Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
30 May 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Bröderna Grahns löfte, stötta alltid varann

Gustav och Jonatan Grahn hoppas på en bra säsong för Indianerna. Foto: Anders BjörkGustav och Jonatan Grahn hoppas på en bra säsong för Indianerna. Foto: Anders Björk

SPEEDWAY: Under tisdagen samlades Indiangänget i Kumla för att få ihop laget, en vecka innan premiären. - Jag hoppas att vi får mycket publik som kommer och stöttar oss i år, säger 18-årige Gustav Grahn

Större delen av Indiangänget träffades under tisdagen för att bekanta sig med varandra och banan. Det är ju bara en vecka kvar till premiären i Sannahed. Dagen inleddes med padel i Kumla. 

“Tycker vi ska vara i toppen”

Därefter vidare avfärd till Glottra Skog Arena där lunch väntade och träff med sponsorer. Efter detta fanns förare tillgängliga för intervjuer under en tid innan de skulle ut på cykeln och testa banan. 

Som sagt alla var inte där. Lagets främste förare Max Fricke var en av de som inte fanns på plats. Hans landsman från Australien Chris Holder var dock där och var lika avslappnad som vanligt.

Chris Holder har valt att köra i Sverige istället för i England. Chris Holder har valt att köra i Sverige istället för i England.

- Jodå, allt är bra med mig (Yeah, all good man!). Körningen drog igång för ett par veckor sedan i Polen och det har känts ganska bra. Nu ser jag fram emot att det ska dra igång även här i Sverige, säger Chris Holder.

Holder har varit hemma i Australien några månader och kom till England i januari där han varit sen dess och hållit igång med träning. Det blir hans femte säsong med Indianerna. Ifjol skötte han sig riktigt bra, trots att det gick tyngre för laget. 

- Indianerna har ett väldigt intressant lag i år och jag tycker vi ska tillhöra toppen av serien. Men först och främst ska vi ta oss till slutspel och sen börjar det om från noll där. Men vi ska absolut inte vara nöjda att bara ta oss till slutspel.

Tycker polsk regel suger

Var det ett svårt beslut för dig att fortsätta i Indianerna?

- Det var ett val jag var tvungen att göra mellan att köra i England och Sverige eftersom de polska lagen (om man kör i högstaligan där) inte tillåter körning i mer än ett annat land. Men jag gillar verkligen att köra här i Kumla och dessutom blir det enkelt praktiskt då jag använder samma grejer att köra med som i Polen. 

Den där regeln Polen bestämt med endast ett land förutom Polen gillas inte.

- Den suger. Vi är självförsörjande och borde få bestämma själva, jag har svårt att förstå något annat. Men det är alla fall så reglerna ser ut om du vill vara med och köra speedway i högsta ligan i Polen och man får rätta sig efter det. Det är trots allt där det finns klart mest pengar och störst konkurrens för tillfället.

Bröderna Grahn stöttar varann

Lika meriterade som Chris Holder, som faktiskt varit individuell världsmästare en gång 2012, är inte bröderna Gustav och Jonatan Grahn. Men nån av dem kanske kan bli. Det lokala brödraparet är taggade inför premiären.

- Det ska kul och jag hoppas på bra med folk i publiken. Jag hoppas att den återvänder nu när man slipper tänka på corona, säger 18-årige Gustav Grahn, som är regerande svensk juniormästare. 

Även om de slåss om en plats i Indianernas A-lag stöttar de varann. 

- Vi ser det inte som att vi slåss mot varann. Jag och Gustav är ett team och stöttar varann oavsett vad som händer. Målet är att vi båda ska köra med Indianerna, säger Jonatan Grahn, tre år äldre än Gustav.

Materialet de kör med är nytt från ifjol och Jonatan har även gjort en ändring i kopplingen som han är säker på kommer att gynna körningen. Gustav går fortfarande i skolan medan Jonatan vid sidan av speedwayen jobbar på en låg- och mellanstadieskola i Hallsberg som fritidspedagog. 

Premiären är tisdag 3 maj i Sannahed mot Masarna.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-04-26 17:21
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla