Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
24 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Vingklippta Indianerna föll i avgörande finalen

Masarna jublar efter att ha knipit SM-guldet i Sannahed inför tomma läktare. Foto: Anders BjörkMasarna jublar efter att ha knipit SM-guldet i Sannahed inför tomma läktare. Foto: Anders Björk

SPEEDWAY: Vingklippta Indianerna var aldrig nära mot fulltaliga Masarna i finalreturen på Sannahed. Bortalaget vann med 51-39 och Indianerna noterade därmed fjärde raka finalförlusten.

Efter en bra bortamatch under onsdagen där Indianerna bara föll med 47-43 borde chanserna till guld varit väldigt stora inför den avgörande finalreturen på Sannahed under torsdagskvällen. Men yttre förutsättningar gjorde läget mycket svårare för Indianerna.

Aspgren var alldeles för ensam

Lagets kanske två främsta förare i Max Fricke och Niels-Kristian Iversen saknades samtidigt som Masarna kunde ställa ett helt ordinarie lag på benen. Känslan var ändock att Indianerna hade en liten chans, men då krävdes en väldigt stark insats.

Men den nivån var laget tyvärr aldrig i närheten av.

Indianen får speja vidare efter guld. Det verkar nästan som förgjort. Indianen får speja vidare efter guld. Det verkar nästan som förgjort.

Pontus Aspgren var en dominant, men han var alldeles för ensam denna kväll samtidigt som Masarna stod för en solid laginsats. Indianerna hade ändå 27-27 efter 9 heat, men då tog Masarna två raka femettor och dödade mer eller mindre finalen även om det definitivt avgjordes ett par heat senare.

“Behövde överträffa oss själva”

- Just nu är det bara tomt. Det blir ju så när man är förste förlorare, säger lagledare Peter Johansson efteråt i depån när segerceremonierna för vinnarna är avklarade.

Ni hade tuffa förutsättningar med två av era bästa borta, trodde du ändå på bra chans?

- Ja, om man inte tror på det då ska man inte vara här. Men självklart visste vi att vi behövde steppa upp och överträffa oss själva med de förutsättningar som var om man tittar på lagen på papperet. Det var vi beredda att göra, men sen ska det flyta på i praktiken också och det var för mycket strul idag.

Vad var det för framförallt du tycker saknades?

- Nä, men Bjerre har haft strul med båda sina motorer och hade egentligen ingenting att åka på i slutet. Jeppesen gick omkull i ett heat och blev utesluten och mörbultad och sen är det självklart att du vill ha alla på plats och inte sakna två av de bästa, och det har ju Masarna uppenbarligen lyckats med.

Polen styr, och de gör det alldeles för mycket

Varför kunde Lindbäck vara med för Masarna men inte Fricke för Indianerna? Båda har ju match i Polen i helgen.

- Jag vet inte hur de har löst det, Lindbäck kanske petades ur laget i Polen trots han var uppskriven först? Men de polska klubbarna bestämmer också olika om när förarna senast måste vara på plats och det beror på hur diktatorisk den som styr varje klubb är.

Blir det inte parodi över det hela när de ska sitta och avgöra i Polen med påhittade regler där vilka som ska få köra en avgörande SM-final i Sverige och inte?

- Parodi vet jag inte, men det är ju inte så att de hjälps åt över nationsgränserna utan Polen dikterar villkoren och vi får stå här och rätta oss efter det.

Varför kan de inte vara mer hjälpsamma, ni är ju inom samma lilla sport?

- Jag tror dem ser sig själva som etta, tvåa, trea och fyra ungefär. Det finns ingen speedwayfamilj med Ekstraliga i Polen skulle jag säga och det är tråkigt att det är så. Men de betalar mest pengar och de utnyttjar det. Det är bara business.

Inget klart för Peter nästa år

I tisdags regnade matchen i Kumla bort. Tror du ni vunnit guldet om den inte gjort det?

- Det kan nog de flesta räkna ut vad jag tror om det, men som sagt jag tar ingenting från Masarnas prestation. De är värda det här guldet och de har gjort en bra säsong.

På frågan om Peter kommer fortsätta nästa år svarar han “det beror väl på om klubben vill ha mig, men jo jag trivs jättebra här”. En tröst i finalbedrövelsen är att Indianerna ser ut att kunna bygga upp ett väldigt intressant lag för kommande säsonger.

Jonas Jeppesen och Max Fricke, båda med sina bästa år framför sig, är klara. I övrigt påtalar Peter att man har en dialog med flera förare och han vill inte avskriva någon ännu. “Jag kan inte säga att det är nån egentligen som jag inte vill ha kvar”.

Indianerna får högt betyg för sin säsong

Någon summering av säsongen orkade Johansson inte med.

- Nä, jag kan inte göra det nu och tänka i de banorna. Det känns bara tomt.

Då hjälper vi till med summeringen. Indianerna har gjort en mycket bra säsong. Man har levt upp till sitt löfte att släppa fram svenska förare, och framförallt unga svenskar, och gett dem mycket åkmöjligheter. Och därtill toppat formen till slutspelet.

Nu räckte det inte till guld den här gången heller.

Sedan senaste guldet 1991, en evighet med tanke på hur få elitklubbar som kämpar inom svensk speedway, har man nu förlorat fyra raka finaler. 2011, 2014, 2015 och 2020. Men man föll verkligen med flaggan i topp i år.

Och hade fru Fortuna för ovanlighetens skull varit på Indianernas sida hade det blivit guld.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-10-08 22:27
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.