Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Indianerna vill ha mer pengar av kommunen

Indianerna har ansökt om bidrag från Kumla kommun för 2021 och man hoppas på en höjning. Foto: Jonas Eklind. Indianerna har ansökt om bidrag från Kumla kommun för 2021 och man hoppas på en höjning. Foto: Jonas Eklind.

Indianerna hoppas på en höjning av kommunbidraget jämfört med 2020. I fjol var man det lag i Elitserien som fick klart högst kommunalt bidrag. Ansökan till Kumla kommun för 2021 är nyligen gjord.

​Under säsongen 2020 fick Indianerna 1,7 miljoner i bidrag av Kumla kommun.

Betalningen är uppdelad på tre olika kategorier. Elitstöd, marknadsföringsbidrag och skötselbidrag. Sammanlagt fick föreningen mer än en miljon kr utbetalt än närmaste lag i Elitserien för säsongen 2020.

“Sköter hela anläggningen”

Tvåa i den “tabellen” var Dackarna där 675 000 kr utbetalades och trea Masarna där 650 000 kr utbetalades, enligt en artikel från SVT Örebro.

Den stora skillnaden som gjorde att det stack iväg sammanlagt var skötselbidraget där utbetalning på lite mer än en miljon kr gjordes från Kumla kommun till Indianerna. Övriga klubbar fick med utbetalning för skötselbidrag, men inte i närheten av en liknande summa.

Hur kommer det sig att Indianernas skötselbidrag är så mycket högre?

- Vad gäller drift- och skötselbidrag är det samma summa sedan flera år tillbaka. Anledningen till det höga beloppet är att föreningen tar ansvar och sköter hela anläggningen Glottra Skog Arena. Föreningen behöver inte komma in med en ny ansökan för skötselbidrag, avtalet som är tecknat gäller till någon part säger upp det, säger Annika Hallberg, som är Fritidschef hos Kumla kommun.

Hoppas på 104 000 kr mer i elitstöd

Men även om man skippar skötselbidraget och “bara” kollar på de två andra kategorierna, elitbidrag och marknadsföringsbidrag, fick Indianerna ifjol klart mest utbetalt av alla lag i serien från sin kommun.

628 000 kr utbetalades till Indianerna gällande de två kategorierna. Näst mest fick Dackarna med 496 000 kr och sen Rospiggarna som fick 300 000 kr.

Nu har ansökan för 2021 gjorts och Indianerna hoppas på att få mer utbetalt i både elitbidrag och marknadsföringsbidrag än 2020. Gällande elitstödet var det ifjol på 246 000 kr. Den ansökan man gjort för i år är på 350 000 kr.

“Föreningen anser att man har ett lag som har goda chanser att nå både slutspel och final. Precis som 2020, då A-laget tog ett SM-silver. Målet är att vinna SM-guld, med ett lag bestående av minst tre stycken lokala förare som har fostrats i vår ungdomsverksamhet, blandat med världsstjärnor som alla delar samma tankesätt, “Laget före jaget”, står att läsa i skrivelsen som gjorts av Simon Gustafsson, marknadschef för Indianerna.

Lag i Allsvenskan också i år

En anledning som nämns, som kanske den främsta, till att man anser att bidraget bör höjas är att man från 2021 även kommer ha ett lag i Allsvenskan, vilket är serien under Elitserien.

“Där kommer inte mindre än sex lokala förare att delta varje match. Denna satsning kostar klubben cirka 450 000 kr efter intäkter”, står att läsa.

Sammanfattningsvis avslutas skrivelsen med dessa ord:

“Föreningen anser att stödet som utbetalades år 2020 (246 114kr) var en rimlig summa. Dock så anser föreningen att man under de tre senaste åren gjort stora framsteg inom såväl elit- som ungdoms- och juniorverksamheten. Vilket bör påverka 2021 års stöd. Med detta sagt önskar föreningen att en KPI- (Konsumentprisindex) reglering görs med +1,7% samt att föreningen önskar ökat stöd för den Allsvenska satsningen om 100 000 kr”

“Marknadsvärde ökat avsevärt”

Det marknadsföringsbidrag som Kumla kommun ifjol betalade var på 382 490 kr.

Den ansökan som gjorts i år är att bidraget skrivs upp 1,7 % procent enligt KPI och därtill 10 procent på grund av exponeringsvärdet ökat. Den summa man ansöker om då hamnar på 427 241 kr.

“Föreningen anser att bidraget som utbetalades år 2020 (382 490 kr) bör justeras då marknadsvärdet på föreningen i sin helhet ökat avsevärt under de två senaste åren, framförallt efter fjolårets SM-silver, men även sett till medialt utrymme, där samtliga matcher sänds på C-mores linjära live TV, ökning av antal aktiva utövare och att föreningen även kommer deltaga i Allsvenskan, vilket kommer ge ännu mer publicitet”, anges som orsak.

Förväntat besked början av maj

När tas då beslut om elitbidrag och marknadsföringsbidrag?

- Ansökan om elitstöd och marknadsföringsbidrag handläggs just nu. Själva beslutet i de båda ärendena ska enligt våra riktlinjer fattas av Kommunstyrelsen. Det gör att tidigast möjliga beslutsdatum är vid Kommunstyrelsens sammanträde den femte maj.

- Min ambition är att Kommunstyrelsen då ska ha ett underlag att ta ställning till. Alternativet är att Kommunstyrelsen tar ställning i frågan vid sammanträdet den andra juni, säger kommundirektör Daniel Jansson-Hammargren.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-13 12:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.