Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
06 December 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Smittsam hästsjukdom
stänger Folkatorps ridskola

Folkatorps ridskola stängd på grund av smittsam hästsjukdom.  Foto: Carin CallebergFolkatorps ridskola stängd på grund av smittsam hästsjukdom. Foto: Carin Calleberg

Folkatorps ridskola, utanför Kumla har drabbats av ett misstänkt fall av den smittsamma hästsjukdomen kvarka. Det har gjort att ridskolan är satt i karantän. Alla ridlektioner är tills vidare inställdas.– Vi får inte ta emot besök, inte ens hovslagaren får komma, berättar Philippa Ziesig, ridskolechef.

Det är en häst som man konstaterat smittad, han heter Denver. Hästen är isolerad från de andra hästarna. 

– Det hela kompliceras lite av att den här hästen kan ha något som man kallar kronisk kvarka. Det innebär att den kan ha burit på sjukdomen länge. Vi följer alla riktlinjer från SVAS, statens veterinärmedicinska anstalt och har gott stöd från veterinärer som hjälper oss i hur vi ska jobba under karantänen, med provtagning och isolering fortsätter Philippa Ziesig.

Under tiden är all verksamhet på ridskolan stängd.

Smittar bara hästar

Vad är då Kvarka? Gittan Gröndahl på SVA, expert på kvarka, berättar:

– Det är en smittsam bakteriesjukdom, streptokocker. Den smittar mellan hästar, vid kontakt och via slemhinnor, snor exempelvis, droppsmitta. De innebär att den kan smitta från exempelvis en vattenhink, eller från människors händer.

Däremot kan inte människor varken drabbas, eller ens bära bakterierna i kroppen.

– Vill man undvika att sprida smittan som människa räcker det med att byta kläder, skor och tvätta händer noga. Har man en isolerad häst måste man göra det varje gång man skött om hästen som är isolerad.

Finns hela tiden

Sjukdomen finns hela tiden i Sverige. I snitt drabbas 1-2 hästgårdar i veckan.

– Det är en rätt besvärlig sjukdom för hästnäringen. Om det blir ett utbrott som man inte kan avgränsa på annat sätt måste man stänga ner all verksamhet, isolera, ofta i många veckor. Man får inte åka någonstans med hästarna, eller ta emot besök. Det kan ha mycket stor ekonomisk påverkan och knäcka företag.

 Kan man bota sjukdomen?

– För det mesta läker den ut. I enstaka fall kan den leda till komplikationer så hästen som är sjuk får avlivas. Man kan behandla med antibiotika, penicilin, men oftast undviker man det. Risken är nämligen att sjukdomen då istället kommer tillbaka efter kuren.

Lågaktiv infektion

Vad innebär kronisk kvarka?

– När infektionen läker ut på en smittad häst så kan bakterierna finnas kvar i kroppen som en lågaktiv infektion som inte påverkar hästen särskilt mycket. Men risken är att hästen träffar en annan häst, med lägre motståndskraft, som då kan insjukna och bli mer smittsam. 

Isolering avgörande

Vad kan hästägare som drabbas göra?

– Det är viktigt att hålla koll på sjukdomssymtom. Hästar som drabbas får feber, blir snoriga och får svullnader i lymfknutorna under hakan. Om man upptäcker sjukdomen snabbt kan man isolera hästen och på det sättet undvika att fler smittas.

– Att hålla nya hästart som kommer till gården isolerade är också viktigt, säger Gittan Gröndahl.

Vaccin på gång

Hon berättar att det faktiskt nu för första gången finns hopp om att bekämpa sjukdomen mer effektivt.

– Ja. Ett svenskutvecklat vaccin har precis blivit godkänt av EU. Med lite tur finns vaccin tillgängligt fram emot årsskiftet. Det kommer få stor betydelse och underlätta mycket för landets hästägare, avslutar Gittan Gröndahl.

 

”OK att vara orolig”

– Denver mår bra och vi hoppas givetvis att smittan ska stanna med honom. Han är isolerad. Tyvärr kan vi i dagsläget inte säga hur lång tid det här kommer ta, säger Philippa Ziesig.

Sjukdomen upptäcktes när Denver var hos en veterinär för att kontrollera vad man misstänkte var problem med bihålorna. Veterinären hittade inga problem, men alltså dessvärre kvarka.

Ridskolan i Folkatorp drivs av föreningen Folkatorps. Ridsällskap. På föreningens hemsida skriver man så här: 

”Det är okej att vara orolig och ledsen, men hästarna mår bra och allt det här görs för att de inte ska råka smitta någon annan, precis som vi människor just nu är extra försiktiga vid förkylningssymptom på grund av corona.”

 Man uppmanar också alla att tvätta sina hästkläder i 60 grader.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-26 9:41
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla