Gå till innehåll
Kumla / Kultur
En grupp vuxna och barn står tillsammans i en gymnastiksal med dekorerade väggar. De vuxna står på bakre raden och barnen på första raden. Alla ler mot kameran.

Här är gänget från Dialogen Daglig verksamhet och några av de barn från Malmens förskola som deltog i en sommaravslutning med sång och rörelse. Bakre raden fr. v: Karin Mårtensson, Cecilia Lindberg, Jessica Damberg, Johan Hellberg och Ellinor Eklöf. Foto: Sandra Wallin.

Sommaravslutning för
nyskapande projekt

Publicerad: 11 June 2024 17:19

På tisdagsmorgonen samlades barn från Malmens förskola för att tillsammans med deltagare från DDV, Dialogen Daglig verksamhet, sjunga och dansa in sommarens ankomst. Den musikaliska glädjeyran var en slags säsongsavslutning på de samarbetsprojekt som förskolan har tillsammans med DDV och demensboendet Akvarellen.

De två samarbetsprojekten som Malmens skola deltar i handlar om att de äldsta barnen, de som är fem år gamla, regelbundet får träffa de äldre på demensboendet Akvarellen men också vuxna med funktionsnedsättningar från DDV, Dialogen Daglig verksamhet, i Örebro.

Syftet med projekten är att barnen ska få chans att umgås med människor från livets olika faser och målgrupper, för att på så vis få en förståelse för att vi alla fungerar på skilda sätt.

– Det är ett väldigt värdefullt utbyte, både för barnen och för de andra som deltar i projektet. Vi alla är olika, men har ändå lika värde, säger Indira Demo, rektor på Malmens förskola.

Glädjefyllt möte

Deltagare från Dialogen Daglig verksamhet brukar, tillsammans med en handledare, komma på besök en gång varannan vecka för att ha gymnastik med barnen. Ibland är det någon av deltagarna själva som håller i gympan.

– Det blir ett väldigt glädjefyllt och roligt sätt att fokusera på rörelse, med en hel del musik och sång. Man märker på barnen att det är en uppskattad aktivitet, menar Indira.

Och entusiasmen under sommaravslutningen från barnens sida var högst märkbar. Att få sjunga och dansa med till tonerna av musik och körsång verkar ha varit dagens höjdpunkt.

Meningsfull tillvaro

Från Dialogen Daglig verksamhet deltog handledare Linda Nordin Johansson, som med hjälp av Jessica Damberg, Ellinor Eklöf, Karin Mårtensson och Cecilia Lindberg höll i avslutningens festligheter. Hjälpte till för dagen gjorde även Johan Hellberg, som många kanske känner igen från tv-programmet ”Välkommen till Köping.”

– Det var någon som blivit sjuk, så jag fick hoppa in, säger Johan som både gillar att sjunga och dansa.

För deltagarna på DDV fungerar verksamheten som vilket jobb som helst. Hit går man för att delta i en meningsfull tillvaro. Samtliga deltagare, runt cirka 60 stycken, hör hemma i Örebro med omnejd.

– Vi brukar sjunga, dansa, spela teater, skapa musik och går ut med hundar på promenader, bland annat. Fast alla gör ju inte allt, utan vi har olika inriktningar beroende på person, berättar Cecilia Lindberg.

Bra för utveckling

Tjejerna som deltog under avslutningen är de som brukar vara involverade i barngymnastisken på Malmens förskola.

– Men vi jobbar ju mycket med musik också, så vi tänkte att vi tar två flugor i en smäll här idag. Det är första gången vi gör det på det här sättet, men det var en önskan från förskolan, att vi kunde göra lite med rörelsesånger också, förklarar Linda Nordin Johansson.

Tanken är, att på sikt, integrera mera sådant i mötena.

– Det är viktigt både för förskolebarnens språk- och rörelseutveckling. Sedan är det också sånt som vi tycker är kul, att få sjunga och dansa tillsammans med barnen, säger Linda.

Det roligaste med att få komma ut och träffa barnen på Malmens förskola tycker deltagarna är att få umgås med dem.

– Det är kul att få dansa med dem, att röra på sig tillsammans, säger Jessica.

– Jag tycker allt är kul med de här träffarna, menar Karin.

– Gymnastiken är det roligaste. Jag gillar sport och spelar fotboll också, inflikar Ellinor.

Sätter upp pjäs

För deltagarna på DDV väntar nu ett gemensamt midsommarfirande, sedan tar semestern vid för dem som önskar. Någon som inte tagit ledigt riktigt ännu är Cecilia Lindberg, som redan på fredag kommer återvända till Kumla.  

– Då åker vi ut med vår teatergrupp Trasdockorna och spela upp en föreställning här i Kumla, för förskolans anställda. Det är en ganska stark föreställning som utgår från våra egna liv, där vi som deltar har varit med och skapat den. Den handlar om hur det är att leva med en funktionsnedsättning och vi har arbetat med föreställningen i nästan fyra år, avslutar Cecilia. 

Annons

kumla