Gå till innehåll
Kumla / Speedway

Rasmus Karlsson högst upp på pallen i sommarens VM-final för 250 cc. Foto: Privat

Supertalangen Rasmus klar för Indianerna

Publicerad: 14 November 2023 11:39

SPEEDWAY: Indianerna har skrivit kontrakt till A-laget med 15-årige supertalangen Rasmus Karlsson, som bland annat under året blev världsmästare i klassen för förare upp till 16 år.

Rasmus Karlsson har Indianerna som moderklubb. Där har han kört sedan fem års ålder då han började i speedwayskolan. Rasmus har trots sin unga ålder länge varit en talang utöver det vanliga. 

“Jag känner mig redo”

Om detta skvallrar bland annat två vunna U-SM guld och så då i år när han blev världsmästare i 250 cc klassen, trots att han var ett år yngre än de flesta konkurrenter. Finalen kördes i juli i Målilla. 

2024 blir hans första år på stor cykel. 

-Det är en spännande säsong som väntar och jag känner mig redo att ta klivet upp på 500cc och försöka ta en plats i A-laget. Jag ser fram emot att få göra debut i Elitserien och att få utvecklas i A-laget. Jag är samtidigt tacksam för denna möjlighet som jag får genom Indianerna och mina sponsorer, säger Karlsson till Indianernas hemsida. 

Lagledare/sportchef Peter Johansson säger detta om Rasmus Karlsson:

-Det är givetvis speciellt att som regerande världsmästare kliva in i en säsong och vi måste låta honom skynda långsamt och växa in i detta med 500 cc och allt vad det innebär. Samtidigt vet vi att detta är en kille som inte bara vill se och lära, utan han vill vara med och vinna.

“Är ett stort steg”

Enligt Peter Johansson har det inte varit något snack om att Rasmus Karlsson ska annat än att stanna i Indianerna. 

-Det har varit en tydlig intention från båda håll att fortsätta satsningen i Kumla

Rasmus Karlsson lär vara tänkt att slåss om en av de två reservplatserna. Jonatan Grahn och Johannes Stark blir hans konkurrenter där. Hur ser Peter Johansson på Rasmus Karlssons chanser att ta en ordinarie plats i laget?

-Han har samma möjligheter som övriga svenska förare. Vi har minst två platser för svenska förare (som måste köra) och även om Jonatan och Johannes är mer meriterade på 500 cc finns absolut en möjlighet till matcher, men jag vill inte sätta någon press på Rasmus, det är ett stort steg att gå över till 500 cc.

Truppen börjar bli klar

Finns något nytt att säga om Gustav Grahn?

-Nej, det får framtiden utvisa.

Indianernas trupp till 2024 börjar nu bli fylld. Några platser återstår dock ännu. 

-Det som återstår fylla på med är två förare med snitt över 0,5 och vi skall även fylla på med ytterligare en svensk 0,5 förare för att skapa konkurrens och bredd där, avslutar Peter Johansson. 

TRUPPEN 2024: 

  • Krzysztof Buczkowski 1,695
  • Mathias Pollestad 1,250
  • Szymon Wozniak 1,561
  • Patryk Dudek 2,122
  • Johannes Stark 0,500
  • Jonatan Grahn 0,500
  • Tom Brennan 1,250
  • Gleb Chugunov 1,646
  • Rasmus Karlsson 0,500

INFO: Taksnittet för ett lag med sju förare ligger på 11 och golvsnittet är 8. Rasmus Karlsson fyller 16 år i april. 

Annons

kumla