Gå till innehåll
Kumla / Speedway

Klassiker ikväll - Pirater mot Indianer

Publicerad: 29 July 2013 22:33

SPEEDWAY: Räkna med en holmgång ikväll när Piraterna i Motala tar emot Indianerna. Hemmalaget leder serien och har seglat upp som guldfavorit men har fått världsmästaren Chris Holder skadad. Gemensam nämnare för klubbarna är att de haft problem med Emil Sajfutdinov. - Jag kom på kant med honom, säger färgstarke Piratedaren Stefan Andersson.

Piraterna är laget som hamnade lite i skymundan i våras när guldtipsen luftades. Men med tre omgångar kvar att köra är det laget från Motala som leder serien och kanske känns som guldfavorit  trots att skadade världsmästaren Chris Holder är borta resten av säsongen.

Gillar munhuggas

Piraternas lagledare Stefan Andersson nämns med respekt i breda speedwaykretsar. Han har fört laget till final två år i rad och som säsongen sett ut i år är det ingen högoddsare att Piraterna kör sin tredje raka. Men på tisdag väntar Indianerna, en match som alltid betyder lite extra.

- Det är alltid roliga matcher mot Indianerna. Täta, tuffa och det skiljer sällan många poäng i slutet. Indianerna verkar lite mer på g nu än i början av säsongen och jag har stor respekt för dem, säger Stefan Andersson.

Det blir ofta heta matcher med kontroverser mellan er, varför är det så, gillar ni inte varann?

- Det är roligt att munhuggas lite, det hör till och jag tycker det är för lite sånt i dagens speedway. Det var mer förr när jag själv körde. Vi har alltid haft tuffa matcher och finalserien 2011 spädde väl bara på den bilden.

- Vi har flera unga tuffa polacker som inte viker sig och Indianerna har Pepe som kör väldigt tufft och honom vill våra ungtuppar gärna slå, så det är många matcher i matchen. Men det känns som det är Indianerna som jagar oss och inte tvärtom.

Holder tungt tapp

Indianerna saknar strejkande ledaren i GP-serien Emil Sajfutdinov som knappast kommer köra mer i år. Men Piraterna har en minst lika tung pjäs borta i världsmästaren Chris Holder som är skadad och missar resten av säsongen.

- Det känns inget bra alls. Nu har vi kört två matcher utan Holder och vi har tappat både lagmässigt och i styrka på banan. Förutom att Holder är en grym förare så sprider han bra energi i depån och är en härlig lagkamrat.

Piraterna valde att ersätta Holder med slovenen Matej Zagar under transferfönstret, en förare som är snäppet under den absoluta världstoppen.

- Jag har haft honom i Polen tidigare och vi har en bra relation, annars hade jag aldrig tagit hit honom. Det är en förare som är tekniskt väldigt duktig och det måste man vara för att kunna köra på vår bana.

Stefan Andersson har inte bara hand om Piraterna utan är även lagledare för Gniezsno i Polens högsta speedwayliga.
Problem med Emil

Vad tycker då Stefan Andersson om Indianerna, dess lagbygge och säsongen de haft?

- På papperet inför säsongen trodde många att ingen skulle kunna slå dem. Det är så Dalle vill bygga sina lag med att sätta ihop massa stjärnor, samtidigt har de många starka individualister i laget och då kan det bli fel, som det blivit med Emil nu. Men det tycker jag inte är Dalles fel. Det känns helt öppet inför slutspelet och Indianerna är ett av flera lag som kan vinna, det gäller att ha tur med skador och pricka formen.

Även Piraterna har haft Emil Sajfutdinov i klubben, men det var mest på papperet för ryssen körde knappt några matcher för laget.

- Vi gjorde upp om att han skulle köra slutspelet bara. Sen fick vi en förare skadad och ville han skulle gå in för oss tidigare men då sa han nej. Sen skrev han ändå ett kontrakt med lag i England och började köra där och då blev jag förbannad faktiskt, så vi kom på kant.

- Men hans manager styr honom mycket och det är inte lätt att ha kontakt och utveckla en relation med en förare där man måste gå via managern hela tiden, säger Stefan Andersson.

Annons

kumla