Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

"Har blivit en radikal försämring av livskvalitet"

Sören Lagergren är besviken över att allt stängts ner på Kvarngården. Foto: Anders BjörkSören Lagergren är besviken över att allt stängts ner på Kvarngården. Foto: Anders Björk

Livskvaliteten för boende på trygghetsboendet Kvarngården har försämrats radikalt och kommunen behöver göra något för att få igång nån form av gemenskap och aktiviteter igen. Detta anser boende Sören Lagergren, som även skrivit till Kumla kommun om saken.

​Sören Lagergren flyttade till Kumla och Kvarngården för tre år sedan ihop med sin fru. Innan dess hade de bott många år i Stockholm, men nu tyckte de att det var dags att flytta och bo närmare dottern Birgitta.

All gemenskap har försvunnit

Sören var 87 år när han flyttade till Kumla.

Han och frun fann sig snabbt tillrätta på Kvarngården och uppskattade att det anordnades så mycket aktiviteter för de boende. Men efter pandemin har allt försvunnit. Något som bidragit till klart försämrad livskvalitet, enligt Sören.

Sören utanför ingången till Kvarngården, som ligger på Skolvägen i Kumla. Sören utanför ingången till Kvarngården, som ligger på Skolvägen i Kumla.

Sören har nu skrivit till styrande i Kumla kommun och undrar vad de kan göra åt saken. Ett eget förslag är att skapa ett så kallat pandemiråd som ska innefatta ett par namn från kommunen ihop med boende och anställda från Kvarngården och även någon från Kumla Bostäder, som är hyresvärd.

- Syftet är att få till alla fall lite aktiviteter som ger en social gemenskap. Naturligtvis ska vi då på ett rimligt sätt beakta att vara försiktiga med smittorisken.

Tror avstånd ger mer skada än sjukdomen

Är du inte orolig över att bli smittad?

- Pandemier har vi haft med jämna mellanrum. Och det är klart att då blir det en högre dödlighet än normalt. Men vad jag reagerat på är att det blivit så drastiska åtgärder nu, att man stängt ner så många verksamheter och säger åt folk att hålla avstånd till varann, jag tror att det tar mycket mer skada att leva så än vad sjukdomen som sådan skulle göra.

Sören med en kopp kaffe i fint väder vid Lilla-Annas café Sören med en kopp kaffe i fint väder vid Lilla-Annas café

​Innan pandemin hade man flertalet gemensamma aktiviteter i veckan på Kvarngården, fastslår Sören. Det var gymnastik, underhållning genom sång och musik, läscirklar, gudstjänster. Många uppskattade även att äta i restaurangen, som numer ännu är stängd för besök, även om man får hämta mat därifrån.

- Jag tycker att det blivit en radikal försämring av livskvalitet. Jag och min fru var väldigt entusiastiska när vi flyttade till Kvarngården eftersom det ordnades så mycket trevliga saker ihop. Och nu är det inget alls.

Tycker det är svårt få svar

Känner du att ni har fått respons på er kontakt med kommunen?

- Nej, nej, nej. Ingen alls. Men naturligtvis är det lite stökigt även för dem då jag förstår att de ofta jobbar hemifrån och då inte nås av brev på samma sätt som om de varit i Stadshuset varje dag.

Boende på Kvarngården till bords, det är dock svårt med avstånden för många Boende på Kvarngården till bords, det är dock svårt med avstånden för många

Det är ju dock inte förbjudet att träffas på eget initiativ för de äldre.

Så länge de tänker på att hålla avstånd och att inte vara för många. Sören och några boende har på eget initiativ börjat att träffas varje dag i Kvarngården för att sitta och prata runt ett bord. Nyligen blev de dock tillsagda att de satt för nära varann och måste ha större avstånd.

- Men det är betydligt svårare för oss äldre att hänga med i konversationen när det är större avstånd och då blir det såklart inte alls lika trevligt att vara där.

“Enigheten här är stor”

Det bor hundratalet gäster på Kvarngården.

Sören vågar lova att han talar för de flesta boende när han säger att det behöver bli mer verksamhet och gemenskap, ganska omgående.

- Ja absolut. När jag pratar med människor som bor här så är enigheten stor att det blivit förfärligt trist och man hoppas verkligen att det kommer igång nån form av gemenskap och aktiviteter igen, avslutar Sören Lagergren.

“Inte läge just nu”

Annica Sjöqvist från Socialdemokraterna är Socialnämndens ordförande. Hon ger besked om Sörens förslag gällande pandemiråd.

- Jag har varit i kontakt med Sören. Han och jag pratade i telefon länge och väl om idén. Men som jag sa till honom så är det inte läge att starta upp ett nytt råd där man träffar nya människor utan vi måste fortsätta hålla i och följa Folkhälsomyndigheternas rekommendationer.

- Jag förstår att det finns en frustration och att livskvalitén blir försämrad när man inte kan träffa släkt och vänner som man vill. Det är tufft för många just nu och speciellt för de äldre och de som är i riskgrupperna, säger Annica Sjöqvist.

Alla bör vaccineras först

Jessica Frisk jobbar som trygghetsvärd för Kumla Bostäders räkning på Kvarngården. Hon fastslår, likt Annica Sjöqvist, att det är uteslutet att dra igång saker just nu. Utan det är väntan som gäller.

- I dagsläget finns inga planer på att starta igång verksamheter med tanke på den tredje våg som är på ingång gällande covid-19. Dock kan vi glädjande se att våren är på ingång vilket även bidrar till att utomhusaktiviteter kan genomföras med ett deltagarantal som FHM tillåter.

- Inomhus är förhoppningen att vi kan starta upp allt igen när alla är vaccinerade och när pandemin släpper sitt grepp och allt kan återgå till normal och ursprunglig plan med aktiviteter för våra äldre.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-03-22 12:13
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.