30 October 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Indianerna klara för SM-final mot Masarna

Det blev aldrig spännande i returen. Indianerna var klassen bättre än gästande Västervik. Foto: Anders BjörkDet blev aldrig spännande i returen. Indianerna var klassen bättre än gästande Västervik. Foto: Anders Björk

SPEEDWAY: Indianerna var överlägsna och vann med 59-31 mot Västervik i torsdagens semifinal på Sannahed. Laget gick därmed vidare med sammanlagt 108-72 och ställs nu mot Masarna i finalen. Indianerna har inte vunnit guld sedan 1991.

Indianerna hade åtta poäng upp efter tisdagens bortavinst och laget rivstartade och gjorde slut på Västerviks förhoppningar om att kunna vända på det hela direkt. Indianerna ledde nämligen med 15-3 efter tre inledande femettor!

Bjerre och Joel glänste

Utanför arenan satt ett gäng trogna Västervikssupportrar på ett flak. De hade gjort resan norrut för att stöta sitt lag och hade flaggor och trumpeter med sig. Men de fick ingen större användning av nåt. Det var lätt att tycka lite synd om dem.

Kenneth Bjerre gjorde årsdebut för Indianerna och vilken debut!

Den lille danske hade efter sex körda heat redan plockat nio poäng, han stannade på 16+1. Joel Andersson gjorde förmodligen sin bästa match någonsin på Sannahed. Elva pinnar blev det för Joel som vann två av sina sex heat.

Det spelade ingen roll att Indianerna saknade Iversen och Fricke denna kväll. Saknaden kändes större för Västervik som å sin sida inte hade med Doyle och Laguta och inte har samma bredd i laget (och form) som Indianerna.

Plågad Bjerre tänkte säga nej

- Det var trevligt att vara tillbaka på Sannahed, jag har kört här i ganska många år nu och alltid trivts. Idag var banan väldigt bra och vi vann och jag tog många poäng, så självklart känns det bra, säger Kenneth Bjerre efter matchen.

Dansken var dock inte speciellt positiv inför mötet.

- Jag kraschade i Danmark igår och trodde inte jag skulle kunna köra i Kumla. Jag har fortfarande ont i nacken och huvudvärk och har käkat smärtstillande hela dagen. Så det var förvånande att det kändes så bra när jag satte mig på cykeln, men när man drar på sig hjälmen så känner man inte smärtan på samma sätt.

Du var ett tag skeptisk till att kunna ställa upp idag?

- Ja, det stämmer, med tanke på hur ont jag hade. Men lagledare Peter bad mig göra allt jag verkligen kunde för att ställa upp. Det var inte lätt att sova och jag har varit väldigt trött idag under dagen, men är man en god sportsman försöker man ställa upp.

“Vill inte ta någons plats”

Hur ser du på att delta i finalen?

- Jag får nog prata med klubben imorgon för att höra hur planen ser ut. Jag är alla fall väldigt glad för klubbens skull oavsett om jag finns med till finalen eller inte. Jag har inte varit med på hela året innan idag så egentligen känns det inte rättvist om jag ska komma in och ta någon annans plats till finalen.

Bjerre verkade ärligt talat inte supersugen på mer speedway i år.

- Det jag framförallt vill är att slutföra säsongen. Jag har varit i Polen under en lång tid och inte sett mycket av min familj. Men självklart, alla som håller på med sport vill vara med och köra om medaljerna, så vi får se vad som händer, avslutar Kenneth Bjerre.

En funderare kring laget till finalen

Peter Johansson kan se fram mot sin första final under sitt fjärde år som lagledare.

- Vi får se hur det blir till finalen och vilka gubbar vi kommer köra med.

Kan man ställa en förare som tar 16 poäng i semifinalen åt sidan i finalen?

- Det får vi se.

Peter gladdes över att se Joel Anderssons fina åkning denna kväll. Nu har inte undertecknad full koll på historieböckerna, men knappast har Joel tagit mer än elva poäng tidigare i en Elitseriematch på Sannahed.

- Han har byggt upp sitt självförtroende succesivt. Joel hade svårt att få ordning på sitt maskineri i början av säsongen, men nu har han löst det till det bättre och det syns att han åker med mer fart och litar på grejerna.

“Hemmabanan” ingen favorit för Aspgren

Hur ser du på era chanser mot Masarna i finalen?

- Det är ett komplett lag som vi möter. Det blir jättetufft, absolut. Men vi har varit där och kört en gång i år medan Masarna inte varit här, det är en fördel för oss.

Vet du hur förarna individuellt trivs på banan i Masarna?

- Vi har flera förare som brukar köra bra i Avesta. Joel exempelvis brukar trivas där. Han tog ju 13 poäng mot dem tidigare i år. Pontus Aspgren? Jo, han är därifrån från början, men det är hans hatbana, avslutar Peter Johansson med ett skratt.

Första matchen körs i Kumla

Det ser inte som att någon förare kommer att missa nästa veckas final på grund av att de har andra plikter alla fall. Så som varit fallet nu i semifinalerna. Förmodligen kan både Indianerna och Masarna ställa upp med det lag de vill.

Masarna valde att börja borta. Så första finalen körs på tisdag i Sannahed och retur dagen efter i Avesta. Därefter vet vi om Indianerna är svenska mästare eller inte.

POÄNG: Kenneth Bjerre 16+1, sex heat, , Jonas Jeppesen 13+1, fem heat, Joel Andersson 11+3, sex heat, Pontus Aspgren 7, fyra heat, Ludvig Lindgren 6, fem heat, Jonatan Grahn 3, fyra heat.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-01 21:21
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.