Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
06 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Suget finns men Kumla långtifrån redo för GP

När tejpen släpps gäller det att vara snabb iväg på speedwaybanan. Foto: Erik WidlundNär tejpen släpps gäller det att vara snabb iväg på speedwaybanan. Foto: Erik Widlund

SPEEDWAY: Indianerna har en fantastisk bana och GP borde anordnas i Kumla. Den åsikten kom från förare efter tisdagens match. - Klart det finns en önskan om det, men det hänger mycket ihop med det ekonomiska, alla måste vara med på tåget i så fall, säger ordförande Marcus Engman.

Glottra Skog Arena i Sannahed där Indianerna kör sina hemmamatcher är en bana som gillas av nästan alla förare. Många är det som genom åren påtalat att det är en av världens bästa banor. 

“De är outstanding”

Och efter tisdagens match mot Smederna öste superlativen in. 

“Banan är fantastisk”, “En av mina favoritbanor”, Banpersonalen gjorde ett grymt jobb" och “De borde flytta en GP-tävling hit” tillhörde omdömena som hördes.

"Vår banpersonal är outstanding", anser Indianernas ordförande Marcus Engman

- Det är klart det är väldigt positivt att få sånt beröm. Men vi har en bangrupp och maskinförare som är extremt duktiga. Jag kanske är lite partisk, men jag tycker de är outstanding, säger Indianernas ordförande Marcus Engman. 

Ifjol kom dock ovanligt mycket kritik mot banan, bland annat från egna förare. 

- Det är en bana som är väldigt tuff att preparera när det är långa perioder med torka. Men jag sa det i tisdags till de jag satt bredvid att det kan regna nästan hur mycket som helst här, de kommer få till en bra bana ändå.

“Alla måste vara med på tåget”

Någon GP-tävling har aldrig anordnats i Kumla. De orter i Sverige som gjort det på senare år är Dackarna (Målilla) och Rospiggarna (Hallstavik). 

Marcus Engman är sedan 2017 ordförande hos Indianerna. Marcus Engman är sedan 2017 ordförande hos Indianerna.

Det fanns en tid under 2010-talet en vilja hos Indianerna att bli en GP-arrangör. Men det rann ut i sanden. Finns det någon vilja nu då?

- Det är klart att vi har en önskan om det. Men det hänger väldigt mycket ihop med det ekonomiska. Det är en stor grej och alla måste vara med på tåget i så fall. Framförallt Kumla kommun, som äger arenan. Men även våra samarbetspartners och medlemmar i föreningen, ja hela bygden egentligen, säger Engman.

En bra bana har man redan och en maskinpark av hög klass. Det som dock måste bytas ut om ett GP ska bli en möjlighet är belysningen runt hela arenan och att få en läktare med tak på startrakan. 

Svårare efter pandemin

Det har dock blivit allt tuffare bedriva föreningsverksamhet med åren, så även om att ta GP till Kumla är en vision, är man långt därifrån. Av flera anledningar. 

- Det är svårare att få folk att ställa upp ideellt idag, det är samma problem som många föreningar har. Det märker vi bland annat av att vi senaste åren fått köpa in mer tjänster som vi innan kunnat löst ändå. Sen tappade vi folk under pandemin och många av dem har inte kommit tillbaka. Bara en sån sak som att få ihop arrangemanget kring en match känns mycket tuffare idag än tidigare.

En femetta för Indianerna på gång mot Västervik. En femetta för Indianerna på gång mot Västervik.

Har du hört med andra klubbar i Sverige som står som värd för GP?

- Enligt de uppgifter jag fått till mig därifrån så går de inte back alla fall, men sen är det klart att det krävs en väldig arbetsinsats.

“Krävs mycket för att nå dit”

Engman påtalar att man haft frågan uppe om arenans utveckling med kommunen om vad som behöver förbättras. Det är dock inget bestämt i nuläget om något nytt som ska göras. Hade frågan om GP kommit 2019 (innan pandemin) hade det varit mer som pekat mot att Indianerna skulle jobba mot att få GP till Kumla.

- Hade frågan kommit då hade jag mycket väl kunnat sagt att vi jobbar mot att få komma med som arrangör från 2023. Men efter pandemin har vi fått börja om från noll nästan igen. Och tiderna ser annorlunda ut. Vi har inte lika mycket personal, partners eller publik som vi hade då. Visst är det en önskan att ha ett GP i Kumla, men det krävs mycket för att nå dit, avslutar Markus Engman. 

Den gamle räven Tommy Rander (driver landets enda speedwaytidning) har sin syn klar på Kumla som en framtida arrangör av GP. 

- Banan i Kumla har blivit allt bättre, men jobbet är absolut inte klart. Arenan är som jag ser det inte GP-färdig. Både Målilla och Hallstavik är längre fram i utveckling av anläggningen, säger Tommy Rander.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-06-03 17:01
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.