Gå till innehåll
Kumla / Speedway

Indianerna var på efterkälken i början, men man avslutade mästerligt. Foto: Erik Widlund.

Urstark vändning av Indianerna gav seger

Publicerad: 16 May 2023 22:19

SPEEDWAY: Indianerna låg under med åtta poäng, men vände till seger 49-41 i Sannahed mot svenska mästarna Smederna. - Jag är så stolt över sättet vi kommer tillbaka på, sade lagkapten Szymon Wozniak till Sydnärkenytt.

Matchen blev en timme försenad på grund av regn. 

När den väl kom igång var inte Indianerna bra. Laget åkte på två femettor i de tre första heaten och Smederna ryckte åt sig en ledning med åtta poäng. Gustav och Jonatan Grahn förlorade reservheatet med 5-1. 

Bjöd på ruskig omkörning

Även Max Fricke och Rohan Tungate åkte på en femetta i baken. Smederna som utvecklats till en maktfaktor i svensk speedway tack vare sin dominans de senaste åren såg starka ut i Sannahed. 

Men från heat 6 började Indianerna äta sig ikapp. Tre raka heat som slutade 4-2 krympte avståndet till två poäng. Smederna kontrade med 4-2 i heat 10 och hade fyra poängs ledning i paus. 

Men efter paus var Indianerna överlägsna. 

Laget tog femettor i heat 11, 13 och 15 och heat 12 och 14 slutade 3-3. Mest minnesvärt var heat 13 där lagkapten Wozniak gick från sista till andra plats i den sista kurvan. 3-3 blev till 5-1. 

En liknande omkörning har inte setts på “Hea” sen eleganten Piotr “Pepe” Protasiewicz härjade som bäst. Wozniaks manöver gav Indianerna fyra poängs ledning inför nomineringen. 

“En galen match”

Känslan där var att detta tappar Indianerna aldrig och det gjorde man ju inte heller. Kanonförvärvet Jason Doyle och underskattade Buczkowski säkrade segern med en femetta i heat 15.

-. Det var en galen match. Jag är så glad med tanke på sättet vi vänder på, det var verkligen hårt jobb som krävdes, men allt från förare, ledare och banpersonal gjorde det strålande. Jag är väldigt stolt över laget, sade Wozniak efteråt.

En indian firar på bakhjulet efter att laget tagit ner svenska mästarna Smederna.

Och du stod för en fantastisk omkörning i heat 13, hur upplevde du den?

-. Jag låg sist, men kände ut på sista varvet att jag hade byggt upp riktigt bra fart. Det är inte lätt när man har två motståndare framför sig, men jag visste att vi behövde poängen och gjorde mitt bästa för att kunna köra om och jag hittade ett perfekt spår i sista kurvan och gick om båda, det var otroligt skönt. 

Doyle fortsätter visa världsklass

Vad säger du om laget Indianerna har i år?

-. Det känns väldigt bra än så länge. Vi har skapat en god atmosfär inom laget, pratar mycket och hjälper varann. Vi uppträder som ett bra lag ska göra, både på och utanför banan.

Känner du ändå att ni kan bli bättre?

-. Absolut. Vi visade senast i Målilla vilken potential vi har. Idag var vi inte på topp i början, mycket beroende på att vi inte hade rätt inställningar för banan, men till slut hittade vi rätt, avslutade Szymon Wozniak.

Jason Doyle har börjat säsongen i absolut världsklass och fortsatte denna kväll i samma stil, tog 14 av 15 poäng. “Buzz” Buczkowski (I Smederna ifjol) är en av seriens mest underskattade förare. Han gör i stort sett aldrig ett dåligt heat. Denna kväll plockade han tio poäng.

Tung match för bröderna Grahn

Szymon Wozniak hade ingen superkväll förutom sin magiska omkörning. Han var klart godkänd ända med åtta pinnar. Max Fricke startade med en nolla, men kom sen igång och plockade elva pinnar. 

Rohan Tungate var klart bättre än i premiären på Sannahed då ingenting stämde. Förhoppningsvis finns dock än mer att plocka ut där. Fem poäng stannade australiensaren på nu. 

Bröderna Grahn på reserven hade det dock tungt. På sina tre heat var ingen av dem före nån i Smederna och Smedernas reserver vann reservkampen med förkrossande 9-1. Det är långtifrån godkänt. 

Kumlingen Joel Andersson vann heat 2 (reservheatet). 

Indianerna tog i och med segern sin andra raka vinst och i nästa match väntar Lejonen borta kommande tisdag. Nästa hemmamatch är inte förrän 13 juni då kommer Rospiggarna på besök. 

Publiksiffran var precis under 2 000. Utan regn hade det varit klart fler.

POÄNG: Jason Doyle 14 (fem heat), Max Fricke 11 (fem heat), Krzysztof Buczkowski 10+3 (fem heat), Szymon Wozniak 8+1 (fem heat), Rohan Tungate 5+1 (fyra heat), Jonatan Grahn 1 (tre heat), Gustav Grahn 0 (tre heat)

Annons

kumla