Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Joel åkte från Hardemo för att slå Indianerna

Bortaförarna i gul och vit huva var oftast före Indianerna på banan. Foto: Erik WidlundBortaförarna i gul och vit huva var oftast före Indianerna på banan. Foto: Erik Widlund

SPEEDWAY: Indianerna hade inte en chans mot vassa Smederna i tisdagens hemmamatch. - Det känns som att Smederna passar mig lite bättre, sade kumlingen Joel Andersson, som gjorde en bra match på reserven.

Det hade regnat i Kumla under dagen, stundtals riktigt kraftigt, så matchen blev uppskjuten. Tyvärr för Indianernas del skrämde regnet bort mycket publik. 

1 277 åskådare noterades, det hade säkerligen varit det dubbla om vädret varit bättre under dagen, Smederna från Eskilstuna drar alltid bra med folk. 

Holder i en klass för sig

Klockan 19:57 drog matchen igång efter ett starkt jobb av banpersonalen.

Och det började inget bra alls för Indianerna. Det brukar sägas att om en match blir uppskjuten på grund av regn är det ofta bortalaget som tjänar på det då banan blir annorlunda än vad hemmalaget är vana vid. 

Banpersonal fixade till en bra racingbana när det slutat regna. Banpersonal fixade till en bra racingbana när det slutat regna.

Och Smederna gick direkt upp till 9-3 efter två heat.

Vinst 4-2 i första heatet för Smederna, mot Niels-Kristian Iversen och David Bellego. Därefter 5-1 i heat 2 (reservheatet). “Hemvändaren” Joel Andersson vann heatet före lagkamraten Jeppsen Jensen. 

Bröderna Gustav och Jonatan Grahn kom efter direkt i starten, båda bröderna har en del att jobba med vad gäller sin startteknik och första kurvan. 

Indianerna tog därefter en femetta genom Chris Holder och Max Fricke. Holder var återigen Indianernas bäste förare. Han tog hela 17 poäng på sex heat. Men han var alldeles för ensam. 

Max Fricke var en av flera Indianer som inte får godkänt för sin match. Efter den inledande femettan gick det tyngre och Fricke stannade på sju poäng på sex heat.

Från Hardemo till Sannahed

Det stod 8-10 efter tre heat, men därefter avgjorde Smederna. Efter fem heat var det 11-19 och två raka femettor i heat 9 och 10 gav ledningen med hela 23-37 när det var pausvila med fem heat kvar. Inte en chans för indianerna ta ikapp det.

Smederna kom utan Pontus Aspgren som de körde Riders/Replacement för. Aspgren brukar alltid köra bra i Sannahed, men Smederna var så pass jämna att de löste hans frånvaro utan problem. 

"Hallå, jag är för ensam", Chris Holder var fantastiskt bra, men en man vinner ingen match på egen hand.

Indianerna var bättre efter paus, framförallt för att Holder då fanns med i tre av fem heat, men någon spänning om slutsegern blev det inte. 

I Smederna gjorde Joel Andersson en stabil match på reserven. 

Joel är från Kumla (eller Hardemo som han själv är noga med att påpeka) och lämnade efter fjolåret Indianerna efter flera år i klubben där oftast han och Ludvig Lindgren kört på reservplatsen. 

Ville inte vara back-up

- Det var en bra match från vår sida och jag tycker det bjöds på riktigt bra speedway för publiken med mycket omkörningar. Banan var fin att köra på ikväll, den blir ofta bra här i Sannahed när det har regnat innan, sade Joel efteråt.

Joel Andersson intervjuas av Anders Björk efter matchen. Joel Andersson intervjuas av Anders Björk efter matchen.

Varför lämnade du Indianerna?

- Det berodde väl mest på att jag fick till mig av Indianerna att jag skulle vara back-up, så det funkade inte. Jag måste se till mitt eget bästa först.

Hur kändes det att komma hit och vinna reservheatet? (heat 2)

- Det var självklart skönt. Jag hade inte riktigt farten i det heatet, men Jeppsen Jensen backade upp mig bra på innerspåret och vi körde bra parspeedway, Det tar bort en del press på en att ha en så bra reservkompis som Jepsen Jensen. Det gör att man kan slappna av lite mer, fastslår Joel. 

I heat 4 fick Joel en sämre start och hamnade sist. Men han visade rutin när han flyttade på Jonatan Grahn och tog sig förbi och knep en poäng. I hans tredje heat mötte han Fricke och Holder, där blev det som väntat inga poäng, 

“Smederna passar mig bättre”

Hur ser du på att eventuellt återvända till Indianerna framöver?

- Jag känner inte att jag aldrig vill köra i Indianerna igen, men man får ta det år för år och se vad som händer och hur förutsättningarna ser ut. Det blir som det blir.

Joel Andersson visade var skåpet ska stå mot Indianerna. Joel Andersson visade var skåpet ska stå mot Indianerna.

Hur trivs du i Smederna?

- Väldigt bra än så länge. Vi har en riktigt bra kemi i laget och jag känner mycket support här. Det fick jag förvisso i Indianerna med, men det känns som att Smederna passar mig lite bättre, avslutar Joel Andersson.

I och med resultatet har Indianerna vunnit en match, kryssat en och förlorat två. De var på väg mot vinst i torsdags mot Rospiggarna då matchen bröts på grund av dålig bana. Den matchen fick ett nytt startdatum till 5 juli.

POÄNGEN: Chris Holder 17 (6 heat), Max Fricke 7+2 (6 heat), David Bellego 6 (4 heat), Krzysztof Kazprzak 6+2 (5 heat), Nisse Iversen 3 (4 heat), Gustav Grahn 1 (3 heat), Jonatan Grahn 0 (3 heat)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-05-31 22:04
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.