Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
27 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Byggstart på fängelset redan i vår

Anstaltschefen Jacques Mwepu. Foto: Lars Göran MånzonAnstaltschefen Jacques Mwepu. Foto: Lars Göran Månzon

På torsdagen klubbades ett så kallat inriktningsbeslut som innebär att det nu helt klart blir ett nytt så kallat H-hus på kriminalvårdsanstalten i Kumla. Det ska bli ett sextiotal nya platser, klart hösten 2023. Byggstart inom några månader

Planerna på det nya H-huset har funnits en tid. Inriktningsbeslutet innebar klartecken till de planer som finns, budgetramar, antal platser och liknande.

– Det är klart att det är mycket välkommet och bra för oss. Vi har ont om utrymmen och det har vi löst med dubbelbeläggning, att intagna får dela cell. Vi har ordnat fram ytterligare tolv platser som blir klara inom några veckor, det kommer hjälpa upp fram tills att de nya husen står klara, säger anstaltschefen Jacques Mwepu.

Ett åttiotal av de platser som finns i dag är dubbelbelagda. Det sliter både på intagna och personal.

Sysselsättningshus

De nya husen kommer också ge andra möjligheter utöver de faktiska platserna.

– Bland annat att vi får ökade möjligheter att sektionera intagna, och relatera till intagnas risk- och behovsprofil. Och möjlighet att jobba med intagna i mindre grupper. Ju större grupper man har, ju mer ökar risken för intriger, menar Jacques Mwepu.

Det är egentligen inte ett nytt hus utan tre det är frågan om.

– Ja, det blir två nya avdelningar. Planen är platser för 32 intagna i varje avdelning. Sedan blir det ett nytt sysselsättningshus, där vi bland annat kommer ha verkstäder, arbetsplatser, studiemöjligheter för de intagna. Det kommer öka möjligheterna till en mer varierad sysselsättning.

Halv miljard

Bygget är budgeterat till cirka en halv miljard kronor. Helt färdigt och inflyttningsklart ska det vara 2023.

– När vi sätter igång med intagna i de nya lokalerna har vi budgetramar för strax under 60 nya anställda. Det är inte bara frågan om kriminalvårdare utan även annan personal, produktionsledare exempel.

När allt är klart kommer anstalten ha plats för ungefär 500 intagna.

– Då pratar vi om bokningsbara platser. Vi måste alltid ha ett visst dragspel med lediga platser om något händer på anstalten, om intagna måste ha enskilda rum eller flyttas mellan avdelningar internt, avslutar Mwepu

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-01-07 14:13
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.