26 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Indianerna körde över Piraterna i Sannahed

Jonatan och Gustav Grahn i depån efteråt. Bröderna körde två heat ihop. Foto: Anders BjörkJonatan och Gustav Grahn i depån efteråt. Bröderna körde två heat ihop. Foto: Anders Björk

SPEEDWAY: Indianerna vann med 63-27 mot ett svagt Piraterna i sista serieomgången. 16-årige Gustav Grahn tog sin första heatvinst i Elitserien någonsin. Nu väntar svåra Dackarna i kvartsfinal.

Det är alltid svårt att bedöma vidden av hur bra ett lag är när det är så överlägset motståndet som Indianerna var denna kväll. Vi kan alla fall fastslå några saker. Att Indianerna visade fin form inför slutspelet. Att motståndet var svagt. Att Ludvig Lindgren äntligen visade i år att han kan åka fort. Och att lagledare Peter Johansson har lite att fundera på inför slutspelet nästa vecka om vem han ska plocka bort.

Ludvig med helt annan fart än tidigare

Att Indianerna saknade Max Fricke gjorde inget, ty man hade inga som helst problem att ändå tidigt avgöra denna match mot jumbon Piraterna som kom utan sina kanske två vassaste namn i Peter Kildemand och Jonas Davidsson.

Vad som var mer intressant än hur många poäng Indianerna skulle vinna med var att se formen inför slutspelet. Iversen tog fullt, för tredje matchen i rad, med sina 14+1. Jonas Jeppesen visade att han åker väldigt fort även om han inte kör på ett turkiskt däckmärke, som nu blivit förbjudet. Jeppesen vann ett heat på kanontiden 63,8.

Förarna är redo att dra iväg i heat 2. Förarna är redo att dra iväg i heat 2.

​Men att Iversen och Jeppesen åker fort det vet vi redan. Desto positivare överraskning denna match var Ludvig Lindgrens insats. Kaptenen har inte alls imponerat tidigare i år, men nu hade han en helt annan fart på banan och plockade elva poäng.

Även Joel Andersson och Jonatan Grahn gjorde bra ifrån sig med åtta respektive nio poäng. Pontus Aspgren vann sina två första heat innan han kraschade och utgick. Aspgren ska dock inte vara för illa skadad utan det var mest en försiktighetsåtgärd att ställa över honom några heat.

Gustavs barndomsdröm slog in

När Aspgren fick vila ersatte 16-årige Gustav Grahn. Det blev en nolla i första heatet för Gustav, men i hans andra heat tog han sin första heatvinst i Elitserien någonsin, och första poäng i serien överhuvudtaget. Detta efter en djärv omkörning i sista kurvan.

- Det där har jag drömt om sedan jag var liten så det var en otroligt skön känsla. Jag blev så glad att jag inte visste var jag skulle ta vägen, sade lillebror Grahn efteråt.

I heatet efter hamnade Gustav i händelsernas centrum igen. Han körde ihop med Piraternas Johan Jensen som stöp i backen med full kraft i hög kraft. Det såg riktigt otäckt ut, men som tur är klarade sig Jensen utan allvarligare skador och kunde mörbultad gå av banan för egen hand.

- Jag fick punka på cykeln och tvingades då slå av och tyckte att jag kollade över axeln men hann inte undan. Det var väldig otur, men skönt att det verkar gått bra med honom.

Hur var det att köra heat i Elitserien ihop med din bror Jonatan då?

- Det är också en barndomsdröm och det känns som att vi känner varann på banan och vet var vi har varandra, avslutar Gustav Grahn.

“Får ta mig en funderare om laget”

Klarnade det eller blev svårare för lagledare Johansson ta ut laget till slutspel?

- Både ja och nej, det var skönt att se att det var flera som hade bra fart igen och verkar ha hittat tillbaka till något bra. Det gör att vi har en bredd i laget. Nu ska vi fylla på med en topp till (Max Fricke) och så får jag ta mig en funderare hur laget ska formeras till söndag.

Ludvig Lindgren såg betydligt bättre ut ikväll än tidigare, varför?

- Han har nog helt enkelt fått nytt maskinmaterial och åkt in sig på det. Han fick det att flyta och får då även lite självförtroende med sig och det är viktigt inför slutspelet.

Även Joel Andersson och Jonatan Grahn körde bra, du har lite att fundera på vem av dem som ställs över till slutspelet?

- Så är det absolut. Det finns olika för och nackdelar och scenarier att kalkylera med så jag ska ta och smälta det här någon dag och sen bestämma.

Holder och Bjerre inte att räkna med

Peter Johansson gladdes över att se 16-årige Gustav Grahns heatseger.

- Han har ju åkt några heat i Elitserien på bortaplan innan ikväll och det har blivit nollor då, men man har ändå sett att han har hängt med. Nu var det en bana han bemästrar på ett annat sätt så det var jättekul att se. Han åker med en väldig glöd och tycker verkligen det är roligt att åka speedway varje heat. Det är absolut en stor talang vi har där.

Nu får ni Dackarna i kvarten, hur känns det?

- De har en bana som brukar bjuda på bra och fair racing. Sen vet jag inte vad de kommer med för lag till kvartsfinalen, de har ju gjort klart med både Dudek och Janowski alla fall så de lär ladda på. Samtidigt har vi ett bra lag också, det kommer nog bli två väldigt tuffa matcher.

Finns det några planer på att köra med Holder eller Bjerre i slutspelet?

- De finns med som reserver om något skulle hända, men inte annars, avslutar Peter Johansson vars Indianerna kör kvartsfinal tisdag och onsdag nästa vecka mot Dackarna.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-15 21:50
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.