mariannes speglingar, Atlején 3
Började med foton

Mariannes målningar utgör, tillsammans med skulpturerna, en fascinerande utställning. Att den döpts till ”Speglingar” är ingen slump; det känns precis som att betrakta en situation genom ett fönster, nästan som om besökaren själv står där och tittar på det som utspelar sig.

– Det är ögonblick som jag samlat på mig genom mina resor. Det började med fotograferingar, sedan har jag målat scenerna så som jag minns dem inuti mitt huvud, förklarar Marianne och pekar ut ögonblick från bland annat Capri och Berlin.

Mariannes arbetar mycket med temperafärg som torkar snabbt och är permanent. Tempera var länge det populäraste mediet i Europa, fram till dess att oljefärgen gjorde entré under 1400-talet. Temperan fick sig dock ytterligare ett uppsving under 1800-talet och för Marianne är färgen en favorit.

– Jag gillar att man kan arbeta med den i många lager och att man kan bygga ljus med den på ett annat sätt än exempelvis oljefärger. Jag gillar också att den är lite annorlunda att jobba med, mer opolerad på något sätt. Oljefärger kan ibland se lite för perfekta ut, berättar Marianne.

Spegling 27 av Marianne Degerman Spegling 27 av Marianne Degerman
Gillar det opolerade

Just det opolerade är något som verkar vara ett återkommande tema, även i Mariannes skulpturer där hon tar ut svängarna, med överdrivna former och färgrika glaseringar.

– Till en början körde jag bara en vanlig glasering men sen började jag experimentera med färg. Det stämmer nog att jag inte vill att det ska se för perfekt och polerat ut, utan att det går en annan karaktär, funderar Marianne.

Marianne ser fram emot att fortsätta sin konstnärsresa under kommande år och hoppas att hon får skapa så länge hon kan och orkar.

– Jag tror inte att det går att släppa, det är ju en del av mig på något sätt. Det blir nästan som ett kall.

Vernissage för ”Speglingar” sker imorgon lördag, 29 augusti, mellan klockan 11-14. Själva invigningen går av stapeln klockan 12 och Marianne kommer själv att vara på plats.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-08-28 21:02
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.